omniture

Agensi Angkasa Eropah dan GSMA Foundry Terus Maju dengan perkongsian, termasuk peluang dana untuk membantu industri menerajui inovasi baharu dalam komunikasi daratan-satelit

GSMA
2024-02-27 01:18 35

BARCELONA, Sepanyol, 26 Februari 2024 /PRNewswire/ -- Agensi Angkasa Eropah (ESA) dan GSMA Foundry hari ini mengumumkan satu siri inisiatif baharu - termasuk peluang pembiayaan sehingga €15 juta - untuk membantu industri telefon mudah alih dan satelit bekerjasama dalam membangunkan teknologi rangkaian satelit dan daratan yang baharu dan inovatif.

Dilancarkan semasa MWC Barcelona 2024, perkongsian ini akan memberi tumpuan kepada lima bidang utama inovasi bagi membantu syarikat telekomunikasi membangunkan perkhidmatan baharu untuk masyarakat dengan menggabungkan komunikasi daratan dan satelit. Inisiatif ini juga direka khas untuk membantu membuka aliran pendapatan baharu yang sebelum ini tidak mungkin berlaku. Penyelidikan baharu oleh GSMA Intelligence menjangkakan bahawa inovasi baharu dalam bidang satelit dapat membawa pendapatan tambahan sebanyak $30–35 bilion kepada industri tersebut menjelang tahun 2035, setara dengan peningkatan sebanyak 2.0–2.5% terhadap asas pendapatan mudah alih semasa.

Lima inisiatif utama yang diumumkan pada hari ini ialah:

  1. GSMA Foundry dan ESA secara bersama-sama melancarkan siri cabaran, bermula dengan peluang pembiayaan ESA sehingga €15 juta, untuk membantu merangsang inovasi dan pembangunan projek.
  2. Pemantapan Akses Rangkaian Makmal, bagi peserta Foundry yang ingin bekerjasama di Pusat 5G/6G ESA di Harwell, UK dan Makmal Telecom 5G/6G di Noordwijk, Belanda.
  3. Pelancaran Kursus Latihan GSMA Advance yang baharu, untuk memperluaskan pengetahuan tentang, dan menyokong kerjasama antara rangkaian daratan dan bukan daratan.
  4. Pelancaran Komuniti Rangkaian Bukan Daratan (TN-NTN) untuk membangunkan projek-projek baharu dan merancang hala tuju untuk inisiatif dan aktiviti masa depan.
  5. Penyatuan ekosistem, GSMA Foundry dan ESA akan bekerjasama dan menjemput industri yang lebih luas untuk menyatukan usaha ke arah kerjasama TN dan NTN yang lancar.

Antonio Franchi, Ketua Pejabat Program Rangkaian Bukan Daratan (NTN) 5G/6G di ESA, berkata: "ESA berbesar hati kerana dapat bekerjasama dengan GSMA dalam pelbagai inisiatif yang memberi impak dalam komitmen kami untuk memajukan penyelesaian sambungan, melalui integrasi rangkaian satelit dan daratan. Salah satu matlamat ESA adalah untuk menyambungkan setiap orang, di mana-mana dan pada bila-bila masa, dan kerjasama kuat ini dengan GSMA merupakan langkah penting dalam memajukan industri komunikasi mudah alih dan satelit."

Franchi menambah, "Selain itu, kami sangat teruja untuk mempersembahkan kerja ESA melalui pelbagai ciri interaktif di Paviliun GSMA dan menantikan interaksi dengan peserta MWC!"

Teruskan membaca di sini.

Logo: https://mma.prnewswire.com/media/1882833/4439377/GSMA_Logo.jpg

Source: GSMA
Keywords: Computer/Electronics Internet Technology Telecommunications Telecommunications Equipment Financing agreements New products/services Trade show news