omniture

Novel web China yang terkenal, Lord of the Mysteries meraih kejayaan besar di Pesta Buku Antarabangsa Bangkok

China Literature Limited
2020-10-08 17:27 942

BANGKOK, 8 Oktober 2020 /PRNewswire/ -- Pada 30 September, Pesta Buku Antarabangsa Bangkok telah dibuka seperti yang dijadualkan, di mana debut Lord of the Mysteries edisi Thailand, sebuah novel web dari China, menjadi tumpuan. Buku baharu ini diterbitkan secara rasmi pada 1 Oktober oleh SMM PLUS, penerbit Thailand yang berprestij dengan kebenaran daripada China Literature Limited, platform sastera web asli terbesar di China.

Lord of the Mysteries edisi Thailand
Lord of the Mysteries edisi Thailand

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, karya sastera web China semakin popular di seluruh dunia. Lord of the Mysteries bukan sekadar novel bersiri yang diterbitkan serentak dalam bahasa Cina dan Inggeris, tetapi juga IP bertaraf fenomena yang telah memecahkan rekod langganan novel web global, menjadi novel web terbaik pada tahun 2020 dengan ratusan juta pembaca. Menampilkan daya tarikan berbilang bahasa dalam subjek dan kandungan, ia menggabungkan gaya Cthulhu, elemen seperti SCP, cita rasa era Victoria dan semangat Steampunk. Oleh kerana ramai pembaca di Thailand yang menantikan novel ini, Lord of the Mysteries edisi Thailand menjadi popular sebaik sahaja memulakan debutnya di pesta buku tersebut.

Lord of the Mysteries mencetuskan kegilaan untuk karya fantasi di Thailand

Sebagai kumpulan media dan penerbitan terkenal di Thailand, SMM PLUS telah banyak kali bekerjasama dengan China Literature dalam pertukaran IP.

Menurut SMM PLUS, sebilangan kecil pembaca Thailand telah membaca edisi Bahasa Inggeris Lord of the Mysteries melalui Webnovel setakat ini. Untuk memenuhi permintaan pembaca yang semakin meningkat, satu jilid edisi Thailand dijadualkan diterbitkan setiap 20 hari.

Lord of the Mysteries menduduki tempat ke-3 di Webnovel dari segi populariti di kalangan novel yang telah siap.
Lord of the Mysteries menduduki tempat ke-3 di Webnovel dari segi populariti di kalangan novel yang telah siap.

Edisi Bahasa Inggeris Lord of the Mysteries menduduki nombor 1 di Webnovel dari segi populariti di kalangan novel fantasi yang lengkap, dengan tontonan halaman melebihi 24 juta kali orang. Ia mendapat skor 4.8/5 dengan hampir 5,000 pengulas. Pada kedudukan populariti novel yang lengkap secara keseluruhan, ia berada di tangga ke-3, prestasi luar biasa yang menunjukkan popularitinya di seluruh dunia. "Orang-orang dengan latar belakang budaya yang berbeza mempunyai sentimen asas yang sama: mengejar kebaharuan, rasa ingin tahu untuk ketidakpastian, dan kerinduan untuk kasih sayang keluarga, persahabatan dan cinta…ciri-ciri umum ini sangat penting untuk sebuah novel mendapatkan pengiktirafan yang luas merentasi pelbagai budaya," kata Yuan Ye (nama pena dalam talian "Cuttlefish That Loves Diving"), pengarang novel web.

Lord of the Mysteries amat disyorkan di simposium "Yaakz Novel 2021 by Siam Interbook".
Lord of the Mysteries amat disyorkan di simposium "Yaakz Novel 2021 by Siam Interbook".

Jilid 1 Lord of the Mysteries secara rasmi diterbitkan dan diedarkan di Pesta Buku Antarabangsa Bangkok. Sementara itu, di simposium "Yaakz Novel 2021 by Siam Interbook", amat disyorkan oleh para profesional di kalangan penerbitan dan sastera dan penterjemah, serta kumpulan pembaca. Mereka semua bersetuju bahawa ini ialah karya yang hebat dari segi cerita dan sastera.

Profesional dalam industri penerbitan dan sastera, penterjemah dan kumpulan pembaca telah hangat berdebat tentang novel ini.
Profesional dalam industri penerbitan dan sastera, penterjemah dan kumpulan pembaca telah hangat berdebat tentang novel ini.

Novel misteri untuk penduduk Bumi

Lord of the Mysteries mula disirikan pada April 2018 dan siap sepenuhnya pada Mei 2020.

Dalam novel ini, penulis menggabungkan gaya Cthulhu, elemen seperti SCP, cita rasa era Victoria dan semangat Steampunk untuk mewujudkan pengalaman yang mengasyikkan. Sebagai sebuah novel antarabangsa yang dihasilkan oleh seorang penulis China, ia menggabungkan budaya dan pemikiran oriental dengan sempurna ke dalam konteks global, yang tidak asing lagi bagi pembaca di seluruh dunia.

Dalam dunia mistik novel yang seakan-akan dunia sebenar, pembaca dapat merasakan semangat budaya yang mendalam pada subjek fantasi gaya barat Cthulhu yang ketara. Mencipta dunia yang sangat berbeza menyerupai masyarakat barat pada era revolusi perindustrian pertama, novel ini menggambarkan banyak masalah sosial, seperti kemiskinan, pengangguran dan pencemaran alam sekitar, yang dihadapi oleh orang berpendapatan sederhana dan rakyat biasa pada era itu.

Oleh kerana kisah dan semangat novel ini popular di seluruh dunia, orang-orang dengan latar belakang budaya yang berbeza akan rasa tersentuh dengan kisah tersebut, itulah sebabnya novel ini berjaya di peringkat global.

Foto - https://photos.prnasia.com/prnh/20201007/2942369-1-a?lang=0
Foto - https://photos.prnasia.com/prnh/20201007/2942369-1-b?lang=0
Foto - https://photos.prnasia.com/prnh/20201007/2942369-1-c?lang=0
Foto - https://photos.prnasia.com/prnh/20201007/2942369-1-d?lang=0

Source: China Literature Limited
Keywords: Advertising Books Multimedia/Online/Internet Publishing/Information Service Retail New products/services Trade show news