omniture

Program Lonjakan Global CNEC Diperkenalkan Julung Kali di Barcelona, Tonjolkan Tujuh Lonjakan Teknologi untuk Percepatkan Kecerdasan

HUAWEI CLOUD
2024-02-29 13:17 43

BARCELONA, Sepanyol, 29 Februari 2024 /PRNewswire/ -- Cloud Native Elite Club (CNEC) menganjurkan seminar berjaya yang bertajuk "Melonjak dengan Natif Awan x AI" di MWC Barcelona 2024. Lebih 50 peneraju industri dan pakar berhimpun untuk meninjau trend terkini dalam teknologi dan inovasi bagi tahun 2024, berkongsi pandangan berharga serta amalan aplikasi natif awan dan AI.

CNEC Global Leap Program Debuts in Barcelona, Highlighting Seven Tech Leaps to Accelerate Intelligence
CNEC Global Leap Program Debuts in Barcelona, Highlighting Seven Tech Leaps to Accelerate Intelligence

Tujuh Lonjakan Teknikal untuk Mempercepatkan Kecerdasan Merentas Industri-industri 

Bruno Zhang, Ketua Pegawai Teknologi Huawei Cloud menekankan peranan kritikal teknologi natif awan dan AI sebagai daya pemacu untuk transformasi industri dalam era pintar.

Beliau menyenaraikan tujuh lonjakan teknikal penting untuk penaiktarafan pintar merentas industri-industri:

  • Seni bina: daripada seni bina primer/sekunder berpusatkan-CPU kepada rakan-ke-rakan heterogen;
  • Pengkomputeran: daripada tujuan am kepada pengkomputeran AI;
  • Storan: daripada tasik data kepada storan Natif-AI;
  • Penumpuan Data-AI: daripada "Data+AI" kepada "Data4AI/AI4Data";
  • Pembangunan aplikasi: daripada kod penuh/rendah/sifar kepada pengaturcaraan terbantu-AI/kendiri;
  • Teknologi media: daripada penggambaran kepada pengkomputeran dan daripada pengeluaran kepada penjanaan;
  • Keselamatan: daripada keselamatan siber dan maklumat kepada pendekatan kepercayaan sifar

Taylor Dolezal, Ketua CNCF Ecosystem, menekankan teknologi natif awan sebagai tulang belakang untuk infrastruktur AI, menonjolkan potensinya untuk mempercepatkan penerimaan AI dalam seluruh industri. "CNCF memiliki banyak projek yang dimanfaatkan oleh syarikat-syarikat AI terkemuka seperti OpenAI, menyediakan infrastruktur teknologi penting untuk AI generatif," ujar Dolezal. "Di samping itu, projek natif awan seperti K8sGPT menunjukkan contoh sejauh mana kami dapat memanfaatkan keupayaan pemprosesan bahasa tabii termaju pada AI generatif dan kuasa Kubernetes untuk memacu inovasi industri."

"Pengkomputeran awan memupuk inovasi dan pembangunan model AI," kata Li Wei, Timbalan Pengarah Institut Penyelidikan Pengkomputeran Awan dan Data Raya di China Academy of Information and Communications Technology (CAICT). "Pengkomputeran awan menawarkan sokongan yang fleksibel, boleh diskala dan cekap untuk model-model ini, mengurangkan kos dan meningkatkan kecekapan," jelas Li. "Ia turut menyediakan platform mesra pengguna bagi pembangunan, pelaksanaan dan penggunaan model."

Cik Li mengetengahkan kemunculan Perkhidmatan Awan Model Besar sebagai paradigma baharu dalam landskap pengkomputeran awan. Beliau menekankan kepentingan mewujudkan standard industri. "Rangka kerja standard untuk perkhidmatan awan model besar terdiri daripada empat lapisan: infrastruktur, model, perkhidmatan dan aplikasi. Rangka kerja ini menyasarkan untuk menyeragamkan dan mengoperasikan Perkhidmatan Awan Model Besar dengan sistem industri berstruktur bagus."

Membina Asas Awan Kukuh untuk Inovasi Data-AI dan Nilai Data Baharu

Seminar ini membawakan pembentangan daripada wakil-wakil Huawei Cloud dan ramai pemimpin industri yang mempamerkan amalan inovatif merentas pelbagai sektor. Mereka berkongsi pandangan untuk memanfaatkan teknologi awan bagi mempercepatkan inovasi data-AI.

Iñaki Fuentes, Ketua Pegawai Operasi TravelgateX, membentangkan perjalanan transformasi natif awan mereka yang berjaya bersama Huawei Cloud. Dengan menerima pakai bekas dan perkhidmatan mikro, mereka mencapai peningkatan yang signifikan; memproses dengan cekap lebih 6 bilion carian hotel harian, mengurangkan kos awan sebanyak 20%, meningkatkan prestasi sebanyak lebih 35% dan memperkemas kerumitan operasi.

Li Guo, seorang pakar SRE Huawei Cloud, membentangkan penyelesaian operasi berketentuan mereka, pendekatan komprehensif yang berasaskan kepada amalan dalaman Huawei Cloud. Penyelesaian ini menekankan kestabilan dan keandalan, sumber yang cekap, keselamatan kukuh dan perkhidmatan tangkas. Huawei Cloud menawarkan pelbagai perkhidmatan seperti OES, BOS, AMS dan IMS yang memperkasa perniagaan untuk meningkatkan keupayaan O&M, mencapai kecekapan dan kualiti yang lebih tinggi serta mempercepatkan transformasi digital dengan O&M sebagai pemacu utama.

Chong Chen, Ketua Arkitek Huawei Cloud GaussDB (untuk MySQL), menyatakan bahawa perkhidmatan ini dapat memastikan keandalan dan ketersediaan tinggi dalam tiga zon ketersediaan (AZ), mengupayakan objektif titik penemuan (RPO) sifar dan tiada kehilangan data. Tambahan pula, seluruh sistem pangkalan data boleh meningkat dan menurun dengan mudah serta menambah atau mengeluarkan salinan bacaan dalam beberapa minut untuk beradaptasi dengan cabaran dalam beban aplikasi tanpa penilaian kapasiti atau penyesuaian sumber. Seni bina sedemikian amat sesuai untuk keperluan pangkalan data dalam era AI.

Program Lonjakan Global CNEC: Memperkasa Industri dengan Teknologi

Natif awan menjadi minyak baharu untuk mendorong ekonomi digital global. Semakin banyak perusahaan akan membina dan mengembangkan perkhidmatan mereka pada awan. Menyedari trend ini, Cloud Native Computing Foundation (CNCF), CAICT, Huawei Cloud bersama-sama menubuhkan CNEC pada tahun 2020. CNEC bertujuan untuk menangani cabaran yang dihadapi oleh organisasi semasa penghijrahan, penggunaan dan pengurusan awan. Ketika ini mempunyai lebih 200 ahli teras, CNEC membina sistem operasi komprehensif yang menyokong lebih daripada 800 pengurus teknikal merentas pelbagai industri, termasuk Internet, kewangan, logistik dan automotif. Komuniti ini turut berkembang ke Eropah, Asia Pasifik dan Amerika Latin.

William Dong, Presiden Pemasaran Huawei Cloud, menekankan komitmen syarikat untuk berkolaborasi dengan organisasi industri seperti CNCF dan CAICT dalam era AI. Melalui komuniti teknikal seperti CNEC, Huawei Cloud menyasarkan untuk menghubungkan perniagaan dengan teknologi global yang terkini, amalan terbaik dan trend industri. Inisiatif ini memperkasa perniagaan di seluruh dunia untuk memanfaatkan potensi natif awan dan AI, akhirnya mencapai lonjakan kepada kehebatan data dan AI.

Memandang ke arah tahun 2024, CNEC akan mengutamakan penyepaduan strategik teknologi natif awan dan AI, sebagai usaha untuk mempercepatkan penerimaan global dan kemajuan AI. Semasa acara ini, CNEC mendedahkan Program Lonjakan Globalnya yang bertemakan "Melonjak dengan Natif Awan x AI" yang akan mempermudah pertukaran teknikal yang luas, perbincangan mendalam serta pameran amalan rintis.

Plaque presented for the CNEC European Branch
Plaque presented for the CNEC European Branch

Di samping itu, Huawei Cloud mengadakan majlis penyampaikan plak untuk menubuhkan CNEC Cawangan Eropah demi menawarkan perkhidmatan yang lebih baik kepada organisasi tempatan. Inisiatif ini menandakan komitmen Huawei Cloud untuk berkolaborasi dengan pelanggan dan rakan kongsi bagi mempercepatkan penerimaan dan kemajuan teknologi inovatif seperti natif awan, AI dan penyelesaian pangkalan data di Eropah. Akhirnya, usaha kolaboratif ini menyasarkan untuk menyerlahkan potensi pertumbuhan merentas pelbagai industri dengan inovasi teknologi yang berterusan.

 

Source: HUAWEI CLOUD
Keywords: Computer Networks Computer Software Computer/Electronics Internet Technology Telecommunications Trade show news Artificial Intelligence Cloud Computing / Internet of Things