omniture

ASISAT OSHOALA MENYERU KERAJAAN UNTUK MENINGKATKAN INISIATIF LITERASI DIGITAL DAN MERAPATKAN JURANG PENGGUNAAN

GSMA
2024-02-29 06:26 22

BARCELONA, Sepanyol, 28 Februari 2024 PRNewswire/ -- Kerajaan perlu melakukan lebih banyak lagi untuk memastikan rakyat mereka dilengkapi dengan kemahiran digital penting yang diperlukan untuk mengakses peluang dalam talian yang tersedia kepada mereka, menurut pemenang anugerah Pemain Bola Sepak Wanita Afrika Tahunan sebanyak enam kali, Asisat Oshoala, dan badan perdagangan telekomunikasi global, GSMA.

Oshoala, yang telah mewakili Nigeria sebanyak 61 kali dan pengasas Asisat Oshoala Foundation di Lagos, menggunakan MWC Barcelona 2024 untuk menarik perhatian kepada Jurang Penggunaan, isu yang memberi kesan kepada 3 bilion orang di seluruh dunia dan terutamanya di kawasan Sub-Sahara Afrika, dalam peranan baharu beliau sebagai duta GSMA untuk kempen Breaking Barriers.

Jurang Penggunaan berlaku apabila orang ramai tidak menggunakan rangkaian mudah alih jalur lebar walaupun tinggal di kawasan yang mempunyai liputan yang tersedia kepada mereka. Dengan peningkatan infrastruktur dan liputan mudah alih yang telah berkembang untuk merangkumi 95% daripada populasi dunia, cabaran yang lebih besar bagi industri telekomunikasi kini adalah untuk membantu lebih ramai orang menggunakan ketersambungan ini.

Walaupun 38% dari penduduk dunia tidak menggunakan Internet mudah alih walaupun tinggal di kawasan yang diliputi oleh rangkaian mudah alih, Jurang Penggunaan ini meningkat kepada 59% di seluruh Sub-Sahara Afrika. Antara rintangan utama yang menyebabkan Jurang Penggunaan adalah kurangnya literasi digital dan kemahiran.

Asisat Oshoala mengulas: "Semasa saya membesar, saya melihat kesan Jurang Penggunaan dengan mata kepala sendiri. Inilah sebabnya saya menggunakan Yayasan saya untuk membantu generasi muda belajar cara menggunakan Internet, dan sebab saya bekerjasama dengan GSMA untuk membantu merapatkan Jurang Penggunaan."

"Akses kepada Internet, dan kemahiran yang diperlukan untuk melakukannya, sepatutnya bersifat universal dan oleh itu perlu diberi keutamaan oleh kerajaan di seluruh dunia. Kita memerlukan lebih daripada usaha individu - kita memerlukan pembuat dasar untuk memberi tumpuan pada penyatuan dengan industri komunikasi untuk mengatasi rintangan kepada rangkuman digital dan menggalakkan literasi digital untuk membantu lebih banyak orang di seluruh dunia mengakses peluang yang mengubah hidup."

Lara Dewar, Ketua Pegawai Pemasaran GSMA, mengulas: "Mesej Asisat Oshoala adalah tepat pada masanya dan penting. Tindakan kerjasama oleh semua pihak berkepentingan - kerajaan, pengawal selia, dan industri telekomunikasi - adalah penting jika kita ingin mengurangkan dan menghapuskan rintangan kepada ketersambungan, mempercepatkan rangkuman digital, dan memastikan kita tidak meninggalkan sesiapa pun dalam dunia yang semakin terhubung."

Untuk maklumat lanjut mengenai kempen Breaking Barriers dan usaha-usaha untuk menutup Jurang Penggunaan, layari https://www.gsma.com/breakingbarriers/.

Logo - https://mma.prnasia.com/media2/1882833/GSMA_Logo.jpg?p=medium600

Source: GSMA
Keywords: Banking/Financial Service Computer/Electronics Internet Technology Mobile Entertainment Telecommunications New products/services Cloud Computing / Internet of Things