omniture

Xinhua Silk Road: Musim pelancongan bertema budaya Yungang bermula di Datong, Utara China pada hari Isnin

Xinhua Silk Road
2022-07-25 07:41 84

BEIJING, 25 Julai 2022 /PRNewswire/ -- Musim pelancongan budaya Yungang 2022, sebuah pesta kebudayaan yang mengkhusus untuk membentuk Datong yang terletak di utara China menjadi sebuah bandar yang dicirikan sebagai ibu kota budaya purba, pusat peranginan musim panas yang sejuk serta ibu kota gourmet, bermula di Datong, Wilayah Shanxi pada 18 Julai lalu.

Foto menunjukkan majlis pembukaan musim pelancongan budaya Yungang 2022.
Foto menunjukkan majlis pembukaan musim pelancongan budaya Yungang 2022.

Sejak tahun 2000 apabila musim pelancongan budaya Yungang pertama diperkenalkan buat julung kalinya, aktiviti-aktiviti pelancongan bermusim telah menjadi jenama pelancongan budaya terkenal dan "utusan pelancongan budaya" untuk bandar Datong.

Di bawah jenama tersebut, Datong memupuk banyak acara pelancongan budaya yang klasik seperti pertunjukan tanglung ibu kota purba dan minggu filem aksi antarabangsa Jackie Chan, kesemuanya membawa bandar tersebut lebih jauh dalam perjalanannya untuk membina sebuah destinasi pelancongan budaya antarabangsa yang terkenal.

Wang Jianjiang, ahli jawatankuasa tetap CPC jawatankuasa perbandaran Datong dan ketua jabatan publisiti, berkata bahawa selepas berusaha selama bertahun-tahun, jenama-jenama "pusat peranginan musim panas sejuk" diinkubasikan oleh musim pelancongan budaya Yungang dan pelancongan "Datong budaya" dijangka membantu bandar tersebut selanjutnya untuk membentuk sistem jenama-jenama pelancongan musim panas yang lengkap dan dalam masa yang sama meningkatkan populariti dan reputasinya dalam kalangan pelancong.

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, industri pelancongan budaya bandar Datong telah melangkah ke fasa yang membawakan pembangunan berkualiti lebih tinggi.

Sejak tahun 2017, Indeks Pembangunan Pelancongan Datong China yang dikeluarkan oleh Perkhidmatan Maklumat Ekonomi China yang dikendalikan oleh Xinhua dan Kerajaan Rakyat Datong pernah mencapai 1,438.97 mata, meningkat hampir 50 peratus sejak tempoh asas dan menunjukkan perhatian pasaran dan kevitalan penggunaan yang amat tinggi.

Tanpa mengira yang lain, populariti jenama pelancongan Datong meningkat dengan ketara di samping kesan jenama yang berfungsi secara menyeluruh. Tahun ini, industri pelancongan budaya di bandar tersebut memaparkan daya tahan pembangunan yang mencukupi dengan pelancongan luar bandar dan perkhemahan luar digemari secara meluas oleh pengembara manakala jelajah mendalam menjadi pilihan arus perdana pelancong yang meluangkan masa purata tiga hari dan bukannya 1.5 hari yang lalu di Datong ketika ini.

Tahun ini, sebanyak 38 aktiviti daripada enam sub-tema mengalu-alukan pengembara ke bandar tersebut, termasuk persidangan pembangunan metaverse pelancongan budaya China, pameran arca belia China dan musim penciptaan keseronokan mengikut perkembangan terbaru pelancongan budaya Datong.

Foto menunjukkan pertunjukan tarian apsaras terbang Yungang.
Foto menunjukkan pertunjukan tarian apsaras terbang Yungang.

 

Source: Xinhua Silk Road
Keywords: Advertising Amusement Parks and Tourist Attractions Art Entertainment Publishing/Information Service Travel