omniture

WeBank: Bank Digital Pertama Dunia Dinyahkod

WeBank
2019-11-02 02:01 456

WeBank menambah baik penyertaan kewangan di China secara berpusat - bukan melalui aktiviti tidak berasaskan keuntungan atau derma kerajaan, tetapi dengan menerima inovasi diteraju teknologi dan membina perniagaan menguntungkan yang lestari.

- Kajian Kes: Cara WeBank Menjadi Bank Digital Pertama Dunia, Forrester

SHENZHEN, China, 2 November 2019 /PRNewswire/ -- Bermula 11-13 November 2019, WeBank, bank digital sahaja yang pertama di China, akan mempamerkan penyelesaian teknologi kewangannya di Festival Teknologi Kewangan di Singapura.

Firma penasihat dan penyelidikan global Forrester baru-baru ini mendakwa dalam kajian kes yang diterbitkan mereka bahawa WeBank telah menjadi bank digital pertama dunia. Dengan kedudukan ini, WeBank telah menggunakan "sos rahsia" inovasi dipacu teknologi untuk menambah baik akses kewangan di China secara drastik.

Kebangkitan dramatik WeBank merupakan hasil pembangunan produk mudah dengan teknologi maju:

Sejak ditubuhkan pada 16 Disember 2014, WeBank telah mengekalkan fokus yang jelas mengenai penyediaan perkhidmatan kewangan inklusif kepada individu yang kurang mendapat perkhidmatan bank dan perusahaan kecil dan sederhana (SME). Produk pinjaman pertama WeBank dikenali sebagai Weilidai - pinjaman penggunaan tanpa jaminan yang ditawarkan melalui WeChat dan dompet QQ - telah menjadi salah satu bentuk pinjaman kewangan paling mudah dicapai bagi pasaran awam China. Tujuh puluh lima peratus peminjam persendirian WeBank ialah pekerja kolar biru; tambahan pula, saiz pinjaman purata hanya USD $1,180.

Ciri pinjaman ini yang memiliki volum besar dan tiket kecil merupakan pemacu utama bagi WeBank untuk membangunkan infrastruktur teknologi kos rendah mereka bagi memberi perkhidmatan kepada segmen ini. Malah, purata tahunan IT bagi kos per akaun bagi tempoh tahun ini hanya USD $0.50, berbanding bank kini yang mengendalikan akaun yang serupa pada kos 6 hingga 30 kali amaun tersebut. Tambahan lagi, pelanggan yang memohon kelulusan kredit boleh menerima keputusan permohonan mereka dalam tempoh kurang 5 saat dan pengeluaran dana boleh dibuat dalam tempoh kurang 1 minit.

Pelanggan SME yang meminjam dari WeBank semuanya boleh dikatakan syarikat persendirian yang kecil, dengan purata 10 pekerja. Bagi enam puluh enam peratus SME ini, ini merupakan kali pertama mereka menerima pinjaman daripada institusi kewangan, dengan purata saiz pinjaman sebanyak USD $30k.

Kejayaan ini dipacu oleh Teknologi Kewangan. Seperti yang disarankan seorang penganalisis kanan Forrester, Aurelie L'Hostis dalam WeBank Is Driving Financial Inclusion At Scale in China, "WeBank menggabungkan berbilang teknologi moden untuk menyediakan asas bagi seni bina platform perbankan yang memandang ke hadapan yang meliputi awan, perkhidmatan mikro, teknologi terbuka, pangkalan data sumber terbuka, analitik terbenam yang berkuasa dan AI -- semuanya membantu bank digital meningkatkan kecekapan operasi, mengurangkan kos dan membolehkan penskalaan pantas".

Secara khusus, WeBank menerima dengan terbuka "ABCD" dalam Teknologi Kewangan (AI, Rantaian Blok, Perkomputeran Awan, Data Raya) sebagai fokus strategiknya dan menjadi pemimpin aktif dalam penyelidikan dan aplikasi berkaitan dengannya dalam sektor kewangan. Dari aspek AI, 98% daripada keseluruhan pertanyaan pelanggan yang masuk ditangani oleh bot perbualan WeBank; tambahan lagi, penyelesaian pengecaman wajah eKYC WeBank telah memenuhi lebih 640 juta permintaan pengesahan identiti. Untuk rantaian blok, WeBank memulakan Konsortium Rantaian Blok Kewangan pertama China dan memanfaatkan teknologi rantaian blok dalam bidang kewangan, rantaian bekalan, perundangan, perkhidmatan awam, dll. Sehingga hari ini, FISCO mengandungi lebih seratus ahli konsortium. WeBank juga merupakan bank pertama dunia yang menempatkan sistem perbankan terasnya dalam awan persendirian secara sepenuhnya. Ia telah membina sistem perbankan teras teragih yang direka bentuk 100% secara dalaman dengan harta intelektual yang dimiliki sendiri, berkeupayaan mengendalikan transaksi bervolum tinggi dan berkekerapan tinggi. Platform data raya WeBank menempatkan lebih 15 petabait data, dengan lebih 300 ribu tugasan kelompok diproses setiap hari.

Semasa pameran tiga hari di Singapura, WeBank akan mempamerkan aplikasi dan penyelesaian "ABCD"nya. Teknologi yang wajar mendapat perhatian termasuk platform pembelajaran bersekutu kelas perusahaan pertama bersumber terbuka oleh WeBank - Pengupaya Teknologi AI Bersekutu (FATE) dan penyelesaian rantaian blok menyeluruh WeBank. Penyelesaian rangkaian blok terdiri daripada platform infrastruktur FISCO BCOS dan kit perisian tengah WeBase, sehinggalah kepada aplikasi rantaian blok seperti WeIdentity dan WeEvent. Dari aspek perkomputeran awan, rangka kerja pengurusan IT seni bina teragih dinamakan WeCube akan dipersembahkan. WeBank juga menawarkan penyelesaian analitik data raya yang dipanggil WeDataSphere. Kebanyakan teknologi WeBank boleh dicapai dan dinilai oleh penginovasi perkhidmatan kewangan yang berminat melalui Sandbox Teknologi Kewangan WeBank menerusi API terbuka.

Henry Ma, Naib Presiden Eksekutif dan Ketua Pegawai Maklumat WeBank akan turut menyertai sesi "Agenda Transformasi Digital 2020" pada 10:30, 11 November bagi berkongsi amalan terkini transformasi digital WeBank.

Untuk menjejak WeBank semasa pelancaran festival Teknologi Kewangan Singapura, ikuti tapak web rasmi mereka di fintech.webank.com/en.


Foto - https://photos.prnasia.com/prnh/20191031/2628197-1?lang=0

Source: WeBank
Keywords: Banking/Financial Service Computer/Electronics Trade show news Financial Technology Future Events