omniture

Jalan Sutera Xinhua: Ekspo Logistik Antarabangsa Jalan Sutera (Lianyungang) Keenam China bermula di China Timur

Xinhua Silk Road Information Service
2019-09-13 03:01 273

NANJING, China, 13 September 2019 /PRNewswire/ -- Ekspo Logistik Antarabangsa Jalan Sutera (Lianyungang) Keenam China bermula pada Selasa di Lianyungang, sebuah bandar pelabuhan di Wilayah Jiangsu China Timur, mengetengahkan kerjasama logistik global di bawah Inisiatif Jalur dan Jalan (BRI).

Pemimpin Bandar Lianyungang City menyampaikan ucapan di majlis perasmian ekspo pada 10 September.
Pemimpin Bandar Lianyungang City menyampaikan ucapan di majlis perasmian ekspo pada 10 September.

Bertemakan perkongsian peluang baharu di bawah BRI dengan rangka tindakan baharu pembangunan pengangkutan intermodal darat-laut, ekspo tiga hari itu menampilkan enam tema pameran utama masing-masing tentang peralatan logistik, teknologi logistik, perkhidmatan logistik, logistik pintar, logistik pengedaran dan logistik perdagangan.

Terletak di timur laut Wilayah Jiangsu, Lianyungang ialah titik permulaan jambatan tanah Eurasia baharu di timur dan berada pada kedudukan strategik penting di saluran pengangkutan intermodal darat-laut Asia-Eropah yang baharu.

Memanfaatkan kelebihan geografi dan keadaan penghantaran pelabuhan yang baik, Lianyungang aktif membantu memudahkan pembinaan infrastruktur seperti pembinaan pelabuhan di bawah BRI, kata Xiang Xuelong, pemimpin bandar, ketika menyampaikan upacara pembukaan ekspo tersebut.

Menurut pegawai tersebut, bandar pelabuhan ini, yang telah diluluskan menjadi salah satu daripada enam FTZ perintis baharu di China pada bulan Ogos tahun ini, akan memberi tumpuan kepada pembinaan hab pengangkutan antarabangsa yang penting yang menghubungkan negara-negara Asia dan Eropah dan mengoptimumkan persekitaran perniagaan di bandar ini untuk lebih memudahkan pelaburan dan perdagangan.

Wilayah Jiangsu, salah satu daripada wilayah yang paling maju di China, telah menjelaskan bahawa ia akan menggalakkan pembinaan pangkalan logistik marin seperti pangkalan logistik China-Kazakhstan, yang terletak di Lianyungang.

Sherali Saidamir Jonon, Timbalan Ketua Setiausaha Pertubuhan Kerjasama Shanghai (SCO), menunjukkan bahawa gabungan kesatuan ekonomi Eurasia dan BRI telah mewujudkan keadaan yang mantap untuk pembentukan kawasan trans-penghantaran yang luas untuk penghantaran barangan antara negara Asia dan Eropah.

Lihat pautan asal: https://en.imsilkroad.com/p/308270.html

Foto - https://photos.prnasia.com/prnh/20190911/2576437-1?lang=0

Source: Xinhua Silk Road Information Service
Keywords: Railroads and Intermodal Transportation Transportation Trade show news