omniture

Xinhua Silk Road: Ekonomi waktu malam menjadi enjin penggunaan baharu untuk Daerah Kaifu, Changsha di Hunan, Tengah China

Xinhua Silk Road
2023-09-15 23:52 30

BEIJING, 15 September 2023 /PRNewswire/ -- Ekonomi waktu malam semakin menjadi enjin pertumbuhan penggunaan baharu di Daerah Kaifu, Changsha, Wilayah Hunan, tengah China, menyuntik kevitalan baharu ke dalam pembangunan ekonomi bandar tersebut.

Photo shows night view of a junction at Kaifu District of Changsha, central China's Hunan Province.
Photo shows night view of a junction at Kaifu District of Changsha, central China's Hunan Province.

Ekonomi waktu malam merujuk kepada aktiviti perniagaan yang berlangsung antara jam 6 petang dan 6 pagi dalam sektor perkhidmatan termasuk membeli-belah, katering, hiburan dan santai. Ia merupakan kuasa baharu dalam ekonomi China.

Ekonomi waktu malam terpelbagai menjadi cara yang penting untuk memenuhi keperluan pengguna yang diperibadikan, sebagai bahagian yang penting dalam ekonomi waktu malam Changsha, beberapa kawasan pengaglomeratan penggunaan pelancongan budaya waktu malam dengan pemandangan yang berbeza muncul di Daerah Kaifu.

Daerah Kaifu telah menumpukan perhatian untuk mengemas kini persekitaran penggunaan dan mengoptimumkan mod perniagaan, Blok Sejarah dan Kebudayaan Jalan Chaozong merupakan contoh hebat yang diperbaharui secara organik oleh Kerajaan Daerah Kaifu. Banyak tarikan pemuliharaan budaya blok ini masih bersinar di bawah rejuvenasi dan pelbagai bangunan moden telahpun menyuntik suasana yang mengikuti perkembangan terbaru kepada jalan berusia berabad-abad lamanya ini, kawasan perniagaan waktu malam blok berkeluasan kira-kira 40,000 meter persegi yang merupakan tempat yang sedang meningkat naik dalam ekonomi waktu malam Daerah Kaifu.

Selain itu, Daerah Kaifu menggalakkan ekonomi waktu malamnya melalui kombinasi antara perniagaan, pelancongan, budaya dan katering makanan istimewa, meneroka format perniagaan baharu dan laluan pembangunan untuk ekonomi waktu malam. Ketika ini, sejumlah 11 jalan komersial cirian dan 9 pusat komersial serantau menjalankan perniagaan pada waktu malam di Daerah Kaifu, corak ekonomi malam tiga dimensi dan terpelbagai Daerah Kaifu diterima baik dan dialu-alukan oleh pengguna.

Difahamkan bahawa pada awal tahun 2019, daerah tersebut memperkenalkan rancangan pelaksanaan untuk mempercepatkan pembangunan ekonomi waktu malam, dalam langkah yang seterusnya, Daerah Kaifu merancang untuk memperkayakan lagi kandungan perniagaan penggunaan kehidupan malam, menganjurkan aktiviti kebudayaan pasar malam bagi mendorong peningkatan ekonomi waktu malam yang berterusan.

Pautan asal: https://en.imsilkroad.com/p/336116.html

 

 

 

 

Source: Xinhua Silk Road
Keywords: Banking/Financial Service Publishing/Information Service Economic news, trends, analysis