omniture

CGTN AMERIKA & CGTN PBB: Pegangan CMG China-AS. Acara Pertukaran Rakyat kepada Rakyat di San Francisco

CGTN America
2023-11-17 21:59 22

Keluaran CGTN Amerika & PBB CGTN "Pegangan CMG China-AS. Acara Pertukaran Rakyat kepada Rakyat di San Francisco"

WASHINGTON, 17 November 2023 /PRNewswire/ -- Sempena lawatan Presiden China Xi Jinping untuk menghadiri mesyuarat sidang kemuncak China-AS dan Mesyuarat Pemimpin Ekonomi APEC ke-30 atas jemputan Presiden AS Joe Biden, Kumpulan Media China dan Belia AS-China dan Pelajar Persatuan Pertukaran bersama-sama menganjurkan acara "Persahabatan Berkekalan" untuk membincangkan pertukaran rakyat kepada rakyat China-AS di San Francisco, AS, pada 16 November.

Shen Haixiong, Presiden dan Ketua Editor Kumpulan Media China, terlibat dalam perbincangan yang mendalam dan mesra dengan tetamu dari pelbagai sektor di AS semasa acara itu dan menyampaikan ucapan alu-aluan.

Shen menyatakan bahawa Chinatown di San Francisco telah menjadi mikrokosmos pertukaran budaya Timur-Barat selama berabad-abad. Persahabatan antara rakyat Cina dan Amerika bukan sahaja merentasi benua tetapi juga telah bertahan untuk sekian lamanya.

Shen menekankan bahawa hubungan China-AS adalah hubungan dua hala yang paling penting di dunia, dan media memainkan peranan penting dalam memupuk pertukaran dan persahabatan rakyat kepada rakyat. Presiden Xi Jinping telah menegaskan bahawa asas dan harapan hubungan China-AS terletak pada rakyat, masa depan terletak pada belia, dan daya hidup berpunca daripada interaksi tempatan. Kumpulan Media China komited untuk bekerjasama dengan semua rakyat yang mesra untuk menyumbang kebijaksanaan dan kekuatan ke arah pembangunan sihat hubungan China-AS.

Sarah Lande, bekas Pengarah Eksekutif Iowa Sister States dan rakan lama China, John Easterbrook, cucu Jeneral Joseph Stilwell, dan Elyn Maclnnes, penyelidik utama di Persatuan Pelancongan dan Kebudayaan Kuliang, turut berucap pada majlis itu. Mereka memuji sokongan Presiden Xi untuk pertukaran rakyat kepada rakyat China-AS, menyatakan komitmen mereka untuk mengukuhkan persefahaman bersama dan mewariskan persahabatan antara China dan AS kepada generasi akan datang.

Kumpulan Media China juga bertukar perjanjian dengan Yayasan Warisan Penerbangan China-Amerika, Yayasan Helen Foster Snow, dan Belia AS-China dan Persatuan Pertukaran Pelajar, untuk menggalakkan kerjasama dalam bidang seperti perkongsian media, pendidikan dan pertukaran budaya.

Acara itu menampilkan persembahan daripada Koir Sekolah Tinggi Lincoln dari Tacoma, Washington, yang menyanyikan lagu Inggeris dan Cina. Selain itu, sekumpulan pelajar muda dari China dan AS membuat persembahan bersama via video, menyampaikan harapan mereka untuk persahabatan yang berkekalan antara kedua-dua negara.

(Bahan ini diedarkan oleh MediaLinks TV, LLC bagi pihak CCTV. Maklumat tambahan boleh didapati di Jabatan Keadilan, Washington, DC)

Sila Hubungi:

Summer Pan


Distribution@cgtnamerica.com

Source: CGTN America
Keywords: Entertainment Television Asian-related news Broadcast feed announcements Licensing/marketing agreements DEI Page