omniture

Menerajui Jalan Menuju Masa Depan Lebih Hijau: Shanghai Electric Perkenal Penyelesaian Tenaga Boleh Baharu Canggih di Ekspo Keneutralan Karbon

Shanghai Electric
2024-06-10 15:32 19

SHANGHAI, 10 Jun 2024 /PRNewswire/ -- Shanghai Electric (SEHK:2727, SSE:601727) membawakan pelbagai penyelesaian tenaga baharunya ke edisi kedua Ekspo Keneutralan Antarabangsa Shanghai dalam Teknologi, Produk dan Pencapaian, diadakan mulai 5 hingga 8 Jun.

 
Leading the Way to a Greener Future: Shanghai Electric Unveils Advanced Renewable Energy Solutions at Carbon Neutrality Expo.

Sistem tenaga baharu yang ditonjolkan di acara ini, memperlihatkan kejayaan penting dalam misi Shanghai Electric untuk mencipta teknologi berfokuskan hijau bagi memperkasa peralihan karbon sifar dunia, angin penutup, fotovolta, storan tenaga dan grid, direkayasa sejajar dengan strategi China untuk berubah menjadi ekonomi neutral karbon yang mampan dalam beberapa dekad yang akan datang.

Turut menjadi tumpuan di pameran Shanghai Electric ialah sistem peralatan bersepadu yang terkini daripada syarikat yang direka bentuk bagi tujuan pengoptimuman sistem yang lebih baik, kesederhanaan dan kawalan pintar. Shanghai Electric mempamerkan bagaimana inovasinya yang berpandangan jauh diaplikasikan di padang pasir, luar pesisir dan pangkalan tenaga bandar, memperlihatkan kepada dunia komitmennya terhadap teknologi transformatif yang membantu mempercepatkan penyahkarbonan global.

  • Bagi tenaga angin, turbin angin luar pesisir berfrekuensi rendah 16MW Shanghai Electric, yang mempunyai kapasiti terbesar di dunia seumpamanya, menawarkan pelbagai kelebihan. Ini termasuk keupayaan penghantaran kuasa yang dipertingkat, sambungan grid fleksibel dan kawalan fleksibel yang lebih baik.
  • Bertujuan untuk meningkatkan prestasi bateri storan tenaga sekali gus menurunkan kos, Shanghai Electric membangunkan bateri aliran cecair vanadium-besi 500kW/2MWj yang mempunyai kapasiti tunggal terbesar di dunia. Ia menampilkan formula elektrolit proprietari Shanghai Electric yang mengurangkan kos sebanyak 40%, dengan struktur bateri dan membran pertukaran ion bebas fluorida yang inovatif meningkatkan dengan ketara ketumpatan tenaga, kecekapan penukaran dan jangka hayat panjang bateri.
  • Ringan dan kompak, alat elektrolisis alkali siri Z Shanghai Electric yang mengurangkan kos menawarkan operasi beban yang luas, dengan penghasilan hidrogen tangki tunggalnya antara 1000 hingga 3000Nm3/j dan ketumpatan arus tinggi 10000A/m.
  • Mempamerkan inovasi dalam sistem grid, peralatan bersepadu roda tenaga inersia tinggi 25Mvar Shanghai Electric meningkatkan kapasiti litar pintas sistem dan kelajuan tindak balas. Tenaga kinetik gabungan roda bebas ialah 140MW.s, dengan pemalar masa inersia 11.2s. Memanfaatkan inersia putaran roda tenaga dan rotor penganjak fasa, gabungan roda tenaga membebaskan tenaga kinetik yang tersimpan secara serta-merta, meningkatkan inersia sistem dan kestabilan frekuensi.

Di reruai ini, Shanghai Electric turut mempamerkan turbin bercampur-hidrogen tugas-berat kelas-F, sistem storan tenaga udara termampat, transformer voltan ultra-tinggi dan teknologi kuasa nuklear "Guohe One", berserta bahagian interaktif yang mendemonstrasikan bagaimana penyelesaian karbon sifar berwawasan daripada Shanghai Electric untuk lautan, padang pasir dan bandar mendorong inisiatif puncak karbon dan keneutralan karbon China.

Source: Shanghai Electric
Related Stocks:
HongKong:2727 OTC:SIELY Shanghai:601727
Keywords: Alternative Energies Electrical Utilities Electronic Components Environmental Products & Services Green Technology Oil/Energy Utilities Conservation/Recycling New products/services Trade show news