omniture

DJI Selesaikan Ujian Penghantaran Dron Pertama Dunia di Gunung Everest

DJI
2024-06-06 08:28 26

SHENZHEN, China, 6 Jun 2024 /PRNewswire/ -- DJI bekerjasama dengan syarikat perkhidmatan dron Nepal Airlift, syarikat penghasilan video 8KRAW dan malim gunung bertauliah Nepal Mingma Gyalje Sherpa, untuk menerbangkan percubaan dron penghantaran pertama di dunia yang berjaya di Gunung Everest (Gunung Qomolangma). Selesai pada bulan April, pencapaian yang bersejarah dalam penerbangan ini menonjolkan keupayaan mengagumkan DJI FlyCart 30, yang boleh membawa muatan 15kg walaupun dalam keadaan altitud dan persekitaran yang melampau di Gunung Everest. Semasa ujian, tiga botol oksigen dan 1.5kg bekalan lain diterbangkan dari Kem Pangkalan Everest ke Kem 1 (5,300-6,000m ASL). Semasa perjalanan pulang, sampah dibawa turun ke bawah.


"Mulai penghujung April, pasukan kami memulakan usaha rintis untuk membantu menjadikan usaha pembersihan di Everest lebih selamat dan cekap," kata Christina Zhang, Pengarah Strategi Korporat Kanan di DJI. "Kami berasa teruja untuk berkongsi bahawa DJI FlyCart 30 kami mampu melaksanakan tugas ini. Keupayaan untuk mengangkut peralatan, bekalan dan sisa dengan selamat menggunakan dron berpotensi untuk merevolusikan logistik pendakian gunung Everest, memudahkan usaha pembersihan sampah dan meningkatkan keselamatan untuk semua yang terlibat."

Pencapaian Bersejarah dalam Penerbangan

Buat julung kalinya, dron berjaya menyelesaikan pengangkutan pergi balik peralatan dan sampah antara Kem Pangkalan Everest dan Kem 1. Kem-kem ini dipisahkan oleh Jatuhan Ais Khumbu, salah satu peringkat pendakian yang paling berbahaya. Walaupun secara teorinya helikopter boleh melakukan perjalanan yang sama, ia jarang digunakan lantaran bahaya dan kosnya yang besar.


Sebelum melakukan penerbangan penghantaran, jurutera DJI mempertimbangkan cabaran persekitaran Everest yang melampau, termasuk suhu berjulat antara -15° hingga 5°C, kelajuan angin sehingga 15m/s dan altitud tinggi melebihi 6,000m ASL. Ujian-ujian yang ketat terhadap DJI FlyCart 30 kemudiannya dijalankan, termasuk ujian hover tanpa muatan, rintangan angin, suhu rendah dan kapasiti berat dengan muatan yang lebih berat secara berturut-turut.

Menyampaikan Operasi Gunung Lebih Selamat 

Secara tradisi, tanggungjawab mengangkut bekalan dan membersihkan sampah di Everest jatuh ke atas bahu malim gunung Sherpa tempatan yang mungkin perlu menyeberangi jatuhan ais lebih 30 kali dalam satu musim untuk mengangkut bekalan seperti botol oksigen, tabung gas, khemah, makanan dan tali.

"Kami perlu menghabiskan masa 6-8 jam setiap hari berjalan melalui jatuhan ais ini," kata Mingma Gyalje Sherpa, malim gunung Imagine Nepal. "Tahun lalu saya kehilangan tiga Sherpa. Sekiranya kami tidak bernasib baik, jika masa kami tidak sesuai, kami kehilangan nyawa di sana."

Pendakian berbahaya merentasi Jatuhan Ais Khumbu ini biasanya berlaku pada waktu malam apabila suhu paling rendah dan ais paling stabil. Dron yang tidak diubah suai boleh membawa berat 15kg antara kem dalam tempoh 12 minit untuk perjalanan pergi balik, siang atau malam. Dron penghantaran DJI bertujuan untuk meringankan beban Sherpa, yang berulang kali mempertaruhkan nyawa mereka merentasi Jatuhan Ais Khumbu yang berbahaya.

Pembersihan Sampah Gunung Everest  

Setiap pendaki dianggarkan meninggalkan 8kg sampah di Everest dan, walaupun terdapat usaha pembersihan, bertan-tan sisa yang dianggarkan masih terdapat di cerunnya. Jika teknologi dron dapat meringankan beban kumpulan pencuci ini, DJI tidak sabar-sabar untuk membantu. DJI FlyCart 30 boleh mengangkut sampah dan sisa manusia dengan cekap menuruni gunung, mengurangkan jumlah perjalanan yang mesti dilakukan oleh Sherpa merentasi Jatuhan Ais Khumbu.


Mengubah Keadaan - Masa Depan Penghantaran Dron

Musim pendakian Everest dihadkan kepada April dan Mei, dan aktiviti selanjutnya serta ujian dron dihadkan sepanjang tahun ekoran cuaca buruk. Walau bagaimanapun, hasil daripada percubaan yang berjaya baru-baru ini, kerajaan Nepal mengkontrakkan kepada sebuah syarikat perkhidmatan dron tempatan untuk mewujudkan operasi penghantaran dron di lereng selatan Everest bermula pada 22 Mei.

Penggunaan dron penghantaran di kawasan altitud tinggi bukan sahaja berjanji dapat meningkatkan keselamatan dan kecekapan dalam persekitaran yang mencabar ini tetapi turut mengetengahkan kepentingan pemuliharaan alam sekitar dan amalan mampan dalam industri pendakian gunung.

Dilancarkan di peringkat global pada Januari 2024, DJI FlyCart 30 menyediakan penyelesaian pengangkutan praktikal yang disesuaikan untuk keperluan dan cabaran unik pengguna tempatan. Ia digunakan untuk membantu menanam anak pokok di persekitaran lereng bukit yang curam dan penarikan talian di Jepun, bagi mentransformasikan pemasangan PV solar di Mexico, membantu usaha menyelamat kebakaran gunung di Norway dan meningkatkan operasi penyelidikan saintifik di Antartika.

Source: DJI
Keywords: Computer/Electronics Consumer Electronics Environmental Products & Services Sports Sports Equipment & Accessories Transportation Outdoors/Camping/Hiking