omniture

"Dunia sudah matang dengan peluang untuk profesion perakaunan dan kewangan" kata PRESIDEN CIMA baharu dan Pengerusi Persatuan Akauntan Profesional Bertauliah Antarabangsa

CIMA
2024-06-11 23:21 35

LONDON, 11 Jun 2024 /PRNewswire/ -- Institut Akauntan Pengurusan Berkanun (CIMA) hari ini mengumumkan bahawa ia telah melantik pemimpin perniagaan transformasi kewangan, Simon Bittlestone, FCMA, CGMA, sebagai Presiden Institut ke-91. Beliau juga akan berkhidmat sebagai Pengerusi ke-9 Persatuan Akauntan Profesional Bertauliah Antarabangsa (Persatuan), badan keahlian perakaunan terbesar di dunia bagi akauntan awam dan pengurusan.

Simon Bittlestone, FCMA, CGMA, CIMA President and Chair of the Association of International Certified Professional Accountants
Simon Bittlestone, FCMA, CGMA, CIMA President and Chair of the Association of International Certified Professional Accountants

Simon Bittlestone, FCMA, CGMA, Presiden CIMA dan Pengerusi Persatuan Akauntan Profesional Bertauliah Antarabangsa, yang mewakili AICPA & CIMA, berkata: 

"Dunia sudah matang dengan peluang bagi profesion perakaunan dan kewangan untuk mewujudkan nilai yang mampan, berinovasi dan inklusif. Walaupun terdapat ketidakpastian di dunia, ini adalah masa yang menarik untuk profesion kami dan sepanjang tahun depan saya berhasrat untuk membantu mempercepatkan dan memimpin evolusi yang berterusan untuk memanfaatkan sepenuhnya kemungkinan-kemungkinan ini."

Sepanjang tahun beliau memegang jawatan, tumpuan profesion ini akan diberikan kepada tiga bidang kritikal:

  • Inovasi & Transformasi. Teknologi baharu, termasuk AI generatif dan automasi proses robot, dengan cepat merevolusikan perakaunan dan kewangan. CIMA dan Persatuan akan berusaha memperkasakan lagi profesional perakaunan dan kewangan untuk memupuk minda, kemahiran dan pengetahuan yang mereka perlukan untuk memanfaatkan kemungkinan besar yang mereka kemukakan.
  • Nilai & Kelestarian. Memandangkan perniagaan semakin mengintegrasikan kelestarian ke dalam strategi dan operasi mereka, CIMA dan Persatuan akan memberi penekanan yang besar untuk mempromosikan peranan profesional perakaunan dan kewangan sebagai penasihat yang dipercayai, yang dilengkapi untuk menyokong organisasi untuk memacu perubahan yang bermakna, tahan lama dan penciptaan nilai yang mampan.
  • Rangkuman & Peluang. Demografi tenaga kerja berkembang pesat, dan profesion ini mesti menyesuaikan diri untuk menarik bakat terbaik. CIMA dan kerja Persatuan akan memberi tumpuan kepada memupuk profesion inklusif, di mana sesiapa yang mempunyai bakat dan dedikasi yang betul berpeluang untuk menyertai profesion ini, merebut peluang untuk pertumbuhan, dan membina kerjaya yang memuaskan.

Dalam peranan penting ini, Simon akan bekerjasama rapat dengan Carla M. McCall, CPA, CGMA, yang berkhidmat sebagai Pengerusi Bersama Persatuan dan Pengerusi Institut CPA Amerika (AICPA). Bersama-sama mereka akan berusaha untuk menyediakan hampir 600,000 ahli AICPA dan CIMA, calon, dan pendaftar dengan alat dan sumber yang mereka perlukan untuk berjaya dan memangkinkan profesion ke masa depan dalam dunia yang sentiasa berubah.

Mengulas lanjut mengenai pelantikannya, Simon menambah:  "Merupakan satu penghormatan besar untuk berkhidmat dalam profesion ini dan saya ingin mengucapkan terima kasih yang tidak terhingga kepada ahli-ahli CIMA kerana memberi kepercayaan kepada saya untuk bertindak sebagai Presiden CIMA dan Pengerusi Persatuan Akauntan Profesional Bertauliah Antarabangsa."

Simon adalah pemimpin perniagaan yang berpengalaman dalam kedua-dua syarikat swasta dan awam dan di pasaran AS, UK, dan Asia, dan kini memegang portfolio peranan penasihat dan bukan eksekutif untuk beberapa perniagaan teknologi, dana pelaburan, dan badan amal. Kerjaya perniagaan Simon termasuk bekerja selama 12 tahun dalam industri analisis kewangan, satu dekad yang dibelanjakan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Metapraxis, sebuah syarikat teknologi kewangan yang berpangkalan di London dan New York dengan asas pelanggan cip biru global. Pada peringkat awal kerjayanya, beliau bekerja untuk firma teknologi dan perkhidmatan Xchanging PLC, kini sebahagian daripada CSC, di mana beliau layak sebagai Akauntan Pengurusan Berkanun Bersekutu dan bekerja di IPO syarikat yang sangat berjaya di Bursa Saham London pada tahun 2007.

Simon mula menjadi ahli CIMA pada tahun 2009 dan diterima masuk ke persekutuan pada tahun 2016, beliau telah menjadi duta aktif dan penyokong CIMA sejak sedekad yang lalu. Beliau merupakan ahli Jawatankuasa Audit dan Kewangan CIMA pada 2016-17 sebelum dipilih bersama ke Majlis CIMA pada 2018. Pada tahun 2021, beliau dilantik ke Lembaga Pengarah Persatuan dan Jawatankuasa Audit dan Kewangan dan sebelum ini berkhidmat di JAWATANKUASA Kepimpinan Pemikiran dan Etika Perniagaan CIMA.

Gambar - https://mma.prnasia.com/media2/2435592/Simon_Bittlestone_FCMA_CGMA_CIMA_President_and_Association_Chair.jpg?p=medium600 

Source: CIMA
Keywords: Banking/Financial Service Personnel announcements