omniture

Shanghai Electric Kongsi Gambaran Pasaran Kuasa Angin China dalam wawancara bersama Bloomberg NEF

Shanghai Electric
2020-07-29 19:57 736

SHANGHAI, 29 Julai 2020 /PRNewswire/ -- Dengan turbin angin luar pesisir 8MW pertama China yang mempunyai teknologi "permulaan gelap" ("black start") memulakan perkhidmatannya baru-baru ini, Shanghai Electric (SHA:601727/HK:02727) mendapat peluang dengan BloombergNEF untuk berkongsi strategi dan pandangannya berhubung pasaran kuasa angin China, selain perkembangan syarikat dalam menyampaikan sistem tenaga angin dengan keandalan, ketangkasan dan kestabilan yang lebih tinggi untuk ekonomi yang lebih terjamin, mampan dan karbon-rendah pada masa depan.

China’s first 8MW offshore wind turbine featuring “black start” technology
China’s first 8MW offshore wind turbine featuring “black start” technology

Pasaran untuk kedua-dua sistem tenaga angin luar pesisir dan daratan di China mengalu-alukan "unit turbin berkapasiti besar dan transformasi digital" dan Shanghai Electric "membina platform ujian dan penentusahan untuk turbin angin luar pesisir lebih 10 megawatt dan sistem bersepadu untuk tenaga boleh diperbaharui," kata Pengju Kang, ketua pegawai digital dan pengurus besar kejuruteraan di Shanghai Electric Wind Power Group (SEWPG) dalam satu wawancara bersama Bloomberg NEF.

Mengulas mengenai kepentingan projek mercu tanda ini dalam wawancara, En. Kang berkata bahawa Shanghai Electric sedang mengikut momentum pasaran turbin luar pesisir China yang semakin meningkat yang dijangkakan untuk menyaksikan kuasa angin yang dihubungkan ke grid melonjak kepada 26GW menjelang akhir tahun 2025, bagi mempercepatkan penyelidikan dan pembangunan (R&D) serta menyediakan penyelesaian tenaga boleh diperbaharui yang terkemuka di dunia.

"Pada masa kini, kami sedang membina platform ujian dan penentusahan untuk turbin angin luar pesisir lebih 10 megawatt dan meneroka 5G serta internet pelbagai benda perindustrian bagi mewujudkan sistem bersepadu untuk tenaga boleh diperbaharui yang menggabungkan penyimpanan angin, kuasa solar dan tenaga," kata Pengju Kang.

"Akan adanya permintaan yang kukuh untuk unit apungan dalam pasaran yang meluas dan laut dalam di China, memandangkan aspek-aspek ini menyumbang sebanyak lebih daripada 80% daripada sumber angin luar pesisir keseluruhan. Kami sedang meneroka bagaimana untuk mengatasi cabaran teknikal seperti had kedalaman air yang lebih rendah untuk aplikasi turbin apungan dan persekitaran marin di kawasan lautan yang luas dan taufan yang kuat," tambah beliau.

SEWPG turut memperluaskan jejak globalnya, dengan unit khas yang disesuaikan berdasarkan platform produk 2.5MW dan 4MW untuk pasaran tenaga angin daratan luar negara. Syarikat ini kini membangunkan model yang sesuai untuk grid kuasa 60Hz ke luar negara bagi memenuhi permintaan serantau di negara-negara seperti Jepun, AS dan juga Kanada.

Tatkala rantaian bekalan global disepadukan dengan erat ke dalam ekosistem kuasa angin China, Shanghai Electric, penyedia perkhidmatan dalam kitaran hayat sistem kuasa angin keseluruhan, telah membina perkongsian yang strategik bersama syarikat-syarikat antarabangsa menerusi hampir setiap segmen dalam rantaian nilai termasuk penjana, kotak gear, galas, alat digital dan platform untuk R&D serta reka bentuk.

Shanghai Electric telah mencatatkan peningkatan pendapatan yang paling tinggi daripada tenaga boleh diperbaharui sejak beberapa tahun kebelakangan ini, dengan pertumbuhan berbanding sebelumnya mencecah 51% dari tahun 2018 hingga 2019, berbanding hanya 8.4% daripada kuasa habanya dalam tempoh yang sama. Pada akhir Jun, syarikat ini mengumumkan rancangan penawaran awam awal (IPO) untuk bahagian kuasa anginnya Shanghai Electric Wind Power Group. 

Foto - https://photos.prnasia.com/prnh/20200728/2867906-1-a?lang=0
Foto - https://photos.prnasia.com/prnh/20200424/2786026-1-LOGO?lang=0

Source: Shanghai Electric
Related Stocks:
HongKong:2727 OTC:SIELY Shanghai:601727
Keywords: Electrical Utilities Environmental Products & Services Green Technology Oil/Energy Publishing/Information Service Utilities New products/services