omniture

Konsep bandar taman meningkatkan pembangunan berkualiti tinggi di Xinjin

Xinjin District Government of Chengdu
2022-12-05 10:07 10

CHENGDU, China, 5 Disember 2022 /PRNewswire/ -- Xinjin, daerah terbaharu di Chengdu, ibu kota wilayah Sichuan di Barat Daya China, sedang berusaha untuk meningkatkan pembangunan berkualiti tinggi dengan mematuhi konsep "bandar taman".

Xinjin district in Chengdu, Sichuan province is striving to boost high-quality development by adhering to the "park city" concept.
Xinjin district in Chengdu, Sichuan province is striving to boost high-quality development by adhering to the "park city" concept.

Daerah ini telah membentuk model pembangunan yang berkisar di sekitar Chengdu Metro Line 10 dan termasuk empat zon berfungsi industri, serta beberapa kawasan peringkat kampung.

Ia mengguna pakai strategi pembangunan "pembangunan berorientasikan transit (TOD) tambahan" untuk menggalakkan pembaharuan dan pembangunan kawasan bandar.

Untuk menggalakkan pembangunan perindustrian, Xinjin telah membina empat zon berfungsi perindustrian: Bandar Baharu Digital Tianfu Mushan, Zon Perindustrian Pembuatan Pintar Tianfu, Taman Ekspo Pertanian Tianfu China dan Zon Pelancongan Budaya Lihuaxi, yang menumpukan pada kawasan pintar, inovatif, luar bandar dan budaya serta aspek kreatif bandar taman, masing-masing.

Kawasan peringkat kampung yang mengintegrasikan pembangunan bandar-luar bandar menggalakkan pembangunan kampung dengan bantuan bandar-bandar berdekatan.

Mensasarkan pembangunan berkualiti tinggi, kerajaan daerah Xinjin sedang giat membangunkan industri hijau dan rendah karbon termasuk ekonomi digital, transit kereta api dan tenaga baharu.

Ia menubuhkan Bandar Baharu Digital Tianfu Mushan pada Jun 2021 pada ulang tahun pertama penubuhan Xinjin sebagai sebuah daerah. Bandar baharu digital, yang menampilkan komuniti demonstrasi bandar taman seluas 6 kilometer persegi, memupuk kluster perindustrian yang menampilkan ekonomi digital.

Sebagai sebahagian daripada ekonomi digital dan ekosistem industri kecerdasan buatan Chengdu, bandar baharu digital itu dijangka memberikan galakan yang bersungguh-sungguh kepada transformasi digital seluruh daerah.

Zon Perindustrian Pembuatan Pintar Tianfu telah membentuk kluster industri untuk transit rel, teknologi pintar dan internet industri, kenderaan tenaga baharu, bateri kuasa dan storan tenaga, menarik peneraju industri seperti CRRC dan Contemporary Amperex Technology Co Ltd (CATL) untuk menubuhkan operasi.

CATL menandatangani perjanjian rangka kerja kerjasama strategik dengan kerajaan perbandaran Chengdu pada bulan Julai. Menurut perjanjian itu, ia akan menubuhkan ibu pejabat operasi barat daya dan Institut Penyelidikan Chengdu di Xinjin, memfokuskan pada pembangunan dan penggunaan tenaga baharu, bateri kuasa dan storan tenaga baharu.

CATL telah pun membina pangkalan pengeluaran bateri dengan kapasiti pengeluaran 10 gigawatt jam di Xinjin, yang cukup untuk membekalkan bateri bagi 100,000 kenderaan elektrik.

Untuk meningkatkan kehidupan penduduk, Xinjin melancarkan kumpulan pertama 154 projek demonstrasi bandar taman dan kampung yang indah tahun ini, membawa orang ramai dekat dengan alam semula jadi.

Source: Xinjin District Government of Chengdu
Keywords: Environmental Products & Services Green Technology Publishing/Information Service Environmental Issues