omniture

Pusat Kanser Proton Apollo, Chennai laksana Prosedur Penyinaran Sumsum Penuh Pertama India

Apollo Hospitals
2019-05-21 12:00 97

CHENNAI, India, 21 Mei 2019 /PRNewswire/ -- Dalam pencapaian yang pertama seumpamanya dalam rawatan kanser di India, Pusat Kanser Proton Apollo (APCC) di Chennai telah berjaya melaksanakan Penyinaran Sumsum Penuh (TMI) sebagai protokol penyesuaian sebelum Pemindahan Sumsum Tulang.

Dr Preetha Reddy, Naib Pengerusi, Apollo Hospitals Group

 berkata, "Pusat Kanser Apollo Proton telah membuka sempadan baharu dalam penjagaan kanser dan saat ini ialah saat yang membanggakan, hanya beberapa bulan selepas pelancaran, untuk melihat APCC mencapai mercu tanda penting ini untuk kali pertama di negara ini. Pencapaian ini mengesahkan pelaburan kami di APCC dalam membawakan teknologi perubatan terbaik dan terkini ini ke India. Kami yakin kami akan menyaksikan APCC mencapai lebih banyak kejayaan di masa hadapan dan memajukan perjuangan menentang kanser bukan sahaja untuk para pesakit di India tetapi juga dari Asia Tenggara."

Seorang jururawat berusia 35 tahun dari Oman menjalani prosedur di Pusat Terapi Proton pertama di Asia Tenggara. Beliau didiagnosis dengan Leukemia Mieloid Kronik (CML) dengan leukemia akut fenotip bercampur. Selepas diagnosis, dia dirujuk ke Hospital Apollo untuk Pemindahan Sumsum Tulang. Doktor-doktor di Apollo memutuskan untuk meneruskan dengan penyesuaian berasaskan Penyinaran Sumsum Penuh untuk pemindahan.

"Pesakit ini didaftarkan masuk bulan lepas dan selepas diagnosis terperinci, kami memutuskan untuk meneruskan dengan Penyinaran Sumsum Penuh yang diikuti dengan kemoterapi dan transplantasi sel stem darah periferal. Saudara lelaki pesakit ini merupakan penderma yang sesuai. Pesakit memberi tindak balas yang baik terhadap rawatan dan bersiap sedia untuk didaftarkan keluar," kata Dr. Jose M Easow.

Pesakit, Cik Fatima, berkata, "Saya berterima kasih kepada Kerajaan Oman, Oman kerana memilih dan menghantar saya ke Hospital Apollo, Chennai yang merupakan hospital terbaik untuk merawat kanser di India. Saya dinasihatkan BMT (pemindahan sumsum tulang), dan saudara lelaki saya dipilih sebagai penderma, saya masuk ke hospital pada 5 April dan merasa selesa sejak hari pertama lagi. Sebagai jururawat, saya tahu bagaimana terapi radiasi boleh menjejaskan kehidupan normal pesakit akibat kesan sampingan. Prosedur Penyinaran Sumsum Penuh yang dilakukan untuk saya adalah berbeza dan ia telah menyelamatkan nyawa saya dengan kesan sampingan yang sedikit. Prosedur ini membuatkan saya lebih yakin dan positif. "

"Dengan teknologi radiasi moden, ia kini tidak mustahil untuk menyediakan Penyinaran Sumsum Penuh (TMI) yang menyelamatkan organ-organ normal daripada kerosakan akibat radiasi," kata Dr. Srinivas Chilukuri, Perunding Kanan Radiasi Onkologi.

generated by system

APCC_TMI
APCC_TMI
Source: Apollo Hospitals
Keywords: Health Care/Hospital Medical/Pharmaceuticals Pharmaceuticals New products/services