omniture

Lapan Karya Artis Manga Dipamerkan di Lapangan Terbang Kansai Bermula 20 Mac

Agensi Hal Ehwal Kebudayaan mempersembahkan "CULTURE GATE to JAPAN"
Agency for Cultural Affairs, Government of Japan CULTURE GATE to JAPAN Initiative
2021-03-25 02:22 147

OSAKA, Jepun, 25 Mac 2021 /PRNewswire/ -- Tanggal 20 Mac 2021, Agensi Hal Ehwal Kebudayaan akan membuka tirai pameran seni di Lapangan Terbang Antarabangsa Kansai sebagai sebahagian daripada projek lebih luas yang diberi judul "CULTURE GATE to JAPAN". Karya seni multimedia oleh lapan artis akan dipamerkan di lapangan terbang dan dalam talian bagi mempromosikan daya tarikan terhadap budaya Jepun di seluruh dunia.

"The Pilgrimage Route" by URUSHIHARA Yuki (above), "The Sea Route" by SATONAKA Machiko (left bottom), "The Mythology Route" by YASUHIKO Yoshikazu (right bottom)
"The Pilgrimage Route" by URUSHIHARA Yuki (above), "The Sea Route" by SATONAKA Machiko (left bottom), "The Mythology Route" by YASUHIKO Yoshikazu (right bottom)

Rangka Acara
Sejak zaman-berzaman, wilayah Kansai, Jepun telah menjadi tumpuan utama bagi bidang politik, perdagangan dan budaya negara ini yang semakin berkembang. Malah pada hari ini, sisa-sisa tapak bersejarah dan tradisi ini masih berkekalan. Gaya hidup dan budaya pelbagai yang didapati di wilayah ini sebahagian besarnya dibentuk oleh geografi sekitarnya – gunung-ganangnya, sungai, laut dan banyak lagi. Garis pantai San-in bercerancang, terhasil apabila pulau Jepun terpisah dari tanah besar Asia berjuta-juta tahun yang lalu, menghasilkan beberapa pelabuhan semula jadi. Tasik Biwa, tasik yang terbesar di Jepun, membekalkan air tawar ke seluruh wilayah Hokuriku. Pulau-pulau Awaji dan Tokushima merupakan pusat beberapa mitos penciptaan alam Jepun yang tertua. Kawasan bersejarah Ise dan Nara di Semenanjung Kii, dengan pembentukan batu yang aneh, hutan dara dan budaya kraf tempatan, merupakan tempat beberapa legenda yang paling lama bertahan di negara ini. Geografi dan sumber semula jadi setiap kawasan banyak mempengaruhi pembangunan budaya serantau, setiap satunya dengan perbezaan uniknya yang sendiri.

Bagi pameran ini, lapan kawasan di dalam dan sekitar wilayah Kansai telah ditafsirkan semula sebagai "lapan jalan" yang wujud bersama-sama alam semula jadi. Lapan artis manga dengan hubungan peribadi terhadap setiap kawasan tersebut telah menghasilkan karya yang menggambarkan alam semula jadi, budaya dan penduduk di setiap "jalan" ini.

  • Tarikh: Dibuka pada 20 Mac 2021
  • Lokasi: Terminal 1 Lapangan Terbang Kansai, 2F Atrium, Canyon Bridge
  • Masuk: Percuma
  • Tema: KEHIDUPAN
  • Artis: Mengikut turutan abjad seperti di bawah

"The Cape Route" – Pantai Sanin
IGARASHI Daisuke

Seorang artis manga. Beliau dilahirkan di Wilayah Saitama dan menamatkan pengajian daripada Jabatan Lukisan di Tama Art University. Melalui pandangan hidup yang unik, beliau mengekspresikan hubungan antara alam semula jadi dan manusia, dunia tradisi dan mitologi serta asal usul kehidupan dan ekosistem. Pada tahun 2004, beliau memenangi Anugerah Kecemerlangan bagi Bahagian Manga Festival Seni Media Jepun ke-8 untuk manga beliau, "Witches" (Shogakukan Inc.). Pada tahun 2009, beliau memenangi Anugerah Kecemerlangan dalam kedua-dua Anugerah Persatuan Pelukis Kartun Jepun ke-38 dan Bahagian Manga Festival Seni Media Jepun ke-13 untuk manga beliau, "Children of the Sea" (Shogakukan Inc.). Karya-karya wakilan lain ialah "Little Forest" dan "Designs" (Kodansha Ltd.), "SARU" (Shogakukan Inc.) serta "The Adventures of Kabocha" (Takeshobo Co., Ltd.). Beliau turut menghasilkan pelbagai buku bergambar dan reka bentuk muka depan buku. "Little Forest" telah diadaptasikan kepada filem berciri aksi langsung di Jepun dan Korea masing-masing pada tahun 2014 dan 2018. "Children of the Sea" telah diadaptasikan kepada filem animasi di Jepun pada tahun 2019.

"The Fruitful Route" – Tamba
KARI Sumako

Beliau dilahirkan di Wilayah Fukuoka. Setelah membuat kemunculan sulung pada tahun 1994 dengan "SWAYIN' IN THE AIR" ("Ranmaru" diterbitkan oleh Ohta Publishing Co.), beliau aktif dalam pelbagai jenis genre termasuk komik kanak-kanak perempuan dan komik belia. Manga beliau dicirikan oleh cerita-cerita yang disusun dengan kelucuan yang unik serta gambaran psikologi yang sensitif serta watak-watak berbeza. Beliau mempunyai pengikut yang ramai daripada kalangan pembaca. Karya-karya luar biasa beliau termasuk "Kayo-chan no Nimotsu" (Takeshobo Co., Ltd.), "Ibara Ra Lullaby" (Kodansha Ltd.), "Nohara Nohara no" (Taiyotosho Co.) dan "Ikuhyaku Seiso" (Ohta Publishing Co.). Pada tahun 2006, "Family Restaurant" (Ohta Publishing Co.) telah diadaptasikan kepada filem. Pada tahun 2020, beliau memenangi Anugerah Kecemerlangan bagi Bahagian Manga Festival Seni Media Jepun ke-23 untuk manga beliau, "Ashita Shinuniha (If I Might Die Tomorrow)" (Ohta Publishing Co.).

"The Sea Route" – Pulau Awaji dan Tokushima
SATONAKA Machiko

Beliau dilahirkan di Wilayah Osaka pada tahun 1948. Dalam tahun kedua sekolah menengah beliau, beliau memenangi Anugerah Wajah Baharu Kodansha Pertama menerusi "Portrait of Pia" dan kemudiannya menjadi seorang artis manga profesional. Sebilangan besar daripada karya beliau berkaitan dengan sejarah. Beliau menyiapkan "Celestial Rainbow", yang menampilkan Maharani Jito sebagai watak utama, selepas 32 tahun. Karya-karya wakilan beliau termasuk "Tomorrow Will Shine", "Ladies of Aries", "Aurora of the Ocean", "Cypress Hill", "Constellation of the Hunter" dan "Kojiki: Manga Koten Bungaku". Pada tahun 2006, beliau dianugerahkan Sijil Pencapaian Karya Sepanjang Hayat dan Aktiviti Kebudayaan Kementerian Kebudayaan dan Sains Jepun. Beliau memenangi banyak anugerah lain seperti Pujian Pesuruhjaya Agensi Hal Ehwal Kebudayaan (2010), Anugerah Ono Yasumaro bagi Hadiah Utama Kojiki Publishing untuk "Kojiki: Manga Koten Bungaku" (2013) dan Pujian Menteri Luar Jepun (2014). Selain daripada menjadi seorang artis manga, beliau juga terlibat dalam pelbagai aktiviti yang berkaitan dengan usaha mempopularkan manga dan budaya. Ini termasuk menjadi profesor di Osaka University of Arts, menjadi pengarah Persatuan Pelukis Kartun Jepun dan wakil bagi Lembaga Pentadbir Sidang Kemuncak Manga Asia NPO Jepun.

"The Water Route" – Tasik Biwa dan Hokuriku
SEKINE Yuki

Seorang pengilustrasi dan artis manga. Beliau dilahirkan di Kawagoe, Wilayah Saitama dan menetap di Isumi, Wilayah Chiba. Beliau menamatkan pengajian daripada Jabatan Pengajian Antarabangsa dan Budaya di Tsuda University. Karya beliau dicirikan oleh warna-warna cat air yang hangat yang diperoleh daripada idea berdasarkan kehidupan harian serta ekspresi yang meninggalkan ruang kosong dan bersifat sugestif. Sekine memenangi Anugerah Kecemerlangan bagi Bahagian Manga Festival Seni Media Jepun ke-9 untuk buku bergambar pertama beliau, "a continuous day" (Shinpusha). Ilustrasi beliau termasuk "Sora no Teppen Giniro no Kaze" (Komine Shoten/buku bacaan yang ditetapkan untuk Pertandingan Laporan Buku Belia Kebangsaan ke-51), "Saigo no Jugyo" (Poplar Publishing Co., Ltd.), "Yasashii Oto" (Komine Shoten/pemenang bagi Anugerah Kesusasteraan Kanak-kanak Niimi Nankichi ke-28), "Asu no Konai Kuni" (novel bersiri Asahi Shogakusei Shimbun). Karya beliau sebagai seorang artis manga termasuk "Yuruyuru Makurobi Seikatsu Kantan Genmai Saishoku Comic Essay" (Kadokawa Co.).

"The Pilgrimage Route" – Semenanjung Kii
URUSHIBARA Yuki

Beliau dilahirkan di Wilayah Yamaguchi pada tahun 1974. Siri manga beliau, "Mushishi" (Judul buku: "The Light of the Eyelid") memenangi Grand Prix dalam Afternoon Four Seasons Award pada tahun 1998 dan diperkenalkan julung kalinya dalam bahan penerbitan komersial. "Mushishi" diubah menjadi anime pada tahun 2005 dan filem pada tahun 2007. Karya beliau dibezakan oleh sesuatu yang menimbulkan nostalgia dan dalam beberapa aspek dunia yang menderita serta gaya penuh perasaan yang tidak terbuai-buai dalam menggambarkan apa yang tidak dapat dijelaskan secara biasa dan halus dalam suasana tersebut. "Mushishi" memenangi Anugerah Kecemerlangan bagi Bahagian Manga Festival Seni Media Jepun ke-7 dan Anugerah Manga Kodansha ke-30 dalam Bahagian Am. Karya-karya luar biasa beliau termasuk "Mushishi" (Kodansha Ltd.), "Suiiki" (Kodansha Ltd.) dan "Neko ga Nishimukya" (Kodansha Ltd.).

"The Crafts Route" – Fukui, timur Tasik Biwa dan Mie
YAMADA Yoshihiro

Beliau dilahirkan di Wilayah Niigata pada tahun 1968. Pada tahun 1987, beliau muncul buat julung kalinya sebagai artis manga semasa menuntut di universiti dalam penerbitan mingguan yang kemudiannya diberi tajuk "Comic Morning" dengan manga, "Taisho Yaro", yang dianugerahkan Hadiah Chiba Tetsuya oleh Kodansha Ltd. Sehingga ke hari ini, beliau terus berusaha dengan tekal menggambarkan "rakyat Jepun". Watak-watak berbeza beliau yang mempunyai takdir yang kuat dan kisah-kisah yang mempunyai sifat dramatik yang sangat asli telah mendapat sokongan padu yang melangkaui genre. Karya-karya wakilan beliau termasuk "Decathlon" (Shogakukan Inc.), "Dokyo-Boshi" (Shogakukan Inc. dan Kodansha Ltd.), "Giant" (Kodansha Ltd.) dan "Hyouge Mono" (Kodansha Ltd.). Beliau memenangi Anugerah Kecemerlangan bagi Bahagian Manga Festival Seni Media Jepun ke-13 pada tahun 2009 dan Hadiah Utama dalam Hadiah Budaya Tezuka Osamu ke-14 untuk manga beliau. Ketika ini, karya bersiri beliau "Bokyo Taro" (dari tahun 2019) muncul dalam penerbitan mingguan, "Morning".

"The Mythology Route" – Ise dan Nara
YASUHIKO Yoshikazu

Beliau dilahirkan di Hokkaido pada tahun 1947 dan pernah bertugas sebagai juruanimasi sejak tahun 1970. YASUHIKO terlibat dalam karya-karya seperti "Space Battleship Yamato" (1974), "Brave Raideen" (1976) dan "Invincible Super Man Zambot 3" (1977). Dalam "Mobile Suit Gundam" (1979), beliau memainkan peranan utama bagi mencipta animasi tersebut, berperanan sebagai pengarah animasi dan bertanggungjawab terhadap reka bentuk watak. Selanjutnya, beliau mula bekerja sepenuh masa sebagai artis manga dari tahun 1989. Beliau terlibat dalam banyak projek dengan tema bersejarah, bermula dengan karya berasaskan sejarah purba Jepun dan mitologi kepada karya berasaskan sejarah moden Jepun. Beliau memenangi Anugerah Kecemerlangan dalam Anugerah Persatuan Pelukis Kartun Jepun ke-19 untuk "Namuji" dan Anugerah Kecemerlangan bagi Bahagian Manga Festival Seni Media Jepun ke-4 untuk "Oudo no Inu". "Mobile Suit Gundam: The Origin" memenangi Anugerah Seiun ke-43 (Komik Terbaik).

"The Artisans' Route" – Harima 
YOKOYAMA Yuichi

Seorang artis dan artis manga. Beliau dilahirkan di Wilayah Miyazaki pada tahun 1967. YOKOYAMA menamatkan pengajian daripada Jabatan Lukisan di Musashino Art University. Beliau membuat kemunculan sulung pada tahun 2004 menerusi buku "New Engineering". Manga YOKOYAMA, yang digelar sebagai neo-manga, tidak mengandungi perkembangan jalan cerita yang jelas. Gambaran tindakan yang tidak ramah dan tidak mempunyai tujuan yang difahami dilaksanakan oleh beberapa watak dan objek-objek misteri bergerak serta berubah bagi mengekspresikan laluan masa yang tulen. Karya-karya wakilan beliau termasuk "Travel", "NIWA", "Baby Boom" dan "World Map Room". Beliau juga merupakan seorang artis yang telah mengadakan banyak pameran persendirian di Jepun dan luar negara. Manga beliau, "Baby Boom" menjadi Pilihan Juri bagi Bahagian Manga Festival Seni Media Jepun ke-14

Latar Belakang CULTURE GATE to JAPAN
Bermula pada bulan Februari 2021, Agensi Hal Ehwal Kebudayaan, Kerajaan Jepun akan melancarkan projek promosi budaya inovatif yang dikenali sebagai "CULTURE GATE to JAPAN". Diadakan di tujuh lapangan terbang di seluruh Jepun selain Terminal Pelayaran Antarabangsa Tokyo, artis dan pencipta yang aktif dalam bidang Seni Media akan mempamerkan karya seni yang diilhamkan oleh budaya unik setiap kawasan dengan matlamat untuk menyampaikan daya tarikan budaya Jepun yang lebih luas.

Kesan global akibat novel coronavirus menjadikannya sukar untuk bertemu individu baharu dan mengalami sendiri budaya baharu. Walau bagaimanapun, ia tidak seharusnya mengganggu pertukaran antara seni, idea dan budaya. Melalui projek ini, kami berharap agar dapat terus memberikan orang ramai di seluruh dunia dengan erti keajaiban dan kegembiraan serupa yang dirasai apabila menemui budaya baharu.

Penganjur: Agensi Hal Ehwal Kebudayaan, Kerajaan Jepun 
Laman Sesawang Rasmi: https://culture-gate.jp/

Perhubungan Awam "CULTURE GATE to JAPAN" diuruskan oleh wondertrunk & co. Inc.

 

Scan here for more information about CULTURE GATE to JAPAN.
Scan here for more information about CULTURE GATE to JAPAN.

 

Source: Agency for Cultural Affairs, Government of Japan CULTURE GATE to JAPAN Initiative
Related Links:
Keywords: Art Entertainment Travel