omniture

CGTN: Membayangkan persahabatan China-A.S., Xi tegaskan peranan rakyat

CGTN
2023-11-17 21:57 21

BEIJING, 17 November 2023 /PRNewswire/ -- Pada bulan Oktober 2023, juruterbang veteran A.S. Harry Moyer, yang berusia 103 tahun, memanjat Tembok Besar di Beijing.

Moyer kembali ke China bersama-sama delegasi dengan kira-kira 30 orang ahli yang terdiri daripada keluarga veteran Flying Tigers, lapan dekad selepas perkhidmatan beliau yang berani di selatan China bersama-sama orang Cina bagi menentang pencerobohan oleh Jepun semasa Perang Dunia II.

"Bagi saya, semangat Flying Tigers bererti persahabatan," kata Jackson Long, ahli paling muda dalam delegasi yang melawat dan cicit kepada veteran Flying Tigers, Clifford R. Long Sr.

"Apabila saya pulang nanti, saya akan menceritakan kepada rakan-rakan saya tentang perjalanan saya di China. Saya akan menunjukkan kepada mereka gambar yang saya ambil," kata anak muda berumur 15 tahun itu, berseri-seri dengan keterujaan khususnya mengenai lawatannya ke Tembok Besar.

Pada hari Rabu, Presiden Cina Xi Jinping berkata kisah mengenai Flying Tigers membuktikan bahawa persahabatan antara rakyat Cina dan Amerika, yang telah bertahan daripada ujian kematian dan kemusnahan, akan diteruskan dari generasi ke generasi, di sebuah majlis makan malam alu-aluan yang diadakan di San Francisco.

Harapan terhadap hubungan China-A.S. terletak pada rakyat

Masa depan hubungan China-A.S. akan dicipta oleh rakyat kita, kata Xi, menyeru untuk membina lebih banyak jambatan dan membuka lebih banyak jalan bagi tujuan interaksi sesama rakyat.

China dan A.S. akan memperkenalkan lebih banyak langkah untuk memudahkan perjalanan dan menggalakkan pertukaran sesama rakyat, termasuk menambah penerbangan penumpang terus, mengadakan dialog peringkat tinggi mengenai pelancongan dan memperkemas prosedur permohonan visa, kata beliau.

"Kami berharap agar kedua-dua rakyat kami akan mengadakan lebih banyak lawatan, hubungan dan pertukaran serta menulis kisah persahabatan baharu dalam era baharu," kata Xi.

Tahun ini, Xi telahpun bertemu dengan para tetamu A.S. termasuk bekas Setiausaha Negara A.S. Henry Kissinger dan kursi bersama Bill & Melinda Gates Foundation Bill Gates serta menegaskan bahawa harapan terhadap hubungan China-A.S. terletak pada rakyat, asasnya terdapat dalam masyarakat kita, masa depannya bergantung pada belia dan kevitalannya diperoleh dengan pertukaran di peringkat subnasional.

Semasa majlis makan malam alu-aluan, Ketua Pegawai Eksekutif Apple Tim Cook dan Ketua Pegawai Eksekutif Tesla Elon Musk merupakan antara kira-kira 400 orang tetamu.

Kedua-dua hartawan itu telah melawat China pada tahun ini. Semasa pertemuan dengan Menteri Perdagangan China Wang Wentao dalam bulan Mei, Musk berkata hubungan antara A.S. dan China bukanlah situasi kalah menang. Musk turut menyatakan keyakinan terhadap pasaran China dan menyampaikan kesanggupan beliau untuk mempererat kerjasama demi faedah bersama.

"Saya mengalu-alukan lebih ramai gabenor A.S., ahli Kongres dan orang ramai daripada semua lapisan masyarakat untuk mengunjungi China," kata Xi pada hari Rabu.

"Bagi meningkatkan pertukaran sesama rakyat kita, terutamanya antara belia," beliau mengumumkan bahawa China bersedia untuk mengundang 50,000 orang anak muda Amerika ke China untuk program pertukaran dan pengajian dalam tempoh lima tahun akan datang.

China bersedia untuk menjadi rakan kongsi dan sahabat A.S., kata Xi.

Banyak ruang untuk kerjasama saling menguntungkan

Xi turut menegaskan bahawa kerjasama yang saling menguntungkan merupakan harta sedia ada daripada hubungan China-A.S., menyatakan bahawa kedua-dua negara mempunyai banyak ruang untuk menjalin kerjasama dan berupaya sepenuhnya untuk membantu satu sama lain berjaya dan mencapai hasil yang saling menguntungkan.

Inisiatif Jalur dan Jalan serta Inisiatif Pembangunan Global, Inisiatif Sekuriti Global dan Inisiatif Tamadun Global yang dicadangkan oleh China dibuka kepada semua negara sepanjang masa termasuk A.S., kata beliau.

Semasa pertemuan bersama Presiden A.S. Joe Biden pada pagi Rabu, Xi dan Biden bersetuju untuk menubuhkan sebuah kumpulan kerja antinarkotik bagi memajukan kerjasama dan membantu A.S. menangani masalah penyalahgunaan dadah.

China amat bersimpati dengan rakyat Amerika, terutamanya anak muda, atas penderitaan yang dilakukan oleh Fentanyl ke atas mereka, kata Xi.

Kedua-dua ketua negara ini turut mencapai kata sepakat yang penting untuk meluaskan pelbagai pertukaran dua hala dalam aspek pendidikan, pelajar luar negara, belia, budaya, sukan dan antara komuniti perniagaan.

"Agar sebarang tujuan besar berjaya, ia harus berakar umbi dalam rakyat, mendapat kekuatan daripada rakyat dan dicapai oleh rakyat. Persahabatan China-A.S. yang semakin berkembang merupakan tujuan yang cukup besar," kata Xi di majlis makan malam alu-aluan.

https://news.cgtn.com/news/2023-11-17/Envisioning-China-U-S-friendship-Xi-highlights-role-of-people-1oMzxr4Fe5W/index.html

Source: CGTN
Keywords: Banking/Financial Service Computer/Electronics Multimedia/Online/Internet Publishing/Information Service Advocacy Group Opinion