omniture

Pusat Pembangunan Komunikasi Antarabangsa China (CCICD): Gala Festival Musim Bunga Rentas-Sempadan 2023 diadakan di China dan Vietnam

CCICD
2023-01-27 20:47 12

LAO CAI, Vietnam, 27 Januari 2023 /PRNewswire/ -- China dan Vietnam mengadakan Gala Festival Musim Bunga Rentas-Sempadan masing-masing di Daerah Hekou, Wilayah Honghe, China pada 18 Januari dan di Bandar Lao Cai, Wilayah Lao Cai, Vietnam pada 19 Januari 2023. China dan Vietnam telah menganjurkan empat Gala dari tahun 2017 hingga 2020. Ia merupakan acara berskala besar yang pertama diadakan secara bersama oleh China dan Vietnam sejak pandemik COVID-19 pada tahun 2020.

 

Artis-artis dari China dan Vietnam mempersembahkan pesta visual termasuk lagu, tarian, akrobatik dan pertunjukan-pertunjukan lain bagi meraikan Festival Musim Bunga. Suasana di tempat pertunjukan tersebut adalah hangat dan meriah. Lebih daripada 2,000 khalayak di sempadan dari China dan Vietnam menonton persembahan tersebut di tempat-tempat utama di Daerah Hekou dan Bandar Lao Cai atau secara dalam talian.

"Ia merupakan satu penghormatan yang besar untuk mengambil bahagian dalam persembahan tersebut. Kami bergaul dengan sangat baik bersama barisan pelakon Vietnam. Semua orang sudahpun menjadi sahabat dan pasangan yang baik," berbicara tentang perasaan semasa mengambil bahagian dalam persembahan tersebut, pelakon Cina Shi Xinyu tersenyum. Seorang pelakon wanita Vietnam berkata, "Komunikasi dan pertukaran antara dua budaya di pentas yang sama meningkatkan selanjutnya talian persahabatan yang mendalam antara sahabat dan tetangga yang baik."

Selain daripada gala tersebut, acara-acara lain diadakan di China dan Vietnam, tatkala Yunnan dan Vietnam menandatangani lebih daripada 20 dokumen kerjasama, melibatkan taman perindustrian, pelancongan rentas-sempadan, pertukaran media, kerjasama perusahaan, pertukaran bandar bersaudara dan kampung. Antaranya, 10 perusahaan Cina dan Vietnam menyempurnakan penandatanganan kontrak di lapangan, dengan jumlah keseluruhan bernilai 437 juta dolar AS; 12 syarikat dari kedua-dua negara menandatangani kontrak secara dalam talian, dengan jumlah keseluruhan mencecah 593 juta dolar AS.

Source: CCICD
Keywords: Art Entertainment Travel