omniture

SANY sambut era bahan api lebih bersih dengan kenderaan pembinaan sel bahan api hidrogen

SANY Group
2021-03-29 08:15 88

CHANGSHA, China, 29 Mac 2021 /PRNewswire/ -- Setiap tahun pada hari ini, berjuta-juta orang di seluruh dunia memadamkan lampu di rumah, di dalam bangunan dan di jalan raya sempena Hari Bumi. Sejak tahun 2008, "jam waktu tanpa kuasa" berperanan sebagai lambang komitmen terhadap planet ini dan untuk menjimatkan tenaga serta memelihara alam sekitar. Di SANY, komitmen ini dipenuhi melalui inovasi yang berterusan terhadap penyelesaian yang menjimatkan tenaga dan mesra alam dalam pembangunan mesin kami. Dua contoh yang terkini termasuk trak pembuang dan trak pengadun, yang baru dilancarkan dari kilang utama pintar SANY, yang mana kedua-duanya dilengkapi dengan teknologi sel bahan api hidrogen. Trak pengadun berkenaan merupakan trak pengadun berkuasa hidrogen yang pertama di dunia.


Menurut jurutera penyelidikan dan pembangunan (R&D) projek ini, kenderaan pembinaan bahan api hidrogen mempunyai lima kelebihan penting. Antaranya, penjayaan "pencemaran sifar" dengan hanya air dan haba dibebaskan merupakan satu lonjakan ke arah masa depan industri yang mesra alam.

China memfokuskan pada keneutralan karbon menjelang tahun 2060. Matlamat ini memerlukan langkah-langkah yang mantap diambil, terutamanya oleh pihak pengeluar.

Selain daripada "pencemaran sifar", kenderaan pembinaan berkuasa sel bahan api baharu turut mengatasi rakan setara tradisi dalam empat aspek tambahan ini:

1. Hayat bateri yang panjang: Satu set silinder hidrogen dengan gabungan kapasiti sebanyak 1,680 L memastikan jarak memandu sejauh lebih daripada 500 kilometer, seraya dapat melindungi pemandu daripada "kebimbangan perbatuan."

2. Lebih kuasa: Dengan motor pemacu tork besar dan kotak gear AMT, tindanan sel bahan api berkuasa tinggi membawakan kadar penukaran tenaga sebanyak lebih 50%. Kenderaan berkenaan menunjukkan peningkatan kadar pemecutan dan kapasiti pendakian.

3. Kebolehsuaian cuaca yang dipertingkat: Sistem pengurusan haba bersepadu melaksanakan fungsi pemanasan dan pendinginan automatik dalam keadaan cuaca yang panas dan sejuk bagi mengekalkan prestasi yang optimum.

4. Pertimbangan keselamatan tambahan: Fungsi-fungsi seperti perlindungan haba yang tinggi, perlindungan arus lebih, amaran tekanan rendah serta pengesanan dan kawalan kebocoran dalam sistem bekalan hidrogen menjamin pengalaman memandu tanpa bimbang.

Li Tanbo, Timbalan Pengurus Besar Unit Perniagaan Kren SANY, berucap dalam upacara pelancaran tersebut bahawa SANY telah memasuki fasa baharu yang mana pembangunan jentera pembinaan cenderung ke arah aplikasi tenaga mesra alam serta teknologi peralatan pintar yang mesra alam. SANY merancang untuk menjadi penyedia penyelesaian bahan api hidrogen komprehensif yang terbesar dan pengeluar kenderaan pembinaan elektrik nombor satu di China dalam tempoh lima tahun.


 

 

Source: SANY Group
Keywords: Construction/Building Environmental Products & Services Machinery Mining/Metals Oil/Energy Utilities New products/services