omniture

CGTN: China banteras jenayah alam sekitar untuk majukan ekonomi hijau

CGTN
2021-04-27 22:43 138

BEIJING, 27 April 2021 /PRNewswire/ -- Pihak berkuasa di Bandar Guilin, salah satu destinasi pelancong yang terkenal di China, memperketat tindakan tegas ke atas pengkuarian dan perlombongan pasir haram sepanjang Sungai Lijiang sejak beberapa tahun kebelakangan ini dalam usaha untuk melindungi persekitaran ekologinya.

Dianggap sebagai salah satu sungai yang terindah di Bumi, Sungai Lijiang yang terbentang sepanjang lebih daripada 400 kilometer yang melintasi pergunungan karst yang indah, menggamit ratusan ribu pengunjung saban tahun.

"Perbuatan paling teruk ialah pengkuarian," kata Presiden Cina Xi Jinping pada hari Ahad apabila memeriksa sebahagian daripada sungai ini. "Setelah gunung dimusnahkan, gunung seperti ini akan hilang buat selama-lamanya."

Menggambarkan sungai ini sebagai "satu-satunya khazanah" China dan dunia, Xi berkata bahawa persekitaran ekologinya tidak harus dirosakkan.

Mereka yang terus menjalankan kerja-kerja pengkuarian dan perlombongan pasir sepanjang sungai ini bukan sahaja perlu bertanggungjawab, tetapi juga perlu disiasat berhubung tanggungjawab jenayah mereka mengikut undang-undang, beliau memberi amaran.

Hasil daripada beberapa langkah untuk mengurangkan pencemaran dan melindungi sungai serta gunung-ganang sepanjang sungai ini, kawasan sekitarnya telah bertambah baik dengan ketara dan membawa lebih ramai pelancong dan juga pendapatan.

Pada tahun 2019, Guilin menerima seramai 138 juta pelancong, menjana sebanyak 187.4 bilion yuan ($28.9 bilion), masing-masing meningkat sebanyak 26.7 peratus dan 34.7 peratus berbanding dengan tahap pencapaiannya pada tahun 2018.

Transformasi hijau China 

Guilin bukanlah satu-satunya tempat di China yang memerangi perbuatan yang merosakkan alam sekitar. Tahun lalu, organisasi keselamatan awam di seluruh negara ini membongkar 23,000 kes yang merosakkan persekitaran ekologi dan sumber yang melibatkan nilai 16.6 bilion yuan ($2.6 bilion) dan menahan lebih daripada 40,000 suspek, menurut Kementerian Keselamatan Awam di sidang akhbar yang diadakan awal bulan ini.

Usaha ini merupakan sebahagian daripada kempen oleh China untuk menggalakkan transformasi hijau yang komprehensif terhadap pembangunan sosial dan ekonomi – visi yang diketengahkan baru-baru ini dalam rangka tindakan pembangunan negara untuk lima tahun akan datang dan selanjutnya.

Kempen berkenaan sejajar dengan ungkapan terkenal oleh Presiden Xi mengenai pembangunan hijau: "Perairan yang jernih dan gunung-ganang yang menghijau merupakan aset yang tidak ternilai."

Berpandukan pemikiran, ekonomi kedua terbesar dunia ini menggiatkan usaha untuk menggalakkan pembangunan rendah karbon dan berjanji untuk mencapai kemuncak emisi karbon dioksidanya menjelang tahun 2030 dan mencapai keneutralan karbon menjelang tahun 2060.

Ketika menyampaikan ucapan di Sidang Kemuncak Pemimpin-pemimpin mengenai Iklim pada minggu lalu, Xi menegaskan lagi janji tersebut dan menyeru seluruh dunia untuk bersama-sama membina komuniti kehidupan.

Sorotan lain mengenai lawatan ke Guangxi oleh Xi

Guilin merupakan hentian pertama dalam lawatan pemeriksaan presiden di Wilayah Autonomi Zhuang Guangxi, selatan China. Beliau turut memberi penghormatan kepada pahlawan-pahlawan revolusioner yang terkorban dalam pertempuran di sana dan mempelajari mengenai kemajuan penggiatan luar bandar pada hari Ahad.

Presiden Xi, yang juga merupakan setiausaha agung Jawatankuasa Pusat Parti Komunis China (CPC) dan pengerusi Suruhanjaya Ketenteraan Pusat, mengunjungi taman peringatan yang dikhususkan untuk Pertempuran Sungai Xiangjiang sepanjang bulan Mac yang Panjang pada tahun 1930-an dan meletakkan bakul jambangan bunga sebagai penghormatan kepada askar-askar Tentera Merah yang terkorban dalam pertempuran tersebut.

Rahsia kejayaan revolusi Cina terletak pada impian dan keyakinan, kata beliau dan menggesa orang ramai pada hari ini untuk mengusahakan penggiatan negara dengan semangat dan keazaman yang sama.

Tahun ini melambangkan ulang tahun ke-100 penubuhan CPC.

Kemudian beliau berkunjung ke kampung Maozhushan yang mana industri anggur yang baru muncul memperkasa pembangunan dan kemakmurannya.

Setelah membasmi kemiskinan mutlak di kawasan luar bandar di seluruh negara, China mengalihkan fokus kepada strateginya yang seterusnya – penggiatan luar bandar. Kampung-kampung di wilayah-wilayah berbeza digalakkan untuk membangunkan pelbagai industri yang sesuai dengan keadaannya bagi memupuk kehidupan yang lebih baik buat penduduk tempatan.

 

Source: CGTN
Related Links:
Keywords: Banking/Financial Service Entertainment Environmental Products & Services Publishing/Information Service Television Domestic policy