omniture

Casio bakal Lancar MR-G dengan Muka Jam Kerja Kekisi Berdimensi Diilhamkan oleh Keindahan Fungsian Pertukangan Kayu Kigumi

CASIO COMPUTER CO., LTD.
2024-05-28 09:00 33

Penambahan 2100 Popular kepada Barisan Istimewa Jenama G-SHOCK Menampilkan Bezel Oktagon dan Reka Bentuk Bergaya

TOKYO, 28 Mei 2024 /PRNewswire/ -- Casio Computer Co., Ltd. mengumumkan pada hari ini keluaran penambahan baharu kepada barisan MR-G, barisan jam tangan istimewa daripada jenama jam tangan kalis hentakan G-SHOCK. MRG-B2100B baharu ini mempunyai muka jam kerja kekisi berdimensi dan bezel oktagon yang diilhamkan oleh keindahan fungsian seni pertukangan kayu saling kunci tradisional Jepun yang dikenali sebagai kigumi.

MRG-B2100B
MRG-B2100B

Kigumi merupakan teknik pembinaan dan pertukangan kayu tradisional Jepun yang digunakan untuk pertukangan tanggam kayu tanpa menggunakan sambungan logam. 

Jam tangan baharu ini merupakan yang pertama daripada barisan 2100 yang membawa nama MR-G. Barisan 2100 diperkenalkan buat julung kalinya pada tahun 2019, menampilkan reka bentuk kombinasi digital-analog yang menawarkan sentuhan moden kepada G-SHOCK yang pertama sekali, DW-5000C. Dengan bezel oktagon tersendiri dan reka bentuk yang nipis serta diperkemas, barisan 2100 terbukti popular di seluruh dunia.

MRG-B2100B kalis hentakan ini memaparkan muka jam kerja kekisi berdimensi yang diilhamkan oleh ketukangan mahir daripada teknik pertukangan tanggam kayu kigumi tradisional Jepun. Permukaan dasar muka jam diberikan bentuk berombak dengan beberapa bukaan rumit bagi menghasilkan corak geometri yang mengekspresikan dengan indah pandangan hidup kerja kekisi kumiko. Corak ini bukan sahaja memberikan ciri reka bentuk, tetapi turut membolehkan cahaya yang mencukupi menembusi bukaan yang begitu rapi bagi tujuan penjanaan kuasa solar.

Kumiko merupakan teknik pemasangan kepingan kayu Jepun menjadi corak geometri tanpa menggunakan paku.

Bezel oktagon barisan-2100 yang tersendiri ini dibentuk daripada sejumlah 27 komponen berasingan, yang membolehkan penggilapan jitu menjadi kemasan logam yang indah, sehingga ke tempat ceruk yang paling mencabar. Komponen luar digilap secara individu oleh ahli kraftangan mahir dan kemudian dipasang dalam proses seteliti pertukangan kayu kigumi. Bezel atas dibuat dengan COBARIONTM, aloi yang mempunyai kekerasan kira-kira empat kali ganda berbanding titanium tulen manakala tali jam menggunakan DAT55G, aloi titanium dengan kekerasan kira-kira tiga kali ganda berbanding titanium tulen. Jam tangan ini menggabungkan keindahan halus logam dengan kekuatan G-SHOCK demi reka bentuk yang sesuai dengan nama MR-G.

MRG-B2100B-1A
MRG-B2100B-1A

Source: CASIO COMPUTER CO., LTD.
Keywords: Household Products Household/Consumer/Cosmetics Retail New products/services