omniture

Pembinaan terowong jalan raya Bawah Laut terpanjang di dunia bermula

Qingdao Conson Development mulakan pembinaan terowong Teluk Jiaozhou kedua
Qingdao Conson Development
2020-11-05 12:19 57

QINGDAO, China, 5 November 2020 /PRNewswire/ -- Upacara permulaan projek Terowong Teluk Jiaozhou kedua, yang juga merupakan terowong jalan raya Bawah Laut yang terpanjang di dunia, telahpun diadakan di Kawasan Baharu Pantai Barat Qingdao pada 29 Oktober, menghimpunkan para pemimpin dan pakar kerajaan, bidang akademik dan Qingdao Conson Development (Group) Co., Ltd. (selepas ini "Qingdao Conson Development") bagi menyaksikan permulaannya.

Qingdao Conson Development starts construction on the world’s longest subsea road tunnel
Qingdao Conson Development starts construction on the world’s longest subsea road tunnel

Semasa berlangsungnya upacara berkenaan, Wang Jianhui, Pengerusi Qingdao Conson Development berkata, "Terowong Bawah Laut Teluk Jiaozhou kedua akan mengoptimumkan struktur perbandaran bandar berkenaan dan mengukuhkan hubungan antara timur dan barat, lalu membolehkan kedua-dua bahagian selat berkenaan berkembang maju dan mengurangkan kesesakan lalu lintas. Dengan standard reka bentuk, kualiti pembinaan dan kecekapan pengurusan yang tinggi, Qingdao Conson Development gembira dapat menyumbang kepada kemunculan Qingdao sebagai sebuah bandar berciri terbuka, moden, dinamik, bergaya dan juga bertaraf antarabangsa."

Qingdao Conson Development memulakan penyelidikan awal mengenai terowong Bawah Laut Teluk Jiaozhou kedua pada tahun 2012, melibatkan pakar-pakar terkemuka China, termasuk ahli akademik Qian Qihu. Secara keseluruhan, empat kajian pra-kebolehlaksanaan dan 15 kajian kebolehlaksanaan telahpun dijalankan. Kini, Qingdao Conson Development telah memulakan kerja-kerja pembinaan terowong yang akan menjadi terowong jalan raya Bawah Laut yang terpanjang di dunia.

Projek ini memanfaatkan kerjasama dan inovasi antarabangsa bagi mendorong reka bentuk dan pembinaan terowong menuju era baharu. Dengan mengatasi cabaran seperti pengudaraan terowong, pencegahan bencana, tekanan air yang sangat tinggi, rekahan besar tembus laluan dan dok pelindung diameter berskala besar dengan kaedah gerudi-dan-letupan, ia merupakan satu pembangunan bersejarah dan pencapaian utama, menjadikan China sebagai peneraju dalam bidang kejuruteraan terowong.

Terowong berkenaan akan bermula di Jalan Raya Timur Huaihe di Daerah Baharu Pantai Barat, terbentang di sebelah Jalan Raya Liugongdao dan melintasi bahagian bawah Teluk Jiaozhou sebelum mendarat di Pelabuhan Qingdao, dan menghubungkan Pantai Timur, yang menghubungkan kawasan bandar pesisir Qingdao dengan baik. Pada jarak 15.89 kilometer, ia akan menampilkan enam lorong dua hala, menjadikannya lebih panjang daripada Terowong Ryfylke Norway (14.3 kilometer). Tanah dan batu yang dikorek ditetapkan untuk mencapai 8 juta meter padu, melebihi Terowong Seikan Jepun (5.2 juta meter padu) dan Terowong Selat Eropah (4.8 juta meter padu).

Projek ini merupakan sebahagian daripada pembinaan berterusan kemudahan pengangkutan infrastruktur bandar berskala besar China  yang menyokong perkembangan ekonominya. Terowong Bawah Laut Teluk Jiaozhou kedua akan bertindak sebagai penanda aras antarabangsa dari segi reka bentuk, pembinaan dan operasi terowong untuk dekad yang seterusnya, membuka laluan untuk terowong laut masa depan di China dan juga di seluruh dunia. Ia juga akan menggalakkan pembangunan Teluk Jiaozhou, meningkatkan daya saing keseluruhan Semenanjung Jiaodong dan mengukuhkan kedudukan Qingdao sebagai bandar pesisir bertaraf dunia di Jalan Sutera Maritim Satu Jalur, Satu Jalan.

Kunjungi http://www.qdgxjt.com/about/index.html.

Tentang Qingdao Conson Development

Qingdao Conson Development (Group) Co., Ltd. ditubuhkan pada tahun 2008 dengan mendapat kelulusan daripada Kerajaan Perbandaran Qingdao. Sebagai entiti pelaburan modal dan operasi milik negara, ia mengendalikan modal dan aset milik negara selain melaksanakan pembiayaan pelaburan, operasi modal dan pengurusan aset, dengan menerima pakai strategi pembangunan bandar, melaksanakan misi pembangunan bandar.

Source: Qingdao Conson Development
Keywords: Construction/Building Transportation