omniture

Chengdu di kemuncak pencapaiannya apabila berjaya dengan visi sebuah bandar taman.

Chengdu Ecology and Environment Bureau
2020-11-30 09:51 45

CHENGDU, China, 30 Nov. 2020 /PRNewswire/ -- Chengdu, ibu kota bagi wilayah Sichuan barat daya China telah mengambil langkah yang hebat dalam menjadikannya sebuah bandar taman.

Chengdu menawarkan pemandangan gunung yang dilitupi salji
Chengdu menawarkan pemandangan gunung yang dilitupi salji

Tian Xianghe merupakan seorang peminat fotografi yang tinggal di Chengdu. Sejak dua tahun lalu, Tian mendapati bahawa amatlah mudah untuk mengambil gambar gunung-ganang yang dilitupi salji dari dalam bandar tersebut.

Perasaan Tian itu diakui oleh Zhang Wei, seorang jurugambar yang menyaksikan perkembangan pesat yang berlaku di Chengdu selama beberapa tahun.

Menurut statistik Zhang, terdapat 50 hari dalam tahun 2017 di mana penduduk di dalam bandar tersebut dapat melihat gunung-ganang yang bersalji. Ia meningkat kepada 65 hari dalam tahun 2019. Menurut Zhang, penduduk tempatan boleh menikmati pemandangan tersebut dengan jelas selama 37 hari dalam tempoh separuh tahun pertama tahun 2020.

Di sebalik perubahan ini adalah dari usaha yang dilaksanakan oleh Chengdu untuk bertukar menjadi "bandar taman". Konsep pembangunan bandar taman yang telah dicadangkan pada bulan Februari tahun 2018. Ia bukanlah semudah membina taman di dalam bandar, tetapi turut meneroka sebuah model pembangunan dan menjana daya penggerak ke arah sebuah bandar yang berkualiti tinggi.

Pengukuran baru telah dilaksanakan dalam langkah mengawal pencemaran udara, pemantauan kualiti tanah dan kerjasama wilayah untuk pemulihan ekologi.

Data Biro Alam Sekitar dan Ekologi Chengdu menunjukkan bahawa bandar tersebut telah merekodkan bilangan hari dengan kualiti udara yang baik yang tertinggi iaitu sebanyak 287 hari pada tahun 2019 dan tiada hari dengan pencemaran yang teruk direkodkan.

Sehingga 10 Okt, purata kepekatan bahan pencemar di bandar ialah PM2.5, bahan zarah dengan diameter yang kurang daripada 2.5 mikron, adalah 37 mikrogram per m3. Terdapat penurunan sebanyak 33.9 peratus berbanding dengan tempoh yang sama pada tahun 2015.

Sebagai tambahan kepada alam sekitar yang lebih menyenangkan, bandar taman ini mensasarkan untuk meningkatkan kualiti kehidupan seharian penduduknya.

Tianfu Greenway, dengan jangkaan sepanjang 16,900 kilometer, akan akhirnya menghubungkan hutan simpanan, taman dan kawasan hijau yang meliputi 14,300 kilometer persegi merentasi Chengdu.

Lebih dari sebuah landasan, Tianfu Greenway akan menjadi suatu kawasan di mana penduduknya akan bersama-sama dalam pelbagai aktiviti luar dan dapat mengecapi kebahagiaan yang lebih bermakna.

Jalan-jalan di daerah lama telah diubahsuai dengan memindahkan struktur yang tidak sah untuk meluaskan lagi ruang, menanam pokok dan menyediakan kemudahan kebudayaan.

Apabila membangunkan kawasan baru, Chengdu mematuhi konsep bandar taman dari permulaannya dan semua perancangan bandar berdasarkan lanskap dan alam sekitar.

Di bawah kerangka bandar taman, peningkatan bilangan industri di dalam bandar juga menyokong pembangunan berkarbon rendah dan hijau.

Source: Chengdu Ecology and Environment Bureau
Keywords: Amusement Parks and Tourist Attractions Environmental Products & Services Green Technology Travel