omniture

Shanghai Electric Mempercepat Kemajuan Projek Tenaga Lombong Arang Bersepadu Thar Block-1

Shanghai Electric
2020-08-24 10:38 593

SHANGHAI, 24 Ogos 2020 /PRNewswire/ -- Pesawat carter pertama yang diatur oleh Shanghai Electric dan Air China berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Pudong Shanghai pada 4 Ogos, membawa kumpulan pertama pasukan pembinaan yang terdiri daripada ratusan pekerja, jurutera Shanghai Electric dan pengurus ke Pakistan sebagai sebahagian daripada sokongan untuk mempercepatkan kemajuan projek Tenaga Lombong Arang Bersepadu Thar Block-1, projek tenaga utama Koridor Ekonomi China-Pakistan (CPEC).

 

Holding a banner bearing “Shanghai Electric joins hand with Pakistan to tide over this difficulty, Air China supports Thar Integrated Coal-Mine power project”, Shanghai Electric team gathered at the airport terminal to say their goodbyes before the deployment journey to Karachi.
Holding a banner bearing “Shanghai Electric joins hand with Pakistan to tide over this difficulty, Air China supports Thar Integrated Coal-Mine power project”, Shanghai Electric team gathered at the airport terminal to say their goodbyes before the deployment journey to Karachi.

Kemajuan pembinaan projek terganggu oleh sekatan perjalanan yang disebabkan oleh wabak yang menyukarkan pekerja memasuki negara ini, menyebabkan kekurangan tenaga pekerja di tapak pembinaan dan memperlambat kemajuan keseluruhan. Projek pembinaan di Dubai dan Pančevo juga menghadapi cabaran yang sama.

Dengan bantuan dan bimbingan kerajaan perbandaran Shanghai, Shanghai Electric menyelaraskan pengaturan beberapa pesawat carter dengan Air China untuk ribuan kakitangan teknikal dan pengurusan bagi mempercepatkan kemajuan ketiga-tiga projek utama. Semua penerbangan dikendalikan dengan langkah keselamatan dan kesihatan tertinggi sepanjang perjalanan untuk menjamin keselamatan semua kakitangan pembinaan. Kumpulan pertama lebih 4 tan bekalan termasuk peralatan pelindung diri, barang keperluan harian, barang keperluan pejabat dan ubat kecemasan juga dihantar ke destinasi.

Pasukan ini disambut oleh pegawai syarikat di Lapangan Terbang Antarabangsa Jinnah pada 4 Ogos dan akan menggantikan jurutera dan pengurus Cina tempatan yang kepulangannya ditangguhkan kerana wabak COVID-19. Semua kakitangan pembinaan akan mengikuti langkah-langkah kuarantin bersesuaian dengan peraturan tempatan pada saat ketibaan. Prosedur pembinaan perlu beroperasi selaras dengan garis panduan anti-pandemik, dan langkah-langkah pencegahan jangkitan telah ditetapkan oleh Shanghai Electric untuk menciptakan suasana kerja yang aman, melindungi keselamatan dan kesihatan semua pekerja di tapak pembinaan.

Terletak di Gurun Thar di bahagian tenggara Wilayah Sindh Pakistan, Projek Tenaga Lombong Arang Bersepadu Thar Block-1 meliputi kawasan seluas lebih dari 9,000 kilometer persegi dengan lombong arang batu dijangka mencapai kapasiti pengeluaran tahunan sebanyak 7.8 juta tan dan dua loji janakuasa arang batu 660-megawatt yang mampu menyediakan elektrik yang berpatutan dan boleh dipercayai untuk 4 juta isi rumah Pakistan.

"Sebagai projek utama kedua-dua inisiatif 'Jalur dan Jalan' dan CPEC, penyelesaian Projek Tenaga Lombong Arang Bersepadu Thar Block-1 akan memberi kemajuan besar dalam memajukan pembangunan tenaga Pakistan. Walau bagaimanapun, COVID-19 telah menunjukkan kesukaran yang belum pernah terjadi sebelumnya untuk operasi pembinaan," kata Encik Song Zaile, Pengarah Eksekutif Thar Power Coal Block-1 Power Generation Company (PVT) Ltd (SPV Shanghai Electric di Pakistan).

"Untuk mengatasi cabaran ini, kami telah mengkaji banyak bidang untuk memastikan gangguan yang disebabkan oleh krisis kesihatan global ini ke tahap minimum sambil menerapkan langkah-langkah anti-pandemik yang ditingkatkan untuk mencegah penularan virus di tapak," tambah beliau.

Foto - https://photos.prnasia.com/prnh/20200821/2893107-1?lang=0
Logo - https://photos.prnasia.com/prnh/20200424/2786026-1-LOGO?lang=0

Source: Shanghai Electric
Keywords: Alternative Energies Electrical Utilities Environmental Products & Services Mining Mining/Metals Oil/Energy Utilities Oil/gas discoveries