omniture

CGTN: Pudong Shanghai menjadi pelopor dalam usaha reformasi baharu China

CGTN
2020-11-17 06:35 1230

BEIJING, 17 November 2020 /PRNewswire/ -- Setelah 30 tahun pembangunan dan keterbukaan, Pudong dalam Perbandaran Shanghai China timur telah diberikan dua peranan baharu dalam pembangunan keseluruhan negara ini dalam tempoh tiga dekad akan datang.

Kawasan ini harus berusaha untuk menjadi pelopor reformasi dan keterbukaan di peringkat yang lebih tinggi dan perintis dalam membangunkan sepenuhnya negara sosialis moden, Presiden China Xi Jinping berkata pada hari Khamis di perhimpunan besar di Shanghai untuk merayakan ulang tahun ke-30 pembangunan dan keterbukaan Pudong. 

Xi, yang juga setiausaha agung Jawatankuasa Pusat Parti Komunis China (CPC), berkata, ketika China memulakan perjalanan baharu untuk mencapai matlamat membangunkan sebuah negara sosialis moden sepenuhnya pada pertengahan abad, Pudong perlu menjalankan misi bersejarah baharu untuk memudahkan proses tersebut. 

Baca artikel asal di sini.

Beliau menggalakkan daerah ini untuk "memikul beban yang paling berat" dan "menyelesaikan masalah berat" dalam usaha reformasi dan pemodenan China.

Baca lebih lanjut:

Bagaimana Xi Jinping mengambil berat tentang keterbukaan dan pembangunan Pudong 

Pudong sepanjang 30 tahun: Lambang pemodenan dan pembukaan China 

Enjin inovasi

Acara hari Khamis ini bermula dua minggu setelah tamatnya sesi pleno kelima Jawatankuasa Pusat CPC ke-19, di mana para pemimpin-pemimpin China mencartakan perjalanan pembangunan negara itu untuk tempoh 15 tahun akan datang. 

Menurut cadangan kepemimpinan Parti untuk merumuskan Rancangan Lima Tahun ke-14 (2021-2025, FYP) bagi Pembangunan Ekonomi dan Sosial Nasional dan Objektif Jangka Panjang Sepanjang Tahun 2035, China akan mendukung peranan utama dalam inovasi dan berdikari dalam sains dan teknologi sebagai sokongan strategik untuk pembangunan negara, menyasarkan untuk menjadi pemimpin global dalam inovasi. 

Dalam konteks sedemikian, Xi menyeru Pudong menguatkan peranannya sebagai enjin inovasi dan membuat kejayaan cemerlang dalam teknologi utama dan teras. Daerah ini harus membangunkan industri inovatif dalam bidang utama dan mencipta kelompok industri bertaraf dunia dalam bidang seperti litar bersepadu, bioperubatan dan kecerdasan buatan, beliau berkata.

Baca lebih lanjut:

Para pegawai merangkakan pelan pembangunan China pada tahap baharu 

China mengumumkan rancangan untuk menjadi pemimpin global dalam inovasi 

Pudong harus menguatkan peranan perusahaan yang dominan dalam inovasi teknologi dan bekerjasama lebih rapat dengan pihak lain di wilayah Delta Sungai Yangtze, kata beliau, menyeru kejayaan cemerlang dalam komponen teras dan pelancaran produk kelas atasan. 

Beliau juga menyeru Pudong untuk memulakan reformasi dalam bidang penting dan hubungan utama serta mewujudkan persekitaran perniagaan berorientasikan pasaran dan bertaraf antarabangsa. 

Daerah ini juga harus mempergiatkan keterbukaan institusi dalam peraturan, kawal selia, pengurusan dan piawaian untuk meningkatkan kekuatannya dalam kerjasama dan persaingan antarabangsa, kata beliau. 

Kawasan Lingang baharu di Zon Perdagangan Bebas China (Shanghai), yang dilancarkan tahun lalu, harus lebih banyak berusaha dalam ujian tekanan dan mencapai kecemerlangan dalam sejumlah bidang yang penting, kata Xi.

Peranan dalam peruntukan sumber global

Ia adalah ucapan kedua Xi untuk menandakan peristiwa penting tentang reformasi dan keterbukaan China pada bulan lalu. Pada pertengahan Oktober, Xi mengunjungi Shenzhen di Wilayah Guangdong China selatan dan telah menghadiri perhimpunan untuk meraikan ulang tahun ke-40 penubuhan Zon Ekonomi Khas Shenzhen, menyeru bandar ini untuk mempergiatkan reformasi menyeluruh dan meluaskan keterbukaan di semua bahagian. 

Shengzhen dan Shanghai telah berada di barisan hadapan reformasi dan keterbukaan China sejak beberapa dekad yang lalu. Kedua-dua bandar ini juga merupakan rumah bagi kedua-dua bursa saham di Tanah Besar China, memainkan peranan yang tidak dapat digantikan dalam peruntukan sumber untuk ekonomi kedua terbesar di dunia. 

Ketika China berusaha untuk memupuk corak pembangunan baharu yang menjadikan pasar domestik sebagai tunjang utama sambil membenarkan pasaran domestik dan asing saling mendorong satu sama lain, peranan Shenzhen dan Shanghai menjadi semakin penting. 

Xi menyeru usaha untuk meningkatkan keupayaan Pudong dalam peruntukan sumber global supaya ia akan mewujudkan pembentukan corak pembangunan baru yang lebih baik. Pudong seharusnya menyelaraskan sumber dalam pasaran domestik dan asing dengan lebih baik dan meningkatkan pengaruh globalnya dalam menggerakkan faktor-faktor termasuk dana, maklumat, teknologi, bakat dan barangan, menurut beliau. 

Pudong harus lebih berusaha untuk menjadi hab pasaran domestik dan hubungan strategik pasaran domestik dan asing, katanya. Kawasan ini juga seharusnya memainkan satu peranan utama dalam pembangunan bersepadu wilayah Delta Sungai Yangtze, tambah beliau.

Presiden juga menyeru Pudong mewujudkan platform perdagangan aset kewangan antarabangsa, membangunkan satu ekonomi ibu pejabat peringkat tinggi dan membangun menjadi hab penting untuk industri, bekalan dan rantaian nilai global. 

Sementara itu, Xi menyeru untuk memodenkan pentadbiran bandar dan membangunkan daerah ini menjadi suatu tempat yang indah di mana manusia dan alam semula jadi hidup bersama secara harmoni. 

Pada 18 April 1990, China mengumumkan pembangunan dan keterbukaan Pudong, daerah yang kurang membangun yang terletak di timur Sungai Huangpu di Shanghai. 

Keluaran dalam negara kasar (KDNK) wilayah Pudong telah meningkat lebih daripada 210 kali ganda dalam tempoh tiga dekad yang lalu. Daerah ini kini menyumbang hampir satu pertiga daripada KDNK Shanghai. Ia menempatkan lebih daripada 1,000 institusi kewangan, lebih daripada 300 ibu pejabat wilayah multinasional dan lebih daripada 240 pusat R&D hasil pelaburan asing.

Source: CGTN
Keywords: Computer/Electronics Multimedia/Online/Internet Publishing/Information Service Economic news, trends, analysis