omniture

Xinhua Silk Road: SAIC Motor percepat pengembangan global di bawah BRI

Xinhua Silk Road Information Service
2019-10-21 08:34 237

BEIJING, 21 Oktober 2019 /PRNewswire/ -- Pembuat kereta Cina SAIC Motor telah mempercepatkan kadar pengembangan globalnya, dengan pengukuhan Inisiatif Jalur & Jalan (BRI).

Model kereta MG ZS dipamerkan di dek pembawa pesawat
Model kereta MG ZS dipamerkan di dek pembawa pesawat

Dalam suku pertama tahun 2019, SAIC Motor terus menduduki tempat pertama di China mengikut eksport kereta dan jualan kereta luar negara, lantas menunjukkan peranan penting pasaran luar negara untuk pembuat kereta ini.

Menurut Persatuan Pengeluar Automobil China, China mengeksport kira-kira 1.041 juta buah kenderaan pada tahun 2018, meningkat 16.8 peratus berbanding tahun sebelumnya. Sepanjang tempoh ini, pembuat kereta yang berpangkalan di Shanghai itu menyaksikan bilangan kenderaannya yang dieksport dan dijual di luar negara mencecah 277,000 unit secara keseluruhan, meningkat 62.5 peratus berbanding tahun sebelumnya, membolehkannya menduduki tempat pertama antara rakan-rakan domestiknya.

Kenaikan dalam eksport serta jualan luar negaranya mendapat manfaat daripada fokus syarikat terhadap strategi pengantarabangsaan dan teknologi Internet Kenderaan (IOV).

Setakat ini, SAIC Motor telah menubuhkan tiga tapak pengeluaran auto luar negara di Thailand, Indonesia serta India dan tiga pusat inovasi serta penyelidikan dan pembangunan (R&D) di UK, A.S. dan juga Israel.

Harus dinyatakan bahawa SAIC Motor telah menyaksikan jumlah jualannya dalam enam pasaran termasuk Thailand, UK, Indonesia, Chile, Australia dan New Zealand, serta Timur Tengah setiap satunya mencecah lebih 10,000 unit.

Sementara itu, SAIC Motor memberi keutamaan kepada teknologi IOV, sambil mempercepatkan kehadiran globalnya.

MG ZS, salah satu jenama kereta berasaskan Internet yang mempunyai sistem saling sambung pintar "i-pintar", telah menjadi jenama dengan jualan terlaris di Thailand.

Pada bulan Februari 2019, sebuah syarikat tempatan di bawah SAIC Motor memperkenalkan model kereta Almaz di Indonesia yang menyokong saling sambung pintar dan mempunyai fungsi-fungsi multimedia pintar yang canggih.

Sementara itu, SAIC Motor mencapai kejayaan dalam pasaran India oleh model kereta berasaskan Internet, MG Hector. Menjelang 29 September, tiga bulan selepas pelancaran produk ini, tapak pengeluaran Indianya telah menerima 31,000 tempahan dengan 7,000 buah kereta telahpun diserahkan.

Pembuat kereta ini juga memberi tumpuan pada pasaran kenderaan tenaga baharu (NEV) global. Ia telahpun memulakan kempen untuk pelanggan menempah model NEV, SUV MG EZS, di UK, yang akan diperkenalkan di banyak wilayah di dunia seperti UK, Jerman dan Australia.

Lihat pautan asal: https://en.imsilkroad.com/p/308824.html?from=groupmessage&isappinstalled=0

Foto - https://photos.prnasia.com/prnh/20191017/2613995-1?lang=0

Source: Xinhua Silk Road Information Service
Keywords: Auto Publishing/Information Service Transportation