omniture

Mariam O. Afolabi di Tsinghua SIGS Open FIESTA: Perjalanan yang Menginspirasikan

Tsinghua Shenzhen International Graduate School
2022-11-22 08:27 295

SHENZHEN, China, 22 November 2022 /PRNewswire/ -- Mariam O. Afolabi berkongsi pengalaman uniknya di Tsinghua SIGS dalam siri "My SIGS Story".

Perjalanan indah saya di Tsinghua SIGS bermula pada Ogos 2019 apabila saya memulakan ijazah Sarjana Perubatan Jitu dan Penjagaan Kesihatan (Biologi-Nanobiology-Bioinformatics) di Open FIESTA. Sejak saya tiba, seluruh warga sekolah telah menjadi rumah kedua saya. Semua orang mengambil berat antara satu sama lain - ketidakhadiran anda sangat diambil berat, tetapi pendidikan anda tetap menjadi tanggungjawab anda. Di sini, pensyarah sentiasa ada untuk membantu anda menjadi versi terbaik bagi diri anda.

Mariam O. Afolabi at Tsinghua SIGS Open FIESTA
Mariam O. Afolabi at Tsinghua SIGS Open FIESTA

Saya terpesona dengan kesungguhan dan kesanggupan kakitangan di Open FIESTA dan Pusat Pelajar & Ulama Antarabangsa, sekadar menyebut mereka yang memberikan bantuan kepada pelajar dan sebagai pendengar dengan baik. Keseluruhan persekitaran SIGS sentiasa memberi inspirasi dan mencabar anda untuk berusaha mencapai kecemerlangan setiap hari. Kehadiran institusi-institusi yang serba canggih, pakar-pakar yang terkenal, dan sokongan berterusan daripada pihak pengurusan sekolah telah menjadikan SIGS sebagai persekitaran yang memupuk pelajar.

An amazing graduate school experience
An amazing graduate school experience

Cara terbaik untuk menggambarkan pengalaman pengajian siswazah saya setakat ini sangatlah MENAKJUBKAN. Selepas menamatkan pengajian dari Lagos State University dengan Ijazah Sains dalam Mikrobiologi pada tahun 2010, saya bekerja dalam pelbagai industri selama beberapa tahun. Saya menyertai suami saya di Shenzen pada tahun 2018 ketika beliau melangsungkan pelajarannya ke Shenzhen Institute of Advanced Technology, Chinese Academy of Sciences untuk pengajian kedoktorannya pada 2017.

Keinginan saya dalam ilmu pengetahuan dan motivasi untuk meningkatkan kemahiran saya sebelum ini menyebabkan saya memohon ke program Open FIESTA. Peluang ini telah membolehkan saya menyertai kumpulan cendekiawan yang bermotivasi tinggi di pelbagai makmal penyelidikan, memperoleh pengalaman makmal baharu dan melibatkan diri dalam penyelidikan aktif, semuanya sambil mengejar matlamat saya untuk menyertai Matlamat Pembangunan Lestari Bersepadu (iSDG). Program ini telah benar-benar memperkenalkan saya kepada amalan penyelidikan antarabangsa yang terbaik.

Dalam masa yang singkat ini, saya telah belajar, mengikis pengetahuan terdahulu, dan belajar semula frasa "Betapa pantas masa berlalu." Saya telah mendapat beberapa kawan baharu yang menakjubkan dari pelbagai latar belakang, dan telah membuka minda saya dalam memahami kepelbagaian dalam dunia.

Saya akan mengingati kesemua pengalaman indah ini setelah saya menamatkan pengajian, tetapi seperti kata pepatah, "hidup mesti diteruskan." Setelah bertahun-tahun di Tsinghua SIGS, saya boleh membuat satu janji: Saya akan terus menjadi duta yang baik dan menyokong kubu kota pembelajaran yang hebat ini. Dengan hati yang penuh kesyukuran, saya mengucapkan, "Terima kasih, Tsinghua!"

Kemasukan 2023: http://gradadmission.tsinghua.edu.cn/f/login
+86-755-26407945
openfiesta@mail.tsinghua.edu.cn

Source: Tsinghua Shenzhen International Graduate School
Keywords: Education Higher Education