omniture

TAICCA dan CATCHPLAY Umum Pelaburan Bersama dalam SCREENWORKS ASIA untuk Bina Pusat Kuasa Kandungan Taiwan

Taiwan Creative Content Agency
2020-08-07 12:46 617

TAIPEI, 7 Ogos 2020 /PRNewswire/ -- Untuk memperluaskan jangkauan kandungan asli Taiwan, Agensi Kandungan Kreatif Taiwan (TAICCA) dan CATCHPLAY telah mengumumkan pelaburan bersama dalam SCREENWORKS ASIA Ltd. untuk mewujudkan lebih banyak kandungan Taiwan yang asli bagi penonton antarabangsa. Usaha sama ini mempunyai matlamat untuk meningkatkan kuantiti dan kualiti produksi kandungan hiburan dan untuk memudahkan platform untuk kerjasama antarabangsa, bertujuan untuk menjadikan Taiwan pusat kuasa untuk kandungan asli Asia.

Dari kiri ke kanan: Pengurus Besar Screekworks, Karen Tang Ketua Pegawai Eksekutif CATCHPLAY Group, Daphne Yang Pengerusi TAICCA, Hsiao-Ching TING Presiden TAICCA, Lolita Ching-Fang HU
Dari kiri ke kanan: Pengurus Besar Screekworks, Karen Tang Ketua Pegawai Eksekutif CATCHPLAY Group, Daphne Yang Pengerusi TAICCA, Hsiao-Ching TING Presiden TAICCA, Lolita Ching-Fang HU

 

Pembiaya Screekworks dan krew untuk projek akan datang.
Pembiaya Screekworks dan krew untuk projek akan datang.

CATCHPLAY ialah pengedar terkemuka untuk filem-filem antarabangsa di Taiwan, dengan filem seperti La La Land, Green Book dan Parasit dalam barisan terbarunya. Perkhidmatan penstrimannya, CATCHPLAY+, ialah satu daripada beberapa perkhidmatan kandungan digital yang telah berjaya berkembang ke pasaran antarabangsa, mempunyai lebih 6 juta pengguna setakat ini di seluruh operasi di Taiwan, Singapura, dan Indonesia. Menggunakan lebih daripada sedekad pengalaman dalam industri kandungan, CATCHPLAY telah mempunyai barisan pelaburan filem yang luar biasa, termasuk pembiayaan filem-filem Hollywood The Revenant, Assassin's Creed dan Silence milik pengarah Martin Scorsese selain daripada 20 Once Again, produksi bersama dengan CJ Entertainment Korea. Dalam tahun 2019, CATCHPLAY, dalam kerjasama dengan HBO Asia Warner Media, mengambil pengedaran siri drama asli Taiwan pertamanya, The World Between Us, dan menyaksikan siri TV ini menjadi siri berbahasa Mandarin yang paling berjaya tahun ini.

Pengerusi TAICCA Hsiao-Ching TING berkata, "Dengan rangkaian pengedaran proprietari dan pengalaman melabur dalam produksi antarabangsa, CATCHPLAY telah menjadi pengedar jangka panjang filem antarabangsa dan program televisyen. Melabur dalam pembangunan filem Taiwan, TAICCA berharap untuk memanfaatkan saluran pengedaran antarabangsa CATCHPLAY dan membalikkan trend lama dengan mengeksport filem yang dikeluarkan di Taiwan ke luar negara, sejajar dengan strategi "pengantarabangsaan" dan "penciptaan jenama" agensi TAICCA berhasrat untuk bekerja dengan CATCHPLAY untuk menubuhkan asas untuk kandungan asli dari Taiwan untuk bersepadu dengan pasaran global, memperkasakan Taiwan untuk menjadi penyumbang kandungan asli yang berpengaruh di seluruh dunia.  

"Kami biasa mematuhi peraturan industri kandungan antarabangsa untuk membawakan kandungan antarabangsa yang baik untuk penonton Taiwan. Kini, sudah masanya untuk memanfaatkan pengalaman kami dari pasaran antarabangsa untuk membawakan karya-karya asli Taiwan ke dunia," kata Ketua Pegawai Eksekutif CATCHPLAY Daphne YANG, "Ini suatu penghargaan kerana TAICCA menyokong konsep ini dan kemampuan pasukan kami. Kami berharap agar perkongsian ini dapat membantu industri filem dan televisyen Taiwan membina platform baharu sejajar dengan piawaian antarabangsa."

Tumpuan utama SCREENWORKS ASIA adalah menghasilkan dan mengedar kandungan hiburan asli premium Taiwan yang menyasarkan penonton antarabangsa. SCREENWORKS ASIA memilih pelbagai topik tarikan antarabangsa untuk pembangunan, memberi tumpuan terutamanya kepada filem, siri mini, dan hiburan faktual untuk penerbitan teater, TV, atau perkhidmatan penstriman dengan mencipta pelbagai IP global merentas industri sebagai matlamat jangka panjangnya.

Projek SCREENWORKS ASIA pertama yang diumumkan ialah susulan satu daripada siri drama berbahasa Mandarin yang paling berjaya dalam tahun 2019, The Making of An Ordinary Woman II. The Making of An Ordinary Woman dan The World Between Us telah dinobatkan sebagai dua rancangan berbahasa Mandarin teratas tahun 2019, dinilai 8.6 dan 9.2 masing-masing di IMDb, perkhidmatan penarafan kandungan antarabangsa terkemuka, dan menjangkau ratusan juta penonton di Asia dan seluruh dunia. Kedua-dua rancangan ini adalah dari Taiwan dan diperkenalkan kepada penstrim di CATCHPLAY+. Lagi lima projek juga telah diumumkan oleh SCREENWORKS ASIA dengan fotografi utama untuk dua daripadanya akan bermula pada musim panas ini.

Sejak penubuhannya tahun lalu, TAICCA telah berusaha untuk menggunakan IP dengan potensi luar biasa untuk memudahkan pembangunan mereka. Antaranya, filem pendek seni mempertahankan diri, The Method of Breathing dengan pengarah canggih Yi LIU, projek yang menang yang dipilih pada akhir tahun lalu oleh Promosi Projek Filem Taipei Golden Horse, yang telah menyaksikan pembangunannya dipercepatkan melalui platform yang ditubuhkan TAICCA dan turut serta dalam Pertunjukan IP di Pasaran Filem Eropah tahun ini di Berlin. SCREENWORKS ASIA juga akan membangunkan drama dan filem TV untuk nama yang sama, mewujudkan pentas untuk industri dan pencipta kandungan melonjak ke pasaran antarabangsa.

TAICCA menggunakan Dana Pembangunan untuk melabur dalam industri yang dipelbagaikan dan memenuhi jurang industri, membina ekosistem secara sistematik untuk filem-filem dengan kandungan yang berkaitan dengan Taiwan. TAICCA akan terus bekerjasama dengan sektor kerajaan dan swasta untuk mengalu-alukan pelabur bersama tambahan untuk promosi dan pembangunan industri kandungan kebudayaan Taiwan.

Foto - https://photos.prnasia.com/prnh/20200729/2870692-1-a?lang=0
Foto - https://photos.prnasia.com/prnh/20200729/2870692-1-b?lang=0

 

Source: Taiwan Creative Content Agency
Keywords: Computer/Electronics Entertainment Film & Motion Picture Multimedia/Online/Internet Publishing/Information Service Television Contracts Venture Capital