omniture

Zoomlion Umum Keputusan Tahunan 2020: Pendapatan Melonjak 50.34% Berbanding Tahun Sebelumnya untuk Capai $US9.92 bilion yang Memecah Rekod

Zoomlion
2021-04-12 09:18 45

CHANGSHA, China, 12 April 2021 /PRNewswire/ -- Pada 30 Mac, Zoomlion Heavy Industry Science & Technology Co., Ltd. ("Zoomlion"; 1157.HK) mengeluarkan laporan tahunan 2020nya.

Sorotan Kewangan Utama:

  • Pendapatan operasi mencapai CNY65.109 bilion ($US9.92 bilion), peningkatan berbanding tahun sebelumnya sebanyak 50.34%.
  • Keuntungan diatribut kepada pemegang saham syarikat tersenarai mencapai 7.281 bilion yuan ($US1.11 bilion), peningkatan berbanding tahun sebelumnya sebanyak 66.55%

"Zoomlion mengalami tahun 2020 yang kukuh," kata En. Yang Duzhi, Setiausaha Lembaga Pengarah Zoomlion. "Dipacu oleh prestasi yang kukuh produk teras syarikat dan keuntungan yang meneraju industri, syarikat melaporkan rekod tinggi dalam pendapatan di sepanjang tempoh pelaporan."

Pencapaian Operasi:

Dalam tahun 2020, perniagaan jentera pembinaan syarikat mencapai pendapatan jualan sebanyak 61.383 bilion yuan ($US9.35 bilion), mewakili peningkatan tahun ke tahun 49.75%. Bahagian pasaran produk utama dan teras Zoomlion seperti jentera kren dan jentera konkrit berkembang lebih pantas berbanding tahap purata dalam industri. Jualan jentera kren menara mencapai rekod tinggi, mengekalkan kedudukan pertama dalam pasaran global. Bahagian pasaran kren trak melebihi kapasiti 30 tan, kren rangkak serta trak pam boom panjang, pam konkrit atas trak, dan loji pencampur konkrit kekal berada di atas pasaran tempatan.

Zoomlion juga membuat kejayaan dalam pasaran berpotensi seperti pasaran jentera tolak tanah dan platform kerja udara (AWP). Jualan jentera tolak tanah melonjak ke kedudukan keenam dalam pasaran tempatan, disebabkan oleh inovasi produknya serta strategi jualan dan pemasarannya. Dengan sistem kuasa bateri litium yang dipertingkatkan sepenuhnya, Zoomlion melancarkan lebih daripada 40 AWP pintar hijau seperti 2020, yang membolehkan produk mengekalkan kedudukan teratasnya dalam industri.

Pencapaian Antarabangsa:

"Zoomlion juga cemerlang di pasaran global. Dengan menerapkan strategi penyetempatan secara berterusan, kehadiran antarabangsa Zoomlion menyaksikan pertumbuhan yang luar biasa, dengan jualan eksport bagi jentera kren pembinaan meningkat sebanyak lebih daripada 35% tahun ke tahun," kata En. Yang. "Syarikat ini telah menubuhkan rangkaian pengeluaran, jualan, dan perkhidmatan global yang meliputi lebih daripada 100 negara dan wilayah, mewujudkan daya saing utama dalam pasaran tempatan."

Kren rangkak ZCC9800 menetapkan rekod sebagai kren rangkak muatan terbesar yang dieksport ke pasaran global matang dari China. Pelbagai taman perindustrian dan pangkalan pengeluaran yang ditubuhkan di Belarus, Kazakhstan, India, Pakistan, Indonesia, dan Thailand untuk menggalakkan pengeluaran tempatan. Anak syarikatnya CIFA juga telah merealisasikan pengeluaran yang disetempatkan dan jualan kren di Itali.

Syarikat akan terus mempercepatkan transformasi digitalnya, melabur lagi dalam R&D untuk menambah baik produk teknologi, dan menyampaikan keputusan yang kukuh buat pemegang sahamnya.

Latar Belakang Zoomlion

Ditubuhkan dalam tahun 1992, Zoomlion Heavy Industry Science & Technology Co., Ltd (01157.HK) adalah perusahaan pengeluaran peralatan atasan yang menyepadu jentera kejuruteraan, pertanian, dan perkhidmatan kewangan. Syarikat ini kini menjual lebih daripada 600 produk canggih dari 56 barisan produk yang merangkumi sepuluh kategori penting.

www.zoomlion.com

 

Source: Zoomlion
Related Stocks:
HongKong:1157 OTC:ZLIOY
Related Links:
Keywords: Auto Machinery Mining/Metals Transportation Earnings