omniture

The Korea Society of Ginseng Umum Ginseng Merah Kurangkan Keletihan dan Tekanan

The Korean Society of Ginseng
2022-04-27 10:36 118

SEOUL, Korea Selatan, 27 April 2022 /PRNewswire/ -- The Korea Society of Ginseng mendedahkan keputusan daripada kajian yang bertajuk Kesan Ginseng Merah dalam Mengatasi Keletihan, Kelesuan dan Ketahanan Tekanan (The Effect of Red Ginseng on Improving Fatigue, Lethargy and Stress Resistance) di Persidangan Musim Bunga The Korea Society of Ginseng pada tahun 2022 yang diadakan di Sejong University pada 21 April. Khususnya, kekinian keputusan kajian ini amat bermakna memandangkan semakin ramai orang mengadu tentang keletihan dan kelesuan yang berlarutan selepas pulih daripada jangkitan coronavirus.

Foto oleh The Korea Society of Ginseng
Foto oleh The Korea Society of Ginseng

- Ginseng merah mengurangkan keletihan dan tekanan dengan berkesan.

Kim Kyung-chul, seorang pakar perubatan keluarga, menganalisis 76 subjek lelaki dan wanita berumur antara 20 hingga 70 tahun yang telah mengalami keletihan dan tekanan sekurang-kurangnya sekali seminggu. Beliau membandingkan subjek tersebut dengan membahagikan mereka kepada kumpulan ginseng merah (50 orang) dan kumpulan plasebo (26 orang). Hasilnya, beliau mengesahkan bahawa kumpulan ginseng merah berasa kurang letih dan lesu dan dalam masa yang sama dapat meningkatkan ketahanan mereka terhadap tekanan. Khususnya, kesan ini lebih ketara dalam kalangan mereka yang mengalami keletihan kronik daripada dominasi parasimpatetik.

- Pengambilan ginseng merah dapat mengatasi gejala keletihan dan kapasiti antioksidan.

Profesor Jeong Tae-ha daripada Jabatan Perubatan Keluarga di Wonju Severance Christian Hospital dan Profesor Lee Yong-je daripada Jabatan Perubatan Keluarga di Gangnam Severance Hospital menjalankan kajian rawak, dwibuta yang dikawal oleh plasebo selama lapan minggu dengan sejumlah 63 orang wanita menopaus. Hasilnya, telah disahkan melalui ujian percubaan klinikal dikawal plasebo rawak ini bahawa bilangan salinan DNA mitokondria dan kapasiti antioksidan meningkat dan gejala keletihan bertambah baik dalam kumpulan ginseng merah sebagai penunjuk penuaan biologi.

Banyak kajian terdahulu juga telah mengesahkan kesan penambahbaikan keletihan daripada ginseng merah ini.

- Pengambilan ginseng merah dapat mengatasi keletihan, mood, keupayaan berjalan dan keseronokan hidup dalam kalangan pesakit kanser.

Para penyelidik daripada 15 institusi di Korea, termasuk Profesor Kim Yeol-hong, Jabatan Onkologi dan Hematologi, Korea University Anam Hospital menetapkan secara rawak 438 orang pesakit kanser kolorektum yang menerima terapi mFOLFOX-6 kepada kumpulan ginseng merah (219 orang) dan kumpulan plasebo (219 orang). Kumpulan ginseng merah mengambil 1000mg ginseng merah dua kali sehari sepanjang 16 minggu kemoterapi. Hasilnya, tahap keletihan kumpulan ginseng merah bertambah baik dengan ketara berbanding kumpulan plasebo.

*Rujukan

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8777686/

https://journals.lww.com/md-journal/Fulltext/2021/10290/Ginseng_adjuvant_therapy_on_COVID_19__A_protocol.12.aspx

https://www.ejcancer.com/article/S0959-8049(20)30072-1/fulltext

Source: The Korean Society of Ginseng
Related Stocks:
Korea:033780 OTC:KTCIY
Keywords: Food/Beverages Health Care/Hospital Supplementary Medicine Survey, Polls & Research