omniture

CGTN: Hubungan China-Rusia semakin erat apabila Xi menekankan 'bab baharu' dalam lawatannya

CGTN
2023-03-23 14:56 43

BEIJING, 23 Mac 2023 /PRNewswire/ -- Hubungan China-Rusia telah disuntik dengan lebih banyak perkara penting apabila lembaran baharu untuk hubungan dua hala telah dilancarkan selepas Presiden China Xi Jinping tiba di Moscow pada Isnin untuk bertemu dengan rakan sejawatannya dari Rusia, Vladimir Putin.

Mengisytiharkan lawatan itu sebagai "perjalanan persahabatan, kerjasama dan keamanan," kata Xi menjelang lawatan itu bahawa matlamatnya adalah untuk bekerjasama dengan Putin untuk "mengguna pakai visi baharu, pelan tindakan baharu dan langkah baharu" untuk pertumbuhan China-Rusia perkongsian strategik penyelarasan komprehensif pada tahun-tahun akan datang.

Kedua-dua pemimpin pada hari Selasa mengadakan dialog "yang berterus terang dan membuahkan hasil" dan menandatangani kenyataan bersama bertujuan mengukuhkan perkongsian China-Rusia keseluruhan dan memperdalam kerjasama dalam pelaburan, tenaga dan bidang-bidang lain.

Perjanjian itu wujud dengan adanya hasil produktif yang dicapai dalam tahun-tahun kerjasama yang menyeluruh. Perdagangan antara China dan Rusia telah berkembang dengan ketara, dengan jumlah dua hala melebihi $190 bilion pada 2022, meningkat 116 peratus daripada sedekad lalu. Sementara itu, kerjasama dua hala dalam inovasi saintifik dan teknologi, e-dagang rentas sempadan dan bidang baru muncul lain telah menunjukkan momentum yang kukuh.

Menyatukan rasa saling percaya

Lawatan Xi ke Rusia adalah yang kesembilan sejak beliau dipilih sebagai presiden China 10 tahun lalu. Dalam artikel yang ditandatangani yang diterbitkan oleh media Rusia, beliau berkata terdapat "logik sejarah yang jelas dan daya penggerak dalaman yang kuat untuk pertumbuhan hubungan China-Rusia."

Sepanjang dekad yang lalu, China dan Rusia telah mengukuhkan kepercayaan politik bersama, yang diperoleh daripada komitmen kedua-dua negara untuk tidak bersekutu, tidak berkonfrontasi dan tidak menyasarkan mana-mana pihak ketiga dalam membangunkan hubungan mereka. Kedua-dua pihak juga berkongsi visi persahabatan yang berkekalan dan kerjasama saling menguntungkan serta teguh menyokong satu sama lain dalam mengikuti laluan pembangunan yang sesuai dengan realiti negara masing-masing.

Dalam pertemuannya dengan Putin, Xi menyatakan bahawa Rusia juga merupakan negara pertama yang dilawatinya sebagai presiden dan bahawa dia dan rakan sejawatannya dari Rusia telah kekal berhubung rapat sejak 10 tahun lalu. Interaksi peringkat tinggi sedemikian, yang melibatkan penggubalan pelan tindakan kerjasama dan komunikasi tepat pada masanya mengenai isu antarabangsa, telah memainkan peranan strategik dalam menerajui hubungan China-Rusia, menurut Xi.

Pada Mac 2013, Xi bercakap mengenai konsep membina komuniti dengan masa depan bersama untuk umat manusia semasa ucapan di Institut Perhubungan Antarabangsa Negeri Moscow. Sejak itu, beliau telah mencadangkan satu siri inisiatif yang bertujuan untuk mempromosikan keamanan dan pembangunan global dalam konteks meningkatkan kesalinghubungan.

Selaras dengan Inisiatif Keselamatan Global yang dicadangkan oleh Xi ialah pendirian China mengenai krisis Ukraine, yang memerlukan penyelesaian politik untuk menyelesaikan konflik itu. Semasa lawatannya, Xi menegaskan semula pendirian "tidak berat sebelah dan objektif" China. Putin, bagi pihaknya, mengalu-alukan usaha China untuk mendesak keamanan dan berkata Rusia komited untuk meneruskan semula rundingan damai.

https://news.cgtn.com/news/2023-03-22/China-Russia-ties-deepened-as-Xi-stresses-new-chapter-in-his-visit-1imB6pDd0FG/index.html

https://youtu.be/MTtXZHUDebE

Source: CGTN
Keywords: Computer/Electronics Multimedia/Online/Internet Publishing/Information Service