omniture

BloombergNEF Meletakkan Shanghai Electric Wind Power Group dalam Lima Pengeluar Turbin Angin Utama 2021 di China

Shanghai Electric
2022-05-04 03:07 81

SHANGHAI, 4 Mei 2022 /PRNewswire/ -- Shanghai Electric Wind Power Group ("Shanghai Electric Wind Power" atau "Syarikat") telah dinamakan sebagai salah satu daripada lima pengeluar turbin angin teratas di China, dengan keupayaan angin luar pesisir yang baru ditambah mengatasi semua penggiat industri lain di China pada 2021, menurut laporan 10 Pengeluar Turbin Angin Teratas China pada 2021 BloombergNEF.


 


 

Laporan itu, yang menyenaraikan pengeluar turbin angin China berdasarkan turbin baharu yang dipasang sepanjang 2021, menunjukkan bahawa Shanghai Electric Wind Power menduduki tempat nombor lima dengan meningkatkan kapasiti anginnya sebanyak 5.18GW, memperoleh 9 peratus bahagian pasaran di China. Syarikat mengekalkan kedudukan teratas dalam bahagian angin luar pesisir kerana kapasiti luar pesisir Syarikat yang baru dipasang meningkat sebanyak 4.1GW sepanjang tahun.

"Memandangkan kesan berlarutan daripada pandemik COVID-19 dan persaingan pasaran yang sengit yang dicetuskan oleh subsidi angin luar pesisir yang hampir ditamatkan, Shanghai Electric Wind Power mengatasi cabaran dan memecahkan pelbagai rekod industri, memenangi pengiktirafan daripada rakan kongsi kami untuk kecekapan pemasangan kami yang cemerlang, serta kualiti produk dan perkhidmatan. Penghargaan daripada industri ini telah memberikan kami dorongan baharu ketika kami terus membentuk semula sektor tenaga angin China dalam usaha untuk memecut ke arah puncak karbon dan matlamat berkecuali," tulis Shanghai Electric dalam satu kenyataan.

Pada 2021, kapasiti angin China yang baru dipasang meningkat 55.8GW secara keseluruhan, penurunan kecil sebanyak 3% dari 2020, melepasi ambang 50GW untuk tahun kedua berturut-turut. Ia datang pada masa sektor kuasa angin China berdepan dengan ketidaktentuan pasaran yang disebabkan oleh lonjakan harga komoditi global serta gangguan rantaian bekalan. Tahun lepas menyaksikan kadar pentauliahan luar pesisir meningkat 351% dengan menambah 14.2GW, manakala kapasiti dalam pesisir domestik menurun sebanyak 23% daripada puncaknya pada 2020, kepada 41.6GW pada 2021.

Ditubuhkan pada 2006, Shanghai Electric Wind Power menawarkan perkhidmatan termasuk pembuatan turbin angin, operasi dan penyelenggaraan ladang angin (O&M), penilaian sumber angin, pelaburan dan pembangunan ladang angin yang didigitalkan, pengurusan aset ladang angin, tenaga pintar dan banyak lagi. Portfolio produk Syarikat menampilkan turbin angin dengan kapasiti antara 1.25MW hingga 10MW.

Sedekad setengah yang lalu telah menyaksikan Syarikat melancarkan dirinya untuk menjadi pengeluar turbin angin luar pesisir terbesar di China, mengukuhkan kepimpinannya dalam sektor tenaga baharu global. Pada Mei 2021, Shanghai Electric Wind Power melancarkan tawaran awam permulaan di Lembaga Inovasi Sains dan Teknologi Bursa Saham Shanghai, yang melaluinya Syarikat boleh mengembangkan lagi pelaburan ke dalam R&D teknologi terasnya.

Tahun lepas, Shanghai Electric Wind Power turut memperkenalkan platform Petrelnya SEW11.0-208 kepada dunia. Turbin pacuan langsung unggul, yang merupakan harta intelek proprietari penuh syarikat, menampilkan kapasiti papan nama sebanyak 11 MW – terbesar seumpamanya di Asia – menandakan satu kejayaan besar bagi inovasi tempatan China dalam teknologi angin luar pesisir.

Dengan pembangunan teknologi canggih yang berada di barisan hadapan strateginya, Syarikat mendapatkan kerjasama dengan syarikat kuasa angin peringkat atasan dengan harapan untuk bersama-sama memacu ke hadapan sektor tenaga baharu global. Kini, Syarikat sedang mengembangkan perkongsian huluan dan hilirannya, dengan tumpuan perniagaan tertumpu pada pembangunan ladang angin digital dan O&M pintar, mengubah entitinya menjadi penyedia perkhidmatan kitaran penuh. Menyasarkan untuk menjadi syarikat kuasa angin bertaraf dunia, Shanghai Electric Wind Power meningkatkan kehadiran globalnya, membawa produk dan perkhidmatan berkualiti tinggi kepada pelanggan di seluruh dunia.

 

Source: Shanghai Electric
Related Stocks:
HongKong:2727 OTC:SIELY Shanghai:601727
Keywords: Electrical Utilities Mining/Metals Oil/Energy Utilities Awards