omniture

Xinhua Silk Road: Persidangan tahunan Forum Financial Street labuhkan tirai dengan perbincangan tentang pembinaan pusat pengurusan kewangan negara

Xinhua Silk Road
2022-11-30 08:33 235

BEIJING, 30 November 2022 /PRNewswire/ -- Persidangan Tahunan Forum Financial Street 2022 melabuhkan tirai di tengah-tengah ceramah dan perbincangan untuk memperdalam reformasi kewangan dan pembukaan serta menggalakkan pembinaan Financial Street yang berkualiti tinggi sebagai pusat pengurusan kewangan negara pada hari Rabu.


Li Wenhong, ketua Biro Pengawalseliaan dan Penyeliaan Kewangan Tempatan Perbandaran Beijing berkata biro ini akan terus meningkatkan kapasiti perkhidmatan dan mengoptimumkan struktur industri kewangan di Beijing bagi memperkukuh peranan Financial Street sebagai pusat pengurusan kewangan negara dan merangsang pembangunan kewangan tempatan dengan kualiti yang lebih tinggi dalam era baharu.

Ketika ini, sekitar 1,900 institusi kewangan daripada pelbagai jenis termasuk 175 ibu pejabat institusi telah ditempatkan sepanjang Financial Street, di mana Beijing Stock Exchange dan Beijing Financial Court turut ditempatkan, kata Sun Shuo, setiausaha jawatankuasa daerah Xicheng Beijing CPC, menambah bahawa kini Financial Street mempunyai lebih banyak fungsi dan ekologi kewangan yang lebih baik.

Daerah Xicheng Beijing akan berusaha untuk mempersiapkan Financial Street menjadi sebuah pusat pengurusan kewangan negara dengan fungsi-fungsi kewangan yang lengkap, pasaran kewangan terbuka, persekitaran perniagaan terbaik dan pengaruh antarabangsa yang semakin meningkat, menurut Sun.

Diadakan pada tahun apabila pembinaan Financial Street di Daerah Xicheng Beijing sudahpun berjalan selama 30 tahun, forum berkenaan menyokong peranan Financial Street sebagai jendela untuk memaparkan reformasi kewangan dan pembukaan China.

Chen Yuan, naib pengerusi Jawatankuasa Kebangsaan Persidangan Perunding Politik Rakyat Cina ke-12 berkata persidangan tahunan pada tahun ini sekali lagi membawa pesta idea dan pemikiran untuk menunjukkan keazaman teguh China bagi melanjutkan pembukaan dan sumbangan yang bertanggungjawab terhadap pembangunan ekonomi global.  

Pada kesempatan ini, semakan sejarah, ringkasan pengalaman dan penyelidikan ke atas cabaran sedia ada dan trend masa depan amat bernilai untuk pemacu pemodenan ekonomi Cina, kata Zhang Xiangchen, timbalan ketua pengarah World Trade Organization.

Forum tahun ini diadakan pada 21-23 November di Beijing. Ia dianjurkan secara bersama oleh Kerajaan Rakyat Perbandaran Beijing, People's Bank of China, Xinhua News Agency, Suruhanjaya Pengawalseliaan Perbankan dan Insurans China, Suruhanjaya Pengawalseliaan Sekuriti China dan State Administration of Foreign Exchange.

Lihat pautan asal: https://en.imsilkroad.com/p/331334.html

 

Source: Xinhua Silk Road
Keywords: Banking/Financial Service Computer/Electronics Publishing/Information Service Trade show news Financial Technology