omniture

Xinhua Silk Road: Pakar ramal tempoh berkembang pesat akan datang untuk industri NEV China

Xinhua Silk Road
2022-09-26 09:17 23

BEIJING, 26 September 2022 /PRNewswire/ -- Industri kenderaan tenaga baharu (NEV) China kini bakal melangkah ke dalam tempoh berkembang pesat selepas melalui fasa awal dan pertumbuhan, kata pakar-pakar di Forum Pembangunan Industri NEV Sino-Jerman pada hari Rabu.

Foto disediakan untuk Xinhua menunjukkan suasana Forum Pembangunan Industri NEV Sino-Jerman.
Foto disediakan untuk Xinhua menunjukkan suasana Forum Pembangunan Industri NEV Sino-Jerman.

Mereka bersama-sama para ilmuwan dan usahawan menghadiri forum tersebut yang diadakan di Hefei, ibu kota Wilayah Anhui, di timur China percaya bahawa China mempercepatkan pembangunan industri NEV dengan teknologi baru muncul, produk baharu dan perkhidmatan baharu.

Hildegard Müller, presiden Verband der Automobilindustrie (VDA) atau Persatuan Industri Automotif Jerman menyeru industri automobil untuk mempercepatkan pembangunan kenderaan elektrik (EV), meningkatkan prestasi bateri EV dan meluaskan lagi liputan set pengecasan bagi memudahkan pencapaian matlamat keneutralan karbon China dan Jerman.

Pada masa akan datang, industri NEV China dijangka membawakan trend baharu daripada tiga aspek termasuk bateri kuasa karbon-rendah, berkualiti tinggi dan pintar, lelaran pantas platform cesi elektrik dan pembangunan infrastruktur tenaga yang inovatif seperti sistem pengecasan dan kenderaan ke grid, kata Ouyang Minggao, ahli akademik bersama Chinese Academy of Sciences.

Ketika ini, pembangunan pasaran NEV di China telah beralih daripada peringkat dipacu oleh dasar kepada peringkat dipacu oleh pasaran. Pada tahun 2022, jualan NEV China berkemungkinan meningkat kira-kira 56 peratus berbanding tahun sebelumnya kepada 5.5 juta teratas, ramal Shi Jianhua, timbalan ketua setiausaha China Association of Automobile Manufacturers (CAAM).

Di Wilayah Anhui, salah satu tapak industri NEV yang penting di China, langkah-langkah yang terperinci dan pragmatik telah dirancang untuk merangsang industri NEV tempatan daripada berbilang aspek termasuk menyokong pembangunan NEV dan kenderaan terhubung pintar (ICV) agar dapat mewujudkan kluster perindustrian NEV dan ICV bertaraf dunia, menurut Wang Yi, pemeriksa sekunder dengan suruhanjaya reformasi dan pembangunan wilayah berkenaan.

Gabardi, Ketua Pegawai Eksekutif Volkswagen Anhui, menyatakan bahawa model pertama syarikat ini akan mula dikeluarkan dalam bulan Oktober sebagai kereta pra-pengeluaran dan pengeluaran besar-besaran akan bermula pada tahun 2023.

Forum berkenaan dianjurkan sebahagian besarnya oleh Kerajaan Rakyat Wilayah Anhui. Semasa forum tersebut, China Economic Information Service dan CAAM mengeluarkan secara bersama laporan tentang pembangunan berkualiti tinggi industri NEV China untuk menggambarkan keadaan industri yang konkrit daripada dasar yang berkaitan, pembangunan perniagaan, aplikasi, sumber sokongan dan pembangunan ICV.

Pautan asal: https://en.imsilkroad.com/p/330211.html

Source: Xinhua Silk Road
Keywords: Alternative Energies Auto Environmental Products & Services Oil/Energy Publishing/Information Service Transportation Utilities