omniture

Element Six dan Orbray bekerjasama untuk menghasilkan berlian sintetik kristal tunggal berskala wafer paling berkualiti di dunia


Element Six
Orbray
2024-06-11 08:00 31

GRESHAM, Oregon dan TOKYO, 11 Jun 2024 /PRNewswire/ -- Element Six (E6) dan Orbray, kedua-duanya peneraju dunia dalam bahan canggih berprestasi tinggi, hari ini mengumumkan kerjasama strategik untuk menghasilkan berlian sintetik kristal tunggal (SC) berskala wafer yang paling berkualiti di dunia.

 

Aplikasi industri canggih masa hadapan merentasi telekomunikasi, pertahanan, dan kecerdasan buatan (AI) akan meningkatkan permintaan yang tidak pernah berlaku sebelum ini terhadap kuasa dan kecekapan tenaga.  Mendayakan teknologi ini mencapai potensi penuh memerlukan penyelesaian bahan baharu.

Berlian sintetik, dengan kelebihan sifat superlatifnya, termasuk medan kerosakan yang tinggi dan kekonduksian haba yang tinggi, adalah hasil terbaik, menjanjikan potensi untuk menjadi platform bahan pilihan untuk abad teknologi akan datang. Walau bagaimanapun, potensi peluang industri yang mengganggu ini hanya boleh direalisasikan jika bekalan berlian SC berskala wafer yang stabil tersedia.

Element Six ialah syarikat pertama yang membina dan membangunkan platform pemendapan wap kimia (CVD) yang konsisten dengan kawasan yang luas, pertumbuhan berlian polikristalin seragam sehingga diameter 150 mm dan, kemudian, merintis pembangunan dan pengeluaran berlian SC gred elektronik, mengkomersialkan rangkaian produk SC pertamanya dalam tahun-tahun 2000-an. Baru-baru ini, E6 membuka fasiliti CVD bertaraf dunia di Gresham, Oregon, yang mendayakan pengeluaran produk berlian sintetik SC berkualiti tinggi yang lestari dan berskala.

Secara selari, Orbray mempelopori pembangunan proses heteroepitaxial yang unik untuk menumbuhkan berlian SC pada substrat nilam yang cekap kos, menunjukkan hasil pencapaian pemendapan SC sehingga diameter 55 mm.

Perkongsian antara syarikat-syarikat perintis ini akan menggabungkan pendekatan inovatif Orbray untuk menskalakan berlian SC CVD dengan sistem pemendapan kawasan E6 yang luas dan  kepakaran yang terbukti dalam membuat berlian SC kesucian tinggi, untuk menghasilkan bekalan berlian kristal tunggal berkualiti tinggi, berskala wafer, yang stabil untuk aplikasi utama, termasuk komponen wayarles 6G, kuasa termaju dan elektronik RF, penderiaan, pengurusan haba, dan peranti kuantum.

Melalui kerjasama strategik ini, Orbray dan Element Six akan bekerjasama untuk menghasilkan berlian SC berkualiti tinggi berskala wafer, mengembangkan kompetensi teras mereka dalam teknologi berlian sebelum terbuka peluang industri yang dijangkakan.

Teknologi dan kepakaran berpaten Element Six dalam berlian SC CVD berkualiti tinggi dan teknologi sintesis kawasan besar telah dieksploitasi dalam pengesanan zarah atom dan dikaji dalam aplikasi baharu seperti transistor frekuensi radio (RF), penderiaan kuantum dan komunikasi selamat kuantum. Pendekatan substrat nilam heteroepitaxial Orbray yang inovatif memajukan penyelidikan dan pembangunan substrat berlian berskala wafer SC yang lebih besar, dan pada masa yang sama, pengeluaran berlian CVD SC heteroepitaxial untuk aplikasi industri baharu. Oleh itu, dengan menggabungkan keupayaan unik ini, perkongsian antara Element Six dan Orbray siap sedia untuk menghasilkan teknologi wafer berlian SC pada saiz dan tahap kualiti melebihi apa yang boleh dicapai hari ini.

Cik Riyako Namiki, Presiden dan CEO di Orbray, berkata:

"Kerjasama strategik antara Element Six dan Orbray merupakan pencapaian seterusnya untuk membuka era baharu aplikasi berlian kristal tunggal, memberikan kelebihan daya saing yang julung kali berlaku dan tahap prestasi baharu kepada pelbagai pelanggan global yang semakin berkembang."

Melalui pelbagai penyelesaian kristal tunggal berdayakan berlian disruptif yang terkemuka di dunia, Element Six telah mempercepatkan kemajuan utama dalam pelbagai aplikasi baharu, yang membolehkan pencapaian penting seperti pengenalpastian boson Higg dan kemajuan teknologi optik untuk metrologi dalam industri farmaseutikal.

Siobhán Duffy, CEO di Element Six, berkata:

"Kedua-dua Element Six dan Orbray mempunyai banyak ciri khas yang sama: warisan kecemerlangan dan kepercayaan, merangkumi lebih daripada lapan dekad, serta pemacu untuk inovasi dan keinginan untuk menolak sempadan teknologi untuk mencapai penyelesaian lebih baik yang boleh memberi manfaat kepada dunia. 

"Kerjasama strategik ini akan membolehkan kami menggabungkan kompetensi teras masing-masing ke arah pembangunan: berlian sintetik kristal tunggal berskala wafer paling berkualiti di dunia."         

Maklumat Tentang Element Six

Elemen Six, sebahagian daripada Kumpulan De Beers, adalah peneraju dunia dalam reka bentuk, pembangunan dan pengeluaran penyelesaian bahan termaju berlian sintetik. Syarikat ini beroperasi di seluruh dunia dengan fasiliti pembuatan utama di AS, UK, Ireland, Jerman, dan Afrika Selatan.

Selama lebih tujuh puluh tahun, Element Six telah memanfaatkan sifat melampau berlian sintetik untuk membuka kemungkinan baharu dalam bidang seperti fotonik, akustik, penghantaran kuasa, rawatan air, pengurusan haba dan deria. Penyelesaian bahan termaju syarikat digunakan dalam pelbagai aplikasi merentasi pelbagai industri termasuk pembuatan dalam industri automotif dan elektronik pengguna, pemotongan dan penggerudian dalam industri minyak dan gas, dan dalam komponen untuk aplikasi perlombongan, jalan raya, pembinaan dan pertanian.

Maklumat Tentang Orbray Co., Ltd. 

Ibu pejabat: Tokyo, Jepun

Ditubuhkan pada tahun 1939 dengan pembuatan galas permata untuk meter elektrik. Dengan teknologi pemprosesan permata (pemotongan, pengisaran, dan penggilapan) sebagai teknologi terasnya, syarikat itu terus membangunkan teknologi tercanggih untuk mencipta pelbagai produk. Ia kini mengeluarkan dan menjual bahagian permata ketepatan, motor tanpa teras DC, komponen gentian optik, dan peranti perubatan. Khususnya, Orbray telah mencapai hasil yang paling maju di dunia dalam teknologi untuk menumbuhkan berlian sintetik dan nilam.

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/2433442/Element_Six_Logo.jpg
Logo - https://mma.prnewswire.com/media/2433444/4750888/Orbray_Logo.jpg

Source:
Element Six
Orbray
Keywords: Aerospace/Defense Computer/Electronics Health Care/Hospital Household/Consumer/Cosmetics Jewelry Medical/Pharmaceuticals Mining/Metals Oil/Energy Pharmaceuticals Retail Semiconductors Telecommunications Telecommunications Equipment Utilities New products/services STEM (Science,Technology,Engineering,Mathematics) Artificial Intelligence General Manufacturing