omniture

Comdex Selesaikan Lebih $10 Juta Proses Perdagangan Komoditi

Comdex
2019-11-11 11:55 100

SINGAPURA, 11 November 2019 /PRNewswire/ -- Comdex, sebuah platform perdagangan komoditi yang dibina di atas rantaian blok Commit, telah melengkapkan perdagangan bernilai melebihi $10 juta di platform. Comdex membolehkan peniaga komoditi terlibat dalam penempatan rentas sempadan dan menjalankan Aliran Kerja Praperdagangan dan Pascaperdagangan. Pembiayaan perdagangan ini dijangka diperkenalkan di platform pada tahun 2020.

Awal tahun ini, Comdex melengkapkan penyelesaian komoditi rentas sempadan pertama dalam bentuk urusniaga komoditi gandum antara Malaysia dan Australia. Pertubuhan perdagangan yang terlibat menggunakan sistem get laluan pembayaran dan eskrow Comdex untuk menyelesaikan perdagangan yang tidak dibiayai.

Comdex menawarkan kecekapan operasi yang lebih tinggi melalui penyelesaian KYC/AML digital, pemprosesan data yang cekap, dan pengurusan dokumen serta kepercayaan yang lebih baik dengan memanfaatkan penyelesaian berasaskan rantaian blok bagi provenans dokumen digital. Oleh itu, penerima awal mendapati ia menjadi penyelesaian pilihan untuk keperluan mereka.

Walaupun syarikat perdagangan komoditi yang terkemuka seperti Cargill atau Bunge mengekalkan penyelesaian platform perdagangan dalaman yang canggih, majoriti PKS dan ME dalam pasaran baru muncul bergantung pada kaedah komunikasi dan pertukaran data yang kuno. Ini mengakibatkan kekurangan kepercayaan umum antara pihak yang berurusniaga merentas sempadan. Comdex menyasarkan untuk menangani masalah ini dengan memanfaatkan ciri-ciri rantaian blok seperti kebolehmampuan, provenans, dan konsensus yang seterusnya mengurangkan masa penyelesaian.

Rantaian blok mengukuhkan kepercayaan antara pihak yang berdagang, Comdex dan juga pembiaya perdagangan, yang akan berada di platform tersebut. Aplikasi Comdex dibina pada Commit Network, sebuah rantaian blok perusahaan yang setanding Corda atau Hyperledger. Commit Network adalah berasaskan Tendermint rantaian blok juga menguasa Cosmos Network yang semakin popular.

Tidak mewujudkan infrastruktur pengehosan berpusat untuk mengendalikan rantaian blok, aplikasi Comdex bergantung kepada rangkaian 'pengesah' atau 'juruaudit rantaian masa nyata'. 'Pengesah' ini terdiri daripada B-HarvestCertusOneFigment Networks, dan StakewithUs, memastikan tiada entiti lain atau Comdex boleh memanipulasi urusniaga yang dijalankan pada platfrom.

Latar Belakang Comdex 

Comdex merevolusi industri perdagangan komoditi yang terpecah, menjadikannya cekap, pantas dan telus. Visi Comdex adalah untuk menambah proses perdagangan komoditi global untuk meminimumkan masa penyelesaian dan memaksimumkan ketelusan, kecekapan dan kebolehubahan dalam penemuan perdagangan dan pembiayaan perdagangan dengan pantas. Penyelesaian ini direka untuk menyelaraskan protokol perbankan sedia ada dan teknologi moden dengan harmoni untuk memastikan kepercayaan, kepantasan dan kebolehskalaan transaksi dan penyelesaian.

Untuk maklumat lanjut, sila emel kami di info@comdex.sg

Logo: https://mma.prnewswire.com/media/1025761/Comdex_Logo.jpg

 

Source: Comdex
Keywords: Banking/Financial Service Computer/Electronics Accounting news, issues Blockchain Data Analytics Financial Technology