omniture

CGTN: China mengusahakan kehidupan luar bandar lebih baik dalam dorongan pemodenannya

CGTN
2023-03-14 10:05 19

BEIJING, 14 Mac 2023 /PRNewswire/ -- Bagi pakar penanaman anggur Xie Fuxin, salah satu perkara yang paling dibanggakan dalam hidup beliau ialah melihat penanam anggur di Bandar Nanping, Wilayah Fujian, bahagian tenggara China, menghapuskan kemiskinan dan memperoleh semakin banyak pendapatan selepas menanam anggur yang disebarkan oleh beliau.

Dilahirkan pada tahun 1943, Xie telah menumpukan seluruh kehidupan kerjaya beliau mempromosikan teknik dan varieti penanaman anggur di kampung-kampung di Bandar Nanping dan beliau terus berbuat demikian selama 12 tahun selepas bersara.

Sebagai salah seorang daripada 225 pakar sains-teknologi yang dihantar ke 215 buah kampung untuk mempopularkan sains dan teknologi pertanian di Nanping pada tahun 1999, Xie pernah menunggang basikal ke rumah hijau anggur di kawasan luar bandar Nanping bagi menawarkan arahan teknikal.

Pada tahun 2002, Xi Jinping, ketika itu merupakan gabenor Wilayah Fujian, menghargai langkah Nanping dalam satu artikel, mengatakan bahawa ia merupakan satu penerokaan yang berguna dalam menginovasi kerja luar bandar.

Semasa satu perbincangan bersama Xie pada tahun 2002, Xi tahu bahawa satu mu (sekitar 0.07 hektar) anggur memiliki nilai keluaran 7,000 yuan (sekitar $1,014) dan memberitahu Xie untuk menggalakkan lebih ramai penduduk kampung menanam anggur.

Pada masa kini, terdapat lebih daripada 70,000 mu anggur di kawasan pergunungan di Nanping, kata Xie, menambah bahawa industri anggur memperoleh nilai keluaran tahunan sebanyak lebih daripada 600 juta yuan, meningkatkan pendapatan penduduk tempatan dengan ketara selepas menghapuskan kemiskinan.

Pembangunan Nanping menunjukkan pencapaian dalam pembasmian kemiskinan dan penggiatan semula luar bandar oleh China sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Pembasmian kemiskinan bersasar

Presiden Xi mengemukakan konsep "pembasmian kemiskinan bersasar" semasa lawatan pemeriksaan untuk Wilayah Hunan, bahagian tengah China pada November 2013.

Pembangunan industri yang disesuaikan, penempatan semula dan pampasan ekologi merupakan antara langkah bersasar yang diguna pakai dalam membasmi kemiskinan.

Sejak itu, 98.99 juta penduduk luar bandar miskin yang hidup di bawah garis kemiskinan telah dibebaskan daripada belenggu kemiskinan dan kesemua 832 daerah miskin dan 128,000 kampung miskin telah dikeluarkan daripada senarai kemiskinan, kata Xi dalam satu persidangan penghargaan negara yang diadakan di Beijing pada 25 Februari 2021.

Memandangkan negara ini telah menghapuskan kemiskinan mutlak, mengukuhkan pencapaian dalam pembasmian kemiskinan dan penggiatan semula luar bandar telah menjadi dua keutamaan untuk negara ini dalam merealisasikan pemodenan kemakmuran bersama.

Penggiatan semula luar bandar giat dijalankan

Mengambil maklum bahawa tugas yang paling mencabar dan sukar yang dihadapi oleh China untuk membina sebuah negara sosialis moden dalam segenap aspek kekal di kawasan luar bandar, Xi, sambil menyerahkan laporan kepada Kongres Kebangsaan ke-20 Parti Komunis China (CPC) Oktober lalu, berjanji untuk berusaha lebih giat lagi bagi memajukan penggiatan semula luar bandar secara menyeluruh.

Penggiatan semula luar bandar juga sangat penting di Two Sessions pada tahun ini – acara paling penting pada kalendar politik China.

China menyasarkan untuk menstabilkan pengeluaran bijirin dan memajukan penggiatan semula luar bandar pada tahun ini, menurut laporan kerja kerajaan 2023, yang telah dikemukakan kepada badan perundangan negara untuk dibincangkan pada 5 Mac.

Negara ini merancang untuk mengekalkan jumlah keluasan ekar bijirin pada paras yang stabil dan melancarkan pemacu baharu untuk meningkatkan kapasiti pengeluaran bijirin sebanyak 50 juta tan, menurut laporan tersebut dan akan turut menggiatkan industri benih dan menyokong pembangunan sains, teknologi dan peralatan pertanian.

https://news.cgtn.com/news/2023-03-11/China-strives-for-better-rural-living-in-its-modernization-drive--1i5p7ULP2Te/index.html

Source: CGTN
Keywords: Agriculture Computer/Electronics Machinery Mining/Metals Multimedia/Online/Internet Publishing/Information Service