omniture

Daerah Kebudayaan Saadiyat Abu Dhabi: Salah satu tumpuan terbesar institusi kebudayaan berada di landasan yang betul untuk penyiapan 2025, mempamerkan komitmen Abu Dhabi terhadap budaya

The Department of Culture and Tourism - Abu Dhabi (DCT Abu Dhabi)
2024-05-22 16:00 32

ABU DHABI, UAE, 22 Mei 2024 /PRNewswire/ -- Jabatan Kebudayaan dan Pelancongan – Abu Dhabi (DCT Abu Dhabi) hari ini telah mengesahkan bahawa Daerah Kebudayaan Saadiyat, bersama-sama dengan institusi budayanya, berada di landasan yang betul untuk disiapkan pada tahun 2025. 

 
Saadiyat Cultural District Abu Dhabi

Daerah Budaya Saadiyat adalah platform global, yang berasal dari warisan budaya yang kaya, meraikan tradisi, dan memajukan budaya yang saksama. Ia adalah perwujudan pemerkasaan, mempamerkan muzium, koleksi dan naratif yang meraikan warisan rantau ini sambil mempromosikan landskap budaya global yang pelbagai.

Setelah selesai, kepelbagaian institusi Daerah Kebudayaan Saadiyat akan menjadikan daerah ini salah satu platform budaya yang paling unik. Ia sudah menjadi rumah Louvre Abu Dhabi – muzium sejagat pertama di dunia Arab – mempamerkan karya seni dari budaya yang berbeza bersebelahan dan menceritakan kisah hubungan manusia. Sejak dibuka pada tahun 2017, Louvre Abu Dhabi telah mengalu-alukan 5 juta pengunjung dan diiktiraf kerana seni bina yang menakjubkan dan naratif inovatifnya. Berdekatan, Berklee Abu Dhabi menawarkan program muzik, seni persembahan dan pendidikan sepanjang tahun.

Manarat Al Saadiyat berfungsi sebagai pusat ekspresi seni kreatif dan menempatkan dua inisiatif penting dalam kalendar budaya Abu Dhabi: Sidang Kemuncak Seni dan Budaya Abu Dhabi Abu Dhabi.

Kemajuan pembinaan semasa institusi-institusi yang tidak lama lagi dibuka di Daerah Kebudayaan Saadiyat adalah 76%. Muzium Negara Zayed, muzium kebangsaan Emiriah Arab Bersatu, akan meraikan sejarah dan budaya negara yang kaya, serta menghormati legasi bapa pengasas negara, Almarhum Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan. Selain itu, teamLab Fenomena Abu Dhabi menjemput pelawat dalam penjelajahan yang sentiasa berubah yang akan melampaui batas imaginasi mereka.

Ia akan disertai oleh Muzium Sejarah Semula Jadi Abu Dhabi, yang akan merangkumi institusi penyelidikan dan pengajaran yang akan membawa pelawat dalam perjalanan 13.8 bilion tahun melalui kisah alam semesta dan planet kita. Guggenheim Abu Dhabi akan menjadi muzium yang meraikan seni dari tahun 1960-an hingga sekarang dan pencapaian seni yang paling penting pada zaman kita.

Daerah Kebudayaan Saadiyat memberi penghormatan kepada legasi mendiang Sheikh Zayed, yang mentakrifkan agenda budaya dan mendedahkan sejarah UAE kepada dunia melalui penggalian dan penemuan arkeologi. Legasi ini bermula dengan penubuhan Muzium Al Ain, muzium pertama di UAE, yang dibuka pada tahun 1971. Ini diikuti dengan perasmian Yayasan Kebudayaan pada tahun 1981. Legasi Sheikh Zayed terus berkembang di bawah bimbingan Almarhum Sheikh Khalifa Bin Zayed Al Nahyan. Hari ini, HH Sheikh Mohamed Bin Zayed Al Nahyan, Presiden Emiriah Arab Bersatu, dan HH Sheikh Khaled bin Mohamed bin Zayed, Putera Mahkota Abu Dhabi terus membina legasi itu.

HE Mohamed Al Mubarak, Pengerusi DCT Abu Dhabi, berkata: "Budaya melampaui hubungan semata-mata; ia membentuk evolusi kita dan meluaskan perspektif kita. Di sini, di Abu Dhabi, kami menerima pengaruh ini, memupuk penghargaan yang mendalam yang bergema di seluruh komuniti kami. Daerah Budaya Saadiyat mewujudkan 'harapan budaya'.  Daerah ini akan menyampaikan mesej kepelbagaian budaya yang akan menjadi lebih kuat dari masa ke masa, mewujudkan hubungan global, memberi inspirasi kepada pertukaran budaya, dan memupuk cara pemikiran baru untuk menyokong rantau ini, Selatan global dan dunia. Daerah Kebudayaan Saadiyat adalah tempat orang boleh datang untuk belajar dari masa lalu, memahami masa kini kita dan memberi tumpuan kepada masa depan kita."

DCT Abu Dhabi juga telah melancarkan kempen menarik bertajuk 'Be Moved in a Thousand Ways', yang diperkenalkan oleh dermawan, hos rancangan bual bicara dan pengarang Oprah Winfrey. Filem kempen ini menyampaikan mesej inspirasi mengenai kuasa transformatif budaya untuk menyatukan, memberi inspirasi, dan membuka minda. Penyumbang kepada kempen ini termasuk HE Mohamed Khalifa Al Mubarak, Pengerusi DCT Abu Dhabi; HE Zaki Anwar Nusseibeh, Penasihat Kebudayaan kepada Presiden UAE dan Canselor Universiti Emiriah Arab Bersatu; HE Noura binti Mohammed Al Kaabi, Menteri Negara di Kementerian Luar Negeri UAE; Lord Norman Foster, pemenang Hadiah Seni Bina Pritzker dan arkitek Muzium Negara Zayed; Mariët Westermann, Pengarah dan Ketua Pegawai Eksekutif Muzium dan Yayasan Solomon R. Guggenheim, artis terkenal Mohammed Ibrahim, Najat Makki, Afra Al Dhaheri dari UAE; Pelakon, Pemuzik dan Usahawan Idris Elba OBE yang memenangi pelbagai anugerah; pemain piano legenda Lang Lang dan banyak lagi.

Filem ini boleh ditonton di sini.

Memperkenalkan Pameran Daerah Budaya Saadiyat

Pelawat ke pusat kebudayaan Manarat Al Saadiyat akan menikmati pratonton perjalanan penuh Daerah Kebudayaan Saadiyat, melalui pameran yang menceritakan kisah setiap muzium dan institusi Daerah Kebudayaan Saadiyat.

Video - https://mma.prnasia.com/media2/2417215/Saadiyat_Cultural_District.mp4
Foto - https://mma.prnasia.com/media2/2417216/Saadiyat_Cultural_District.jpg?p=medium600

Saadiyat Cultural District Abu Dhabi
Saadiyat Cultural District Abu Dhabi
Source: The Department of Culture and Tourism - Abu Dhabi (DCT Abu Dhabi)
Keywords: Amusement Parks and Tourist Attractions Art Construction/Building Entertainment Travel New products/services Trade show news