omniture

Xinhua Silk Road: Transformasi hijau penting untuk pembangunan arang batu koking dan kerjasama tenaga B&R

Xinhua Silk Road
2020-10-22 20:45 123

BEIJING, 22 Okt. 2020 /PRNewswire/ -- Hijau, rendah karbon, dan bermanfaat untuk pembangunan ekonomi dan sosial tempatan adalah pertimbangan penting dalam kerjasama antarabangsa Belt and Road (B&R), kata Wu Yin, bekas timbalan pengarah dengan Pentadbiran Tenaga Nasional (NEA) dan naib pengerusi dengan Persatuan Penyelidikan Tenaga China.

The 3rd Belt and Road Seminar on Green Development of Coal Coking Industry kicked off on Saturday in Xiaoyi, a county-level city of Lvliang, Shanxi.
The 3rd Belt and Road Seminar on Green Development of Coal Coking Industry kicked off on Saturday in Xiaoyi, a county-level city of Lvliang, Shanxi.

Berucap pada Seminar Belt and Road ke-3 mengenai Pembangunan Hijau Industri Arang Batu Koking, Idea Wu mengenai transformasi hijau untuk kerjasama tenaga terutama dalam industri tenaga mendapat sokongan pakar dan wakil perusahaan dari dalam dan luar negara semasa acara tersebut.

Inisiatif Belt and Road (BRI) bertindak sebagai platform kerjasama antarabangsa yang terbuka dan inklusif, kata Fang Xiaosong, timbalan pengarah dengan Jabatan Perniagaan Antarabangsa Institut Perancangan dan Kejuruteraan Tenaga Elektrik China (EPPEI), mencatatkan bahawa negara-negara yang berkaitan B&R mempunyai potensi besar dalam kerjasama tenaga selaras dengan pembangunan kuasa menunjukkan trend "karbon rendah" dari segi kepelbagaian dan struktur.

Trend tersebut juga diulas oleh Wang Yu, pembantu dekan dan ketua jabatan tenaga dan kimia dengan Institut Perancangan Petroleum dan Kimia Nasional China, mencatatkan bahawa industri kimia tradisional perlu fokus kepada memotong lebihan kapasiti, menangani kelemahan, melaraskan struktur dan mempromosikan naik taraf dalam tempoh 2021-2025 untuk memupuk momentum baharu dan mencapai pembangunan yang selamat, hijau dan lestari.

Untuk industri arang batu koking di Lvliang, tumpuan juga harus diberikan kepada menghapuskan kapasiti usang dan menggalakkan penjimatan tenaga dan pengurangan pelepasan dan teknologi berkaitan, Wang berkata.

Sebagai wilayah yang kaya dengan arang batu, Shanxi sangat menghargai inovasi teknikal dalam industri arang batu dan menghendaki syarikat mencapai output dengan cara yang lebih hijau dan lebih moden, kata Henry Hempel, pengarah teknikal dengan Choren Industries Group GmbH, yang percaya arang batu akan tetap menjadi sumber utama pengeluaran tenaga China. Negara ini menuju ke arah pembangunan hijau dan penggunaan arang batu yang bersih dan sangat efisien, kata beliau lagi.

Lvliang ialah pangkalan industri arang batu koking penting di Shanxi yang menikmati momentum yang baik untuk ekonomi digital, menurut Luo Jiaodi, pengarah dengan pusat penyelidikan dengan Kewangan Xinhua, Perkhidmatan Maklumat Ekonomi China (CEIS). Lvliang dapat merebut peluang Shanxi menerajui reformasi revolusi tenaga komprehensif dan membangunkan bandar itu menjadi penanda aras industri tenaga 5G plus, Luo mencadangkan.

Seminar Belt and Road ke-3 yang dianjurkan bersama-sama oleh pemerintah Lvliang dan CEIS, mengenai Pembangunan Hijau Industri Arang Batu Koking bermula pada hari Sabtu di Xiaoyi, bandar tahap-daerah Lvliang, wilayah Shanxi utara China.

Pautan asal: https://en.imsilkroad.com/p/316913.html

Source: Xinhua Silk Road
Keywords: Environmental Products & Services Green Technology Oil/Energy Utilities Trade show news