omniture

Dua Program Sarjana PHBS BeradaDi Tempat Pertama di Asia dan 20 Teratas di Peringkat Global

Peking University HSBC Business School
2022-11-28 16:14 301

SHENZHEN, China, 28 November 2022 /PRNewswire/ -- Dua program Sekolah Perniagaan HSBC Universiti Peking (PHBS), Sarjana Pengurusan (ke-17) dan Sarjana Kewangan (ke-20), telah dinamakan sebagai 20 teratas global dan menduduki tempat pertama di Asia oleh QS Business Masters Rankings 2023, antara 600 program sarjana siswazah dari 40 negara. Ia adalah kali pertama program ijazah PHBS diiktiraf dalam penarafan kedudukan antarabangsa.

Dua Program Sarjana PHBS Berada di Tempat Pertama di Asia dan 20 Teratas di Peringkat Global
Dua Program Sarjana PHBS Berada di Tempat Pertama di Asia dan 20 Teratas di Peringkat Global

Dari segi lima metrik utama QS Business Masters Rankings: kebolehpasaran, kepimpinan pemikiran, kepelbagaian kelas dan fakulti, pulangan pelaburan dan hasil alumni, PHBS menonjol dalam kebolehpasaran graduan tahun ini-- program Sarjana Pengurusan dan Sarjana Kewangannya masing-masing berada di kedudukan tempat ke-12 dan ke-8. Walaupun pandemik telah memberi kesan yang besar kepada pasaran kerja, kadar pekerjaan graduan sarjana PHBS telah mengatasi trend dan mencapai "lonjakan tiga kali" sebanyak 95.4%, 96.6%, dan 97.6% dalam tiga tahun berturut-turut, menurut laporan pekerjaan tahunan sekolah.

Terletak di Shenzhen, PHBS diasaskan pada tahun 2004 dengan visi untuk memajukan komitmen Universiti Peking terhadap ekonomi global, kewangan dan penyelidikan pengurusan. Kini sekolah ini menawarkan program kedoktoran, program sarjana khusus, program MBA, program MBA eksekutif, dan pelbagai program pembangunan eksekutif. Dengan pengantarabangsaan sebagai matlamatnya, PHBS telah diakreditasi oleh AACSB, AMBA dan EFMD, dan membuka kampus baharu di Oxfordshire, England.

Dengan kumpulan fakulti yang pelbagai daripada universiti terkemuka dunia, PHBS menawarkan lebih 130 kursus peringkat siswazah dalam bahasa Inggeris setiap tahun yang menyediakan pelajar dari dalam dan luar negara dengan pengalaman pendidikan Cina yang mendalam dengan perspektif global. Sekolah ini terus berkembang kukuh dari segi akademik, kerana beberapa tahun kebelakangan ini telah menyaksikan peningkatan jumlah penerbitan fakulti dalam jurnal akademik terkemuka dunia.

https://english.phbs.pku.edu.cn/

Source: Peking University HSBC Business School
Keywords: Banking/Financial Service Education Higher Education Workforce Management/Human Resources