omniture

Xinhua Silk Road: Laluan perkapalan kontena terus dari Wuhan Tengah China ke Jepun dijadual beroperasi mulai 28 November

Xinhua Silk Road Information Service
2019-11-17 22:32 244

BEIJING, 17 November 2019 /PRNewswire/ -- Wuhan, ibu kota Wilayah Hubei bahagian tengah China, akan melancarkan perkhidmatan perkapalan kontena terus ke Jepun pada 28 November, menurut Jawatankuasa Pentadbiran Pelabuhan Baharu Wuhan.

Bandar raya berkenaan mengambil langkah untuk memendekkan kitaran pengangkutan jalan air memandangkan barangan tempatan dahulunya dihantar ke Shanghai, sebuah metropolis pantai di Timur China bagi tujuan eksport, yang memanjangkan kitaran pengangkutannya dan kadang kala memerlukan 2-3 hari.

Walau bagaimanapun, memandangkan perdagangan asing bandar raya tersebut telah berkembang sejak beberapa tahun kebelakangan ini dan 80 peratus daripada barangannya dieksport melalui jalan air atau laluan udara, pembukaan perkhidmatan perkapalan terus untuk barangan eksport benar-benar diperlukan.

Akhirnya, Wuhan mewujudkan rancangan laluan perkapalan kontena terus berhampiran lautan ke Jepun dan Republik Korea seawal tiga tahun yang lalu dan mempromosikan pembinaan kapal kontena 500-TEU untuk perkhidmatan perkapalan terus sungai-lautan.

Pada 12 Jun, Central China Logistics Hanya 1, kapal kontena khas untuk laluan perkapalan terus Wuhan-Jepun berlayar di perairan. Kapal tersebut berukuran 125 meter panjang dan 20.8 meter lebar serta mempunyai kapasiti pengangkutan 7,900-tan berat mati.

Wu Shiquan, pengurus besar COSCO Shipping Lines (Wuhan) Co., Ltd. berkata bahawa berdasarkan pengangkutan bersama berbilang model Wuhan dan kereta api kargo Sino-Eropah, pembukaan perkhidmatan perkapalan kontena terus ke Jepun dapat mengoptimumkan saluran pengangkutan jalan kereta api-jalan air dari negara-negara berhampiran lautan ke Eropah melalui Wuhan.

Melalui laluan tersebut, sambungan yang lebih luas antara Jalan Sutera Maritim Abad ke-21 dan Jalur Ekonomi Jalan Sutera dapat dibentuk, menurut seorang pegawai bersama Jawatankuasa Pentadbiran Pelabuhan Baharu Wuhan, menambah bahawa ia juga dapat memenuhi permintaan perkapalan yang semakin berkembang yang dipacu oleh perdagangan tempatan yang berkembang pesat dan perdagangan di tengah serta barat China dengan lebih baik.

Perkhidmatan perkapalan kontena terus dirancang untuk ditawarkan sekali seminggu yang akan ditingkatkan mengikut keadaan operasi, menurut pegawai dengan jawatankuasa berkenaan.

Beberapa tahun kebelakangan ini, Wuhan tetap mengukuhkan peranannya sebagai hab pengangkutan di bahagian hulu dan tengah Sungai Yangtze. Pada tahun 2018, daya pemprosesan kontena pelabuhan Wuhan melebihi 1.5632 juta TEU, meningkat 15.31 peratus berbanding tahun sebelumnya. Mulai Januari hingga Mei tahun ini, 0.683 juta TEU daya pemprosesan kontena telah disempurnakan, meningkat 16.01 peratus berbanding tahun sebelumnya.

Lihat pautan asal: https://en.imsilkroad.com/p/309365.html

Source: Xinhua Silk Road Information Service
Keywords: Maritime/Shipbuilding Transportation