omniture

Xinhua Silk Road: Nanning di China Selatan menerokai pelbagai saluran untuk merangkul dunia

Xinhua Silk Road
2020-12-02 18:24 104

BEIJING, 2 Disember 2020 / PRNewswire / -- Nanning, ibu kota Wilayah Autonomi Guangxi Zhuang China Selatan, telah bekerjasama dengan bandar pelabuhan lain di Guangxi, secara berintegrasi ke dalam Inisiatif Belt and Road, mengambil bahagian secara aktif dalam pembinaan saluran pengangkutan darat-laut barat yang baharu dalam usaha untuk merangkul dunia. 


Dalam 10 bulan pertama, jumlah perdagangan dua hala antara China dan ASEAN mencapai 3.79 trilion yuan, merangkumi 14.6 persen dari keseluruhan nilai perdagangan asing ChinaChina dan ASEAN telah menjadi rakan dagang terbesar antara satu sama lain. Nanning, bandar sempadan dan pusat hab China dengan ASEAN, telah menarik perhatian dunia. 

"Sebilangan besar barang e-dagang rentas sempadan dijual ke pasar ASEAN melalui pelabuhan kami," kata Wang Qiyun, seorang anggota jawatankuasa pentadbiran Zon Perdagangan Bebas Perintis Kawasan Chongzuo China (Guangxi).

Sejak kebelakangan ini, Nanning secara aktif memeriksa dengan teliti model baru "e-dagang rentas sempadan ditambah dengan pengangkutan multimodal antarabangsa." Saluran pengangkutan jalan raya e-dagang rentas sempadan China-Vietnam telah mewujudkan operasi normal. Pembinaan Pelabuhan Keretapi Antarabangsa Nanning telah dipercepatkan. Semakin banyak produk domestik dieksport melalui "Nanning Channels."

Sementara itu, saluran pengangkutan darat-laut barat yang baharu telah menghubungkan bahagian barat China dengan wilayah Teluk Pan-Beibu. 

Xie Yunqiang, timbalan pengarah jabatan logistik Guangxi Iron and Steel Group, memperkenalkan bahawa pangkalan besi dan keluli syarikat di Kota Fangchenggang di Guangxi, memiliki 14 terminal sokongan, dengan kapasiti tahunan lebih dari 40 juta tan. Dengan adanya landasan keretapi sejauh 19.24 kilometer, terminal dihubungkan secara terus dengan loji keluli. 

Selain itu, stesen pusat kontena keretapi di Qinzhou Guangxi secara rasmi mula beroperasi pada bulan Jun tahun lalu. Berkat dasar pilihan utama, kos logistik antara pelabuhan dan keretapi dikurangkan dengan berkesan sebanyak lebih daripada 30 peratus.

Alat ganti kenderaan, buah-buahan tropika dan produk lain telah sampai kepada pengguna dengan lebih cepat melalui pengangkutan keretapi-laut. Saluran pengangkutan darat-laut barat yang baharu telah mencapai kemajuan pesat. 

Terima kasih kepada saluran pengangkutan darat-laut barat yang baharu, Zon Perdagangan Bebas Perintis China (Guangxi) dan pembinaan pintu masuk kewangan terbuka ke ASEAN, Nanning merangkul dunia dan memberikan paparan penuh "Saluran Nanning".

Lihat pautan asal: https://en.imsilkroad.com/p/317936.html

Source: Xinhua Silk Road
Keywords: Computer/Electronics Electronic Commerce