omniture

Chengdu China menawarkan peluang $42.3-billion dalam pembangunan bandar budaya terkemuka di dunia

National Business Daily
2020-10-16 10:03 821

CHENGDU, 16 Okt. 2020 /PRNewswire/ -- Chengdu di barat daya China, destinasi pelancongan utama negara dengan kreativiti budaya yang penuh bersemangat, akan menawarkan banyak dasar sokongan dan peluang pelaburan yang tertumpu pada pembangunan bandar tersebut untuk menjadi kota budaya yang terkenal di dunia pada 15 Oktober. Acara Oktober tersebut dijalankan oleh National Business Daily.

The night scene of Chengdu
The night scene of Chengdu

Pemandangan malam di Chengdu

Acara akan datang tersebut akan diadakan di Dewan E-sukan di Kawasan Kreatif Fanmate, yang terletak di pinggir timur bandar tersebut. Sebanyak 51 dasar yang menguntungkan, peluang pelaburan bernilai 284.8 bilion yuan (42.3 bilion dolar A.S.), 100 produk baharu dan 100 pemandangan yang berkaitan dengan budaya, sukan dan industri pelancongan akan dilancarkan pada acara tersebut.

Dasar dan peluang tersebut mencerminkan usaha Chengdu untuk membangunkan ia menjadi bandar budaya & kreativiti, pelancongan, acara sukan, gastronomi, muzik dan pameran yang ternama di peringkat antarabangsa. Keenam-enam sektor ini menyaksikan pertumbuhan dua digit tahun ke tahun pada 2019. Data menunjukkan bahawa Chengdu ialah destinasi pelancongan yang kedua popular semasa cuti Hari Kebangsaan baru-baru ini.

Pada acara tersebut, CoCo Cartoon yang berpusat di Chengdu, produser filem animasi China yang terlaris, Ne Zha, akan melancarkan pertunjukan gabungan animasi-realiti yang dihasilkan bersama dengan Chengdu Yongling Museum. Pertunjukan tersebut akan menampilkan pemuzik dan penari daripada ribuan tahun dahulu dan menempatkan mereka dalam enam pemandangan yang mewakili Chengdu.

Satu lagi kemuncak acara tersebut adalah kehadiran kelab e-sukan popular Chengdu, All Gamers, yang mempunyai reputasi prestasi yang cemerlang dalam liga Honor of Kings dan PlayerUnknown's Battlegrounds, termasuk satu kejuaraan dan tiga pingat perak dalam King Pro League. Permainan mudah alih fenomenal, Honor of Kings dibangunkan oleh TiMi Studios yang berpangkalan di Chengdu.

Selain itu, sekumpulan tetamu terkemuka akan berada di acara tersebut untuk menawarkan pandangan mereka tentang memupuk sebuah kota budaya. Senarai tersebut termasuk Paul Owens, Pengarah Forum Budaya Bandar Dunia, Jean-Luc Monterosso, anggota Académie des Beaux-Arts Perancis dan kurator Chengdu Contemporary Image Museum, dan Patrick Nijs, bekas duta Belgium ke China dan pengasas bersama Pusat Inovasi Bersama EU-China.

Acara tersebut adalah sebahagian daripada kempen sepanjang tahun untuk merangsang sektor ekonomi baharu di Chengdu, yang akan menerbitkan 1,000 produk baharu dan 1,000 pemandangan baharu dalam sektor tersebut menjelang akhir 2020. Acara Oktober tersebut dianjurkan oleh beberapa pihak berkuasa perbandaran dan kerajaan Daerah Longquanyi.

Source: National Business Daily
Keywords: Entertainment Film & Motion Picture Music Sports Travel