omniture

KAPSARC Melancarkan Sekolah Dasar Awam Pertama Arab Saudi

KAPSARC - King Abdullah Petroleum Studies and Research Center
2024-03-01 01:22 4
  • Diilhamkan oleh semangat Yang Amat Mulia, Menteri Tenaga, Putera Abdulaziz bin Salman Al Saud untuk pendidikan, pembangunan modal insan dan inovasi, Sekolah Dasar Awam KAPSARC (KSPP) diasaskan sebagai institusi pertama di Arab Saudi yang dikhususkan untuk pengajian siswazah dan pendidikan eksekutif dalam dasar awam.
  • Melalui penawaran akademiknya,  KSPP memperkasakan individu untuk menangani cabaran dasar awam yang mendesak dan mengambil peluang yang baik untuk membentuk masa hadapan.
  • Kemudahan KSPP akan menggunakan 100% tenaga boleh diperbaharui, menetapkan duluan sebagai salah satu kemudahan sifar bersih pertama dalam sektor pendidikan Arab Saudi.

RIYADH, Arab Saudi, 29 Februari 2024 /PRNewswire/ -- Pusat Kajian dan Penyelidikan Petroleum King Abdullah (KAPSARC) telah diberikan lesen penubuhan untuk Sekolah Dasar Awam (KSPP) selepas diluluskan oleh Jemaah Menteri baru-baru ini, dan yang diumumkan semasa Inisiatif Keupayaan Manusia (HCI) pada 28 Februari 2024, yang dijalankan di bawah naungan Putera Mohammed bin Salman bin Abdulaziz, Putera Mahkota, Perdana Menteri, dan Pengerusi Jawatankuasa Program Pembangunan Keupayaan Manusia, salah satu daripada Program Realisasi Wawasan 2030 Arab Saudi.

KAPSARC Launches Saudi Arabia's First School of Public Policy
KAPSARC Launches Saudi Arabia's First School of Public Policy

Bertekad untuk menetapkan standard baharu dalam kajian dasar, sekolah ini menawarkan program pendidikan sarjana dan eksekutif selama dua tahun yang direka untuk mendayakan dan memperkasakan pemimpin dan profesional dasar masa hadapan di Arab Saudi dan di peringkat global untuk menangani cabaran dasar awam domestik dan antarabangsa yang paling mendesak dalam sektor awam, bukan untung dan swasta.

Pencapaian penting ini diumumkan oleh Yang Amat Mulia, Putera Abdulaziz bin Salman Al Saud, Menteri Tenaga, Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah KAPSARC: "Visi Sekolah Dasar Awam KAPSARC adalah untuk membangunkan pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan oleh generasi baharu untuk membentuk dasar awam di peringkat tempatan dan global. Misi kami adalah untuk memperkasa dan melengkapkan pemimpin dan profesional dasar masa hadapan di Arab Saudi dan di peringkat antarabangsa untuk membuat keputusan sosio-ekonomi yang bijak."

Dalam satu kenyataan di luar pelancaran sekolah, Fahad Alajlan, Presiden KAPSARC, menekankan misi Pusat untuk memberi kesan kepada dasar awam di peringkat nasional, serantau dan global. "Sekolah Dasar Awam baharu kami akan melengkapkan pemimpin masa depan dengan kemahiran yang betul untuk mewujudkan dasar awam berasaskan data dan bukti selaras dengan matlamat Visi 2030."

Dr. Ghadah Alarifi, Dekan Pengasas KSPP, menyatakan bahawa, "Dasar awam berfungsi sebagai asas kemajuan masyarakat. Di KSPP, kami berhasrat untuk menjadi pemangkin kepada kerjasama, membina ekosistem mantap yang merapatkan ahli akademik, industri dan kerajaan dalam arena dasar awam."

Dengan memanfaatkan rangkaian KAPSARC, KSPP menyediakan platform untuk penglibatan global dan peluang pertumbuhan kerjaya, menawarkan aplikasi praktikal dan kursus fleksibel yang disesuaikan untuk memperkasakan pembuat dasar dalam pelbagai bidang termasuk dasar tenaga.

Sekolah ini komited untuk mencapai standard kelestarian yang tinggi dalam sektor pendidikan Arab Saudi, termasuk matlamat untuk menggunakan 100% tenaga boleh diperbaharui. Dedikasi ini memastikan KSPP memenuhi keperluan tenaga tahunannya melalui sumber boleh diperbaharui di tapak, menghapuskan penggunaan bahan api fosil.

Untuk maklumat lanjut mengenai KSPP, layari https://www.kapsarc.org/about-the-school/.

Ikuti KSPP di media sosial:

  • X: @KAPSARC_SPP
  • LinkedIn: Sekolah Dasar Awam @ KAPSARC

Maklumat Tentang KAPSARC:

KAPSARC ialah sebuah badan pemikir terkemuka yang berdedikasi untuk memajukan pengetahuan mengenai isu tenaga, alam sekitar, dan ekonomi serantau. Pemerhati UNFCCC yang bertauliah, KAPSARC secara aktif menyumbang kepada tindakan iklim global. Misi KAPSARC adalah untuk memajukan sektor tenaga Arab Saudi dan memaklumkan dasar global melalui nasihat berasaskan bukti dan penyelidikan gunaan. Untuk maklumat lanjut mengenai pusat ini sila layari: https://www.kapsarc.org/

Foto - https://mma.prnasia.com/media2/2350458/KAPSARC_School_of_Public_Policy.jpg?p=medium600

Source: KAPSARC - King Abdullah Petroleum Studies and Research Center
Keywords: Banking/Financial Service Education Environmental Products & Services Higher Education Oil/Energy Publishing/Information Service Utilities New products/services Not for profit