omniture

GLN International bakal perluas pembayaran QR rentas sempadan dan perkhidmatan pengeluaran ATM ke Singapura dan Vietnam

GLN International
2022-09-30 09:07 13
  • Perkhidmatan pembayaran QR di 32,000 sub peniaga di Singapura, meliputi Pusat-pusat Penjaja, Lapangan Terbang Changi
  • Perkhidmatan pengeluaran ATM QR disediakan di 1,600 lokasi di BIDV ATM, Vietnam
  • Berperanan sebagai perkhidmatan penting untuk pengembara dengan yuran transaksi rendah dan pengalaman mudah berasaskan digital

SEOUL, Korea Selatan, 29 September 2022 /PRNewswire/ -- GLN International (Ketua Pegawai Eksekutif Jun-seong Han), rangkaian kewangan global yang memudahkan pembayaran QR mudah alih rentas sempadan dan pengeluaran wang tunai ATM untuk e-dompet dan aplikasi perbankan, mengumumkan bahawa ia telah meluaskan kawasan perkhidmatannya ke Singapura dan Vietnam.

Perkhidmatan GLN di Singapura dan Vietnam
Perkhidmatan GLN di Singapura dan Vietnam

Pengguna GLN bukan sahaja mendapat manfaat daripada ciri kemudahan pembayaran, tetapi juga yuran transaksi yang rendah berbanding kad kredit atau debit dengan pelancaran perkhidmatan pembayaran QR di Singapura, melalui perkongsian tempatan GLN dengan Liquid Group.

Liquid Group, penyedia perkhidmatan platform pembayaran mudah alih berpangkalan di Singapura, mengendalikan rangkaian pembayaran QR XNAP di 32,000 kedai gabungan termasuk pusat-pusat penjaja dan Lapangan Terbang Changi.

Perkhidmatan tersebut bersifat mesra pelanggan yang telah menjadi pilihan pembayaran utama untuk pengembara di Thailand, lalu menghasilkan pertumbuhan pesat bagi transaksi bulanan, dijangka turut membantu perjalanan pengembara di Singapura.

Selain daripada pembayaran QR di Singapura, GLN menambah perkhidmatan pengeluaran QR yang membolehkan warga Korea yang melancong ke Vietnam mengeluarkan wang tunai dengan mudah daripada kira-kira 1,600 peranti ATM yang terletak di tempat tarikan pelancong utama serta pusat membeli-belah dengan bekerjasama bersama bank komersial yang terbesar di BIDV (Bank for Investment and Development of Vietnam).

Sebelum ini, pelancong yang menggunakan perkhidmatan pengeluaran ATM luar negara dikenakan yuran transaksi asing dengan kadar FX yang mahal dan dalam masa yang sama menghadapi risiko tarahan kad.

Walau bagaimanapun, perkhidmatan pengeluaran tanpa kad rentas sempadan ini yang dibangunkan buat julung kalinya sebagai sebuah syarikat teknologi kewangan Korea dijangka meningkatkan pengalaman pengguna dengan membolehkan pelanggan membuat pengeluaran wang daripada ATM hanya dengan pengesahan QR.

GLN International ialah subsidiari teknologi kewangan percikan keluar daripada Hana Bank untuk perniagaan rangkaian globalnya dalam bulan Julai tahun lalu, yang kini menyediakan perkhidmatan di Hong Kong, Jepun, Laos, Taiwan, Thailand dan Vietnam.

GLN bermatlamat untuk menyediakan pengalaman pelanggan yang terbaik dengan membentuk pakatan global bersama syarikat-syarikat kewangan.

Ketua Pegawai Eksekutif GLN Han berkata "Singapura dan Vietnam merupakan negara-negara penting Asia Tenggara ketika kami menjalankan perniagaan rangkaian pembayaran global yang inovatif. Kami berharap agar prestasi di rantau ini akan menjadi asas bagi pengembangan perniagaan global kami."

Source: GLN International
Keywords: Banking/Financial Service Computer/Electronics Internet Technology Telecommunications