omniture

TCL Lancarkan Pemproses Audiovisual Cerdas Terbaharu di IFA 2020 Memungkinkan Potensi Penuh Teknologi TCL QLED dan Mini-LED

Enjin AiPQ Generasi Ke-2 TCL Menegaskan Semula Strategi AIxIoT untuk Membawa Nilai Inovatif kepada Pengguna dengan Kemajuan Paparan
TCL Electronics
2020-09-04 18:59 561

BERLIN, 4 September 2020 /PRNewswire/ -- TCL Electronics (1070.HK), salah satu penggiat dominan dalam industri TV global dan syarikat elektronik pengguna terkemuka, memperkenalkan AiPQ Engine™ Gen 2, kemajuan pintar terbaharu TCL dalam pengoptimuman audiovisual di IFA 2020, meningkatkan standard inovasi teknologi paparan global sekali lagi untuk memberikan prestasi audiovisual yang memberi impak besar.

Didorong oleh algoritma pembelajaran mesin yang dipadankan dengan pengetahuan yang luas dalam persepsi visual manusia, AiPQ Engine Gen 2 TCL menggunakan potensi penuh TV skrin besar TCL dengan pengoptimuman audiovisual masa nyata mengikut pelbagai genre kandungan hiburan dan suasana persekitaran menonton.

Apabila digabungkan dengan teknologi TCL QLED dan Mini-LED, AiPQ Engine Gen 2 membolehkan pelanggan menikmati kandungan TV bukan 4K yang ditingkatkan dengan kapasiti paparan 4K terkemuka TCL serta prestasi warna dan kontras yang hebat. Dengan penambahan fungsi peningkatan Super Resolusi AI (AISR), bingkai demi bingkai kandungan bukan 4K membolehkan penambahbaikan bahan beresolusi rendah mencapai kualiti 4K.


Prestasi Pintar

TCL AiPQ Engine Gen 2 secara automatik mengoptimumkan tetapan gambar mengikut jenis dan senario kandungan yang dikenali seperti pemandangan hijau, pemandangan malam, animasi, dan gerakan serta menyesuaikan tetapan secara berasingan untuk kandungan wajah dan latar belakang.

Mesin audio AiPQ Engine Gen 2, selain daripada kemampuan pengecaman kandungannya dan penyesuaian tetapan yang berterusan, ia juga mempunyai cara unik untuk mengesan suasana persekitaran melalui mikrofon TV. Kelantangan akan diselaraskan secara automatik berdasarkan suasana persekitaran dan suara sekeliling.

Pembangunan Berterusan

TCL AiPQ Engine Gen 2 dikembangkan berdasarkan komitmen jitu yang berterusan terhadap teknologi paparan bertaraf dunia.

Selama lebih daripada 10 tahun, TCL telah membuat pelaburan bernilai bilion dolar dalam kemudahan pengeluaran panel paparan untuk teknologi TV, LCD, OLED, OLED boleh lipat, Mini-LED, dan QLED. Tahun ini, TCL telah melangkah lebih jauh dan membentuk perikatan perniagaan dengan JOLED Inc. untuk bersama-sama mengembangkan teknologi percetakan inkjet OLED.

*Kit Akhbar

Latar Belakang TCL Electronics 

TCL Electronics ialah syarikat elektronik pengguna yang berkembang pesat dan penggiat terkemuka dalam industri TV global. Ditubuhkan pada tahun 1981, beroperasi di lebih daripada 160 pasaran di seluruh dunia. Menurut Sigmaintell, TCL menduduki tempat ke-2 dalam pasaran TV global dari segi jumlah jualan pada tahun 2019. TCL mengkhusus dalam penyelidikan, pengembangan dan pembuatan produk elektronik pengguna mulai dari TV, audio dan peralatan rumah pintar.

Foto - https://photos.prnasia.com/prnh/20200903/2906384-1?lang=0

Source: TCL Electronics
Related Stocks:
HongKong:1070
Related Links:
Keywords: Computer/Electronics Consumer Electronics Entertainment Mobile Entertainment Telecommunications New products/services Trade show news