omniture

Penggiat industri menyeru pendekatan 'tanpa-henti' untuk pendigitan perbankan Afrika

Huawei
2023-03-31 23:04 11

CAPE TOWN, Afrika Selatan, 31 Mac 2023 /PRNewswire/ -- Sekiranya bank-bank ingin kekal kompetitif dalam menghadapi neo-bank dan teknologi kewangan yang baru menunjukkan kejayaannya, bank-bank secara asasnya perlu mengubah cara mereka menjalankan perniagaan agar menjadi yang mengutamakan digital. Sekiranya mereka ingin mencapai matlamat tersebut, maka bekerjasama dengan rakan-rakan kongsi teknologi bagi memastikan mereka mempunyai infrastruktur yang tepat adalah penting. Itulah pesanan paling utama daripada para penceramah di acara meja bulat media yang dianjurkan semasa Sidang Kemuncak Kewangan Pintar Huawei untuk Afrika 2023, diadakan baru-baru ini di Cape Town, Afrika Selatan.

Leo Chen, President of Huawei Sub-Saharan Africa Region, unveiled ‘Non Stop Banking’ initiative at the Huawei Intelligent Finance Summit for Africa 2023, the initiative calls for hand-in-hand collaboration between the ICT and banking industries and facilitate a digital future of 'non-stop' services, 'non-stop' development, and 'non-stop' innovation.
Leo Chen, President of Huawei Sub-Saharan Africa Region, unveiled ‘Non Stop Banking’ initiative at the Huawei Intelligent Finance Summit for Africa 2023, the initiative calls for hand-in-hand collaboration between the ICT and banking industries and facilitate a digital future of 'non-stop' services, 'non-stop' development, and 'non-stop' innovation.

Menurut Jason Cao, Ketua Pegawai Eksekutif Huawei Global Digital Finance, bank-bank Afrika berpeluang untuk memanfaatkan kadar penembusan mudah alih benua ini dan keperluan kewangan yang semakin meningkat. "Mudah alih merupakan teras segala-galanya," kata beliau, menambah bahawa terdapat persamaan antara pembayaran mudah alih di China dan di Afrika. Futuris dan pengarang Brett King bersetuju bahawa fokus mudah alih ini akan menjadi penting, bukan sahaja di Afrika tetapi di seluruh dunia.

Individu yang mempunyai pengalaman langsung tentang sejauh mana mengambil pendekatan yang mengutamakan digital dapat membantu meningkatkan pengalaman pelanggan ialah Eric Muriuki Njagi, Pengarah Kumpulan, Perniagaan Digital di NCBA Group, salah sebuah syarikat perkhidmatan kewangan yang terbesar di Afrika.

Beliau menyatakan bahawa, bagi bank-bank, membuat pilihan untuk memimpin dengan teknologi adalah tentang menggunakan "wang pada kepantasan kepercayaan." Seperti yang dinyatakan oleh Njagi, "Kini, kami mempunyai bayaran yang dibuat serta-merta atau dalam beberapa saat sahaja," kata beliau, menambah bahawa hal yang sama turut terpakai untuk kredit. "Kini, kami memulakan dan menyelesaikan kira-kira 6 juta pinjaman sehari, dengan purata dua saat diperlukan untuk menyelesaikan setiap satu"

Namun begitu, pengarah NCBA menyatakan bahawa, kelajuan seperti itu tidak begitu bererti tanpa kepercayaan. Dalam dunia yang mana hanya lima peratus mata wang fiat terdiri daripada wang tunai dan selebihnya pada asasnya ialah algoritma, hal itu sangat kritikal.

"Bagaimana kita dapat mempercayai algoritma?" tanya beliau.

Jawapannya terletak pada konsep yang digelar oleh Huawei sebagai "perbankan tanpa-henti."

Leo Chen, Presiden Huawei Rantau Afrika Sub-Sahara, mendedahkan inisiatif 'Perbankan Tanpa Henti' di Sidang Kemuncak Kewangan Pintar Huawei untuk Afrika 2023, inisiatif yang menyeru kolaborasi berganding bahu antara industri ICT dan perbankan serta mempermudah masa depan digital perkhidmatan 'tanpa henti', pembangunan 'tanpa henti' dan inovasi 'tanpa henti'.

Cara yang bagus untuk memulakan hal yang disebutkan itu adalah dengan kestabilan. Seperti yang dinyatakan oleh Zhentao Chen, Ketua Pegawai Teknologi, Kewangan Digital, Huawei Afrika Sub-Sahara, itu bukanlah sesuatu yang sentiasa boleh diambil mudah oleh bank-bank Afrika. Berkenaan hal ini, memindahkan sistem bahagian belakang ke awan adalah sangat penting. "Awan dapat membantu bank-bank merealisasikan perkhidmatan kewangan masa henti sifar," kata Cao.

Walau bagaimanapun, akhirnya, sekiranya bank-bank tradisional ingin bersaing dengan teknologi kewangan, mereka tidak boleh menggunakan teknologi ini begitu sahaja. Sebaliknya, mereka perlu mengintegrasikannya ke dalam pendekatan baharu yang mengutamakan digital sepenuhnya.

Mengulangi sentimen berkenaan, Cao membuat kesimpulan dengan berkata bahawa Huawei "komited untuk bekerjasama dengan pelanggan Afrika kami untuk memberi tumpuan kepada cabaran dan mempercepatkan transformasi digital."

 

 

 

 

Source: Huawei
Keywords: Banking/Financial Service Computer/Electronics Trade show news Financial Technology