omniture

CGTN: Mengapa memelihara warisan budayanya amat penting untuk China?

CGTN
2023-06-09 01:35 19

BEIJING, 9 Jun 2023 /PRNewswire/ -- Seorang pakar dalam bidang pemeliharaan peninggalan budaya, Ma Yanru, 59, sedang bekerja keras untuk memulihkan pedang besi daripada Dinasti Han yang berusia lebih 2,000 tahun.

Melihat ke dalam mikroskop, Ma menemui benang emas terjalin pada pedang dan juga corak kayu pada sarung pedang. Beliau menyimpulkan bahawa corak tersebut menunjukkan bahan itu datangnya dari hutan berdaun lebar.

Ma berkata banyak maklumat yang dapat diperoleh daripada pedang Han, yang memiliki nilai sejarah yang amat tinggi memandangkan ia merupakan salah satu senjata dingin terbaik dalam China purba.

"Sama ada ia merupakan budaya Cina atau budaya dari seluruh pelosok dunia, kesemua warisan budaya dapat dilakukan melalui pemeliharaan benda-benda material," kata Ma.

"Apabila anda melihat sesuatu benda, ia mengingatkan anda tentang orang yang berkaitan dengannya dan ia mendorong anda untuk meneroka ke dalam kehidupan orang zaman dahulu kala dan budaya mereka."

"Dengan benda-benda material ini, anda dapat mengesahkan andaian anda dan mencari jawapan," tambah Ma.

Ma ialah salah seorang daripada ramai pakar pemulihan peninggalan budaya di China – tempat bermulanya salah satu tamadun tertua di dunia dan sebuah negara yang menekankan kepentingan untuk melindungi warisan budaya dan warisan semula jadi.

Pepatah lama Cina berbunyi, "Semua benda di dunia mempunyai hukumnya demi kelangsungan hidup dan pembangunan, namun mereka tahu cara untuk memelihara asal-usul mereka."

Presiden Xi Jinping telah mengungkapkan sentimen ini, sering menekankan kepentingan untuk melindungi warisan budaya. Beliau percaya kelanjutan usia tamadun Cina adalah ekoran pemahaman asas terhadap asal-usul seseorang.

Sejak 10 tahun yang lalu, China telah mencapai kemajuan yang mantap dalam melindungi artifak.

Menjelang akhir tahun 2021, terdapat 108 juta set peninggalan budaya boleh alih milik negara dan kira-kira 767,000 peninggalan budaya tidak boleh dialih di negara ini, menurut Rao Quan, naib menteri kebudayaan dan pelancongan, menambah bahawa jumlah keseluruhan tapak warisan dunia di China telah mencecah 56, menduduki tempat kedua di dunia.

Kemajuan yang mantap juga telah dicapai dalam melindungi warisan budaya tak ketara. Setakat ini, China mempunyai 42 item dalam senarai warisan budaya tak ketara UNESCO, yang paling banyak di dunia, menurut sebuah persidangan kebangsaan mengenai peninggalan budaya yang diadakan pada Julai lalu.

Projek-projek besar untuk melindungi peninggalan budaya yang berkaitan dengan Tembok Besar, Terusan Besar dan lain-lain telahpun siap dan puluhan ribu peninggalan budaya berharga yang dijaga atau digali telahpun dipulihkan, seperti yang diumumkan di persidangan itu.

Mengambil maklum bahawa budaya tradisional China yang baik merupakan kristalisasi kebijaksanaan tamadun Cina, laporan yang diserahkan oleh Xi di Kongres Kebangsaan Parti Komunis China ke-20 menegaskan bahawa China akan melakukan lebih lagi untuk melindungi artifak dan warisan budaya serta melindungi dan memelihara warisan bersejarah dan budaya dengan lebih baik sepanjang pembangunan bandar dan luar bandar.

https://news.cgtn.com/news/2023-06-07/Why-does-preserving-its-cultural-heritage-matter-so-much-to-China--1krGH3GGzMA/index.html

 

Source: CGTN
Keywords: Art Computer/Electronics Multimedia/Online/Internet Publishing/Information Service Travel