omniture

Syarikat-syarikat Di Seluruh Dunia Boleh Berhadapan dengan Tindakan Pelanggan jika Gagal Mengambil Tindakan terhadap Perubahan Iklim

Dentsu International
2021-12-07 15:00 17

- Penyelidikan global baharu mengkaji sikap dan tingkah laku di seluruh dunia terhadap kelestarian dan bagaimana cara ini dapat mentakrifkan semula strategi tindakan iklim dan pertumbuhan perniagaan

- Dalam masa setahun, 3 daripada 5 orang akan mula memboikot jenama yang tidak melakukan tindakan ke atas perubahan iklim

- Hampir separuh daripada pengguna bersedia untuk bertukar jenama dan perkhidmatan bagi mendapatkan alternatif yang lebih hijau

- 3 daripada 10 orang bersedia untuk membayar lebih bagi mendapat alternatif produk dan perkhidmatan yang lebih hijau

- Dentsu International dan Microsoft Advertising mengeluarkan laporan penyelidikan "The Rise of Sustainable Media" sebagai satu seruan untuk lebih mengamalkan ketelusan dan kerjasama merentas semua industri

LONDON, 7 Disember 2021 /PRNewswire/ -- Penyelidikan global baharu* yang dikeluarkan hari ini menunjukkan bahawa dalam tempoh 12 bulan yang akan datang; 59% pengguna di seluruh dunia berhasrat untuk mula memboikot jenama yang tidak mengambil tindakan ke atas perubahan iklim. Terdapat juga sokongan hampir sebulat suara supaya syarikat bukan sahaja melakukan perkara yang betul untuk planet ini, tetapi juga mengamalkan 'kepimpinan melalui teladan'. 91% orang mahukan jenama yang menunjukkan mereka membuat pilihan positif tentang planet dan alam sekitar dengan lebih jelas - dalam semua perkara yang mereka lakukan.

The Rise of Sustainable Media is a global study into consumer attitudes and behaviours linked to sustainable consumption and advertising, and how this could redefine business strategy for corporate growth.
The Rise of Sustainable Media is a global study into consumer attitudes and behaviours linked to sustainable consumption and advertising, and how this could redefine business strategy for corporate growth.

Penemuan ini merupakan sebahagian daripada kajian global baharu oleh Dentsu International dan Microsoft Advertising yang mengkaji kesedaran dan penglibatan pengguna dengan isu-isu yang dikaitkan dengan penggunaan dan media lestari. Lebih 24,000 orang dari 19 buah negara di seluruh dunia telah menyertai kajian ini dan beberapa penemuan utama telah diketengahkan dalam laporan ringkasan baharu bertajuk: "The Rise of Sustainable Media".

Kesediaan dan keinginan untuk menerima gaya hidup yang lebih lestari secara aktif telah merentasi arus perdana dengan 87% daripada mereka yang ditinjau mengatakan bahawa mereka ingin melakukan lebih banyak lagi untuk memerangi perubahan iklim. Malah, perubahan iklim merupakan kebimbangan yang paling lazim dikenal pasti oleh pengguna, mengatasi pandemik COVID-19 (85%), kesihatan rakan dan keluarga mereka (79%) atau kos sara hidup (76%).**

Dengan perubahan iklim yang meningkatkan kebimbangan mereka, hampir separuh (45%) orang mengatakan mereka akan mempertimbangkan jenama, syarikat atau perkhidmatan alternatif yang lebih hijau atau lebih mesra alam berbanding pilihan semasa mereka. Lebih-lebih lagi, 30% responden mengatakan bahawa mereka bersedia membayar lebih untuk mendapatkan jenama yang menawarkan alternatif yang lebih hijau.

Walau bagaimanapun, ramai pengguna tidak tahu di mana untuk bermula dan berasa kecewa dengan pilihan dan maklumat yang bercanggah: 84% responden mengatakan bahawa adalah sukar untuk mengetahui sama ada jenama dan syarikat adalah warganegara hijau yang benar-benar baik. Untuk membantu menangani potensi dilema terhadap salah nyata maklumat ini, 42% orang kini berpendapat syarikat harus memberikan maklumat yang jelas dan setanding tentang jejak produk dan pengiklanan mereka untuk menjadikannya lebih hijau.

Peter Huijboom, Ketua Pegawai Eksekutif Global, Media & Pelanggan Global Dentsu International mengulas; "Tindakan pelanggan dan potensi untuk boikot yang ditemui dalam penyelidikan kami adalah mengikut tanggapan pengguna tentang sesebuah syarikat dan tingkah laku yang tidak semestinya menjadi suatu kenyataan.  Kami tahu banyak organisasi yang telah mengambil tindakan positif terhadap perubahan iklim. Sebagai pakar pemasaran, adalah menjadi tanggungjawab kami untuk membimbing perniagaan dan membantu mendidik dan memaklumkan pelanggan mereka, untuk menjadikan mereka berfikir, berasa dan bertindak secara berbeza.

Oleh itu, industri pemasaran dan pengiklanan juga mempunyai peranan yang penting untuk dimainkan dan, kita perlu bekerja secara kolaboratif untuk melakukan perkara ini secara jujur; dengan menunjukkan bukti tentang cara kita menyampaikan mesej ini melalui media yang lestari."

Setakat ini, penyampaian media dan penggunaan pengiklanan masih belum dikaitkan sepenuhnya dengan pelepasan karbon pada pandangan umum:

  • Hanya sekitar satu daripada tujuh (15%) orang berfikir melayari web menyumbang secara negatif kepada perubahan iklim
  • Walaupun hanya 17% berpendapat bahawa menonton TV sebagai menyumbang kepada pelepasan karbon, 14% menyatakan perkara yang sama tentang permainan dan 11% berkaitan dengan penstriman muzik

Satu daripada tujuh (14%) daripada mereka yang menyifatkan penyampaian dan penggunaan pengiklanan sebagai memberi kesan negatif terhadap alam sekitar, mendakwa bahawa mereka telah pun mengambil tindakan berhubung cara mereka berinteraksi dengan jenama-jenama tersebut.  Lebih tiga perempat (77%) orang di seluruh dunia mengatakan bahawa, dalam tempoh lima tahun, mereka hanya ingin membelanjakan wang ke atas jenama yang mengamalkan pengiklanan hijau dan lestari.

Sesungguhnya, pengguna meletakkan kerajaan (51%), perniagaan/jenama (43%) dan industri pengiklanan (41%) lebih utama daripada mereka (36%) untuk akauntabiliti yang perlu dipertanggungjawabkan bagi penyahkarbonan dalam cara mereka melakukan pengiklanan. Namun, ini tidak boleh dicapai secara bersendirian, semua orang mempunyai peranan untuk dilakukan.

Kajian tersebut mendapati pihak kerajaan, perniagaan dan pemasar mempunyai masa yang suntuk untuk merangka semula perbualan mengenai topik ini - kerana ia adalah pengguna yang lebih muda dan jurang generasi yang mendorong peralihan persepsi ini: 45% daripada generasi boomer percaya bahawa penggunaan iklan adalah negatif ke atas persekitaran, berbanding dengan hanya 71% Generasi Z dan 73% Milenium. Kesedaran dan keprihatinan golongan muda tentang isu alam sekitar yang lebih luas ini, ditambah dengan peningkatan perhatian orang ramai terhadap perubahan iklim melalui acara global seperti persidangan perubahan iklim (COP26) PBB, mencadangkan kesedaran mungkin akan meningkat - dan dengan pantas.

John Cosley, Pengarah Kanan Jenama, Microsoft Advertising menambah: "Sebagai pemasar, kami telah melihat bagaimana nilai boleh mencipta nilai perniagaan, tetapi dengan penyelidikan ini, kami ingin menunjukkan secara lebih kuantitatif mengapakah hal ini signifikan. Penyelidikan bersama ini membantu kami memahami dan memaklumkan perniagaan di seluruh dunia tentang kesedaran dan sikap terhadap karbon dalam rantaian bekalan media serta kesannya yang berkaitan; planet, tingkah laku pelanggan dan tujuan pembelian.  Dengan sikap yang berubah dengan pantas dan tekanan yang meningkat untuk membantu memerangi keadaan kecemasan iklim, setiap pemasar berpeluang untuk membantu membolehkan perubahan industri yang luas pada kadar yang pantas."

Industri pengiklanan dan media antarabangsa ini telah membuat kemajuan dalam penyahkarbonan media tradisional dan terus meneroka cara untuk mempercepatkan pengurangan ini dalam cara media digital dihasilkan, disimpan, dihantar dan digunakan.  Contohnya, mengalihkan perbelanjaan digital kepada pembekal rendah/sifar karbon dan memendekkan perjalanan dari pusat data kepada khalayak, mencipta poster 'Tiada Di Rumah' (OOH) dengan kertas kitar semula, menggunakan cat yang 'menyerap karbon' untuk mural atau memasukkan unsur perbelanjaan carian ke dalam platform yang menawarkan ofset karbon.

Kunci untuk memastikan kemajuan yang bermakna ialah dengan menyatukan keseluruhan ekosistem media bagi memastikan pengukuran yang tepat dan telus serta melaporkan kesan karbon sebenar pada kandungan media di sepanjang kitaran hayat kempen. Oleh itu, ia menyediakan satu pilihan positif karbon kepada perniagaan untuk pengiklanan media dalam rantaian bekalan mereka.

The Rise of Sustainable Media ialah kajian global terhadap sikap pengguna dan tingkah laku yang dikaitkan dengan penggunaan dan pengiklanan lestari dan bagaimana cara ini dapat mentakrifkan semula strategi perniagaan untuk pertumbuhan korporat. Untuk maklumat lanjut dan untuk melihat hasil dan analisis tambahan daripada kajian ini, sila muat turun salinan laporan secara percuma di: sustainablemedia.dentsu.com

NOTA KEPADA EDITOR
*
 Dentsu International dan Microsoft Advertising menjalankan penyelidikan bebas dengan Opinium bagi mengeluarkan laporan 'The Rise of Sustainable Media': tinjauan ke atas 24,068 orang dewasa di 19 buah negara, Ogos 2021. Semua angka yang disebut dalam dokumen ini merupakan petikan daripada penyelidikan ini, jika tidak dinyatakan sebaliknya.

Foto - https://mma.prnasia.com/media2/1702503/Dentsu_International.jpg?p=medium600

 

 

Source: Dentsu International
Keywords: Banking/Financial Service Environmental Products & Services Green Technology Publishing/Information Service Conservation/Recycling Corporate Social Responsibility Environmental Issues Environmental Policy