omniture

CStone dan EQRx Menjalinkan Kerjasama Strategik Global untuk Dua Perencat Titik Semakan Imun: sugemalimab (anti-PD-L1) dan CS1003 (anti-PD-1)

CStone Pharmaceuticals
2020-10-28 15:02 55
  • CStone akan memberi lesen eksklusif dua aset imuno-onkologi peringkat akhir kepada EQRx untuk dibangunkan dan dikomersialkan di luar Tanah Besar China
  • Perjanjian ini memberikan laluan untuk membawa sugemalimab (anti-PD-L1) dan CS1003 (anti-PD-1) CStone kepada komuniti pesakit global melalui kerjasama dengan syarikat yang mempunyai model perniagaan yang inovatif dan kemampuan unik untuk mengkomersialkan kedua-dua aset ini secara kompetitif terhadap rawatan-rawatan yang sedia ada.
  • Syarat-syarat menunjukkan potensi komersial global yang ketara untuk dua aset ini dan memberikan hasil tunai segera untuk melabur dalam inisiatif strategik

SUZHOU, China, 28 Oktober 2020 /PRNewswire/ -- CStone Pharmaceuticals ("CStone", HKEX: 2616) hari ini mengumumkan perjanjian untuk memberi lesen eksklusif dua aset imuno-onkologi peringkat akhir, sugemalimab (anti-PD-L1) and CS1003 (anti-PD-1), untuk dibangunkan dan dikomersialkan di luar Tanah Besar China kepada EQRx, sebuah syarikat biofarmaseutikal dengan model perniagaan yang inovatif yang akan membolehkan ubat-ubatan ini ditempatkan secara kompetitif di pasaran global berbanding rawatan sedia ada untuk penunjuk sasaran.

Berdasarkan syarat-syarat perjanjian, CStone akan menerima pembayaran awal sebanyak US$150 juta dan pembayaran ikut kerja sehingga US$1.15 bilion untuk kedua-dua ubat serta royalti bertingkat secara berasingan. EQRx akan mendapat hak eksklusif untuk menerajui pembangunan dan pengkomersialan global di seluruh dunia, tidak termasuk Tanah Besar China, Taiwan, Hong Kong dan Macau. CStone mengekalkan hak untuk CS1003 di Tanah Besar China, di mana ia dapat meneruskan pembangunan sebagai monoterapi atau sebagai sebahagian daripada strategi gabungannya untuk ubat ini. 

Frank Jiang, M.D., Ph.D., Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif CStone, berkata: "Kami berbesar hati dapat bekerjasama dengan EQRx, sebuah syarikat luar biasa yang diketuai oleh pasukan pengurusan yang hebat dengan rekod prestasi cemerlang dan melabur dalam syarikat bioteknologi serta peranan kepemimpinan di peringkat tertinggi industri. Mereka mempunyai gabungan kepakaran yang unik untuk melaksanakan perjanjian ini dan memaksimumkan potensi global daripada dua aset imuno-onkologi utama kami."

"Kerjasama ini menunjukkan potensi klinikal dan komersial sugemalimab dan CS1003. Kedua-duanya sangat sesuai digunakan sebagai molekul tulang belakang untuk pelbagai terapi kombinasi, pendekatan yang merupakan sebahagian daripada visi EQRx untuk ubat-ubatan ini. Potensi luas untuk mengembangkan terapi kombinasi semakin menguatkan kemampuan kami untuk meneruskan strategi kombo kami untuk CS1003 di China. Di samping itu, hasil modal yang kami hasilkan melalui urus niaga ini akan meningkatkan kemampuan kami melabur dalam inisiatif pembangunan strategik dan memajukan peralihan kami menjadi syarikat biopharma yang bersepadu sepenuhnya."

Alexis Borisy, Pengerusi, Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif EQRx, berkata: "CStone diiktiraf di seluruh dunia kerana kecemerlangan dalam pembangunan ubat-ubatan dan kami berharap dapat memajukan kerja asas mereka untuk meluaskan akses ke dua imunoterapi inovatif peringkat akhir ini. Kami yakin penambahan calon ubat PD-L1 dan PD-1 ke saluran klinikal kami yang semakin berkembang memberikan EQRx dan rakan strategik kami pilihan untuk memberikan rejimen rawatan berkualiti tinggi dengan kos yang rendah merentasi pelbagai jenis kanser. Pada dasarnya, dengan menambahkan gabungan unik agen imunoterapi dengan potensi yang terbaik dalam kelasnya memajukan misi kami untuk memberikan akses yang sama kepada ubat-ubatan inovatif sambil menurunkan kos untuk pesakit, pembayar dan sistem penjagaan kesihatan di seluruh dunia."

Sugemalimab merupakan antibodi PD-L1 yang mempunyai potensi terbaik dalam kelasnya yang sedang dibangunkan untuk penunjuk kanser tuju-tinggi di China, termasuk barisan hadapan kanser paru-paru bukan sel kecil, kanser gaster dan esofagus, antara lainnya. Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat ("FDA") baru-baru ini telah memberi kebenaran Penetapan Terapi Terobosan ("BTD") kepada ubat ini untuk pembalikan dewasa atau limfoma sel-T/pembunuh semula jadi ekstranodal refraktori ("R/R ENKTL"), penetapan ubat terbatas ("ODD") untuk limfoma sel-T. CS1003 kini sedang dikaji untuk rawatan tumor pepejal tahap lanjut, termasuk ujian klinikal global dalam karsinoma hepatoselular barisan pertama. FDA telah meluluskan ODD untuk petunjuk ini.

Perjanjian ini akan tamat tertakluk kepada tarikh luput atau penamatan tempoh menunggu di bawah Akta Hart-Scott-Rodino.

Maklumat Pembentangan Pelabur
CStone akan mengadakan siaran web secara langsung pada 27 Oktober 2020 pukul 11:00 pagi (waktu Hong Kong). Sila dapatkan maklumat akses seperti di bawah.

Rantau lain: https://event.webcasts.com/starthere.jsp?ei=1390413&tp_key=e37a82bd34
Tanah Besar China: https://event.gmwebcasts.cn/starthere.jsp?ei=1390413&tp_key=e37a82bd34
Kata laluan (sensitif huruf): CStone

Tentang Sugemalimab (PD-L1)

Sugemalimab ialah antibodi monoklonal anti-PD-L1 percubaan yang ditemui oleh CStone. Dibenarkan oleh syarikat yang berpusat di Amerika Syarikat, Ligand Pharmaceuticals Inc. (NASDAQ: LGND), sugemalimab dibangunkan menggunakan platform haiwan transgenik OmniRat®, yang boleh menghasilkan antibodi manusia sepenuhnya secara sehenti. Sebagai antibodi monoklonal anti-PD-L1 manusia sepenuhnya yang lengkap, sugemalimab menyerupai antibodi immunoglobulin 4 ("IgG4") manusia jenis G semula jadi, yang dapat mengurangkan risiko keimunogenan dan ketoksikan pada pesakit, potensi kelebihan unik berbanding ubat yang serupa.

Sugemalimab telah melengkapkan kajian peningkatan dos Tahap I di China. Semasa peringkat kajian Tahap 1a dan 1b, sugemalimab menunjukkan aktiviti antitumor pada pelbagai jenis tumor dan telah diterima dengan baik.

Pada masa ini, sugemalimab sedang diselidik dalam sejumlah ujian klinikal yang sedang dilaksanakan. Sebagai tambahan kepada kajian sambungan Tahap I di Amerika Syarikat, program klinikal di China merangkumi satu kajian Tahap Ib berbilang cabang untuk beberapa jenis tumor, masing-masing satu ujian klinikal Tahap II untuk limfoma, dan empat kajian pendaftaran Tahap III, untuk kanser paru-paru bukan sel kecil tahap III/IV, kanser gaster dan kanser esofagus. Percubaan klinikal tahap III sugemalimab pada pesakit penghidap kanser paru-paru bukan sel kecil tahap IV telah mencapai titik akhir utamanya. CStone merancang untuk menghantar permohonan ubat baharu kepada Pentadbiran Produk Perubatan Nasional China tidak lama lagi.

Tentang CS1003 (PD-1)

CS1003 merupakan antibodi monoklonal IgG4 rekombinan manusiawi yang menyasarkan protein kematian sel terancang 1 (PD-1) manusia dibangunkan untuk imunoterapi pelbagai ketumbuhan. Berbanding dengan kebanyakan antibodi monoklonal yang mengikat PD-1 manusia dan monyet (sama ada sudah diluluskan atau dalam peringkat klinikal), CS1003 menunjukkan tarikan ikatan tinggi yang setanding antara spesies terhadap PD-1 manusia, monyet sinomolgus dan tikus, dan dibangunkan untuk mengganggu interaksi PD-1 dengan ligan PD-L1 dan PD-L2.

Tentang CStone

CStone merupakan syarikat biofarmaseutikal yang memberi tumpuan kepada pembangunan dan pengkomersialan ubat-ubatan imuno-onkologi dan perubatan kepersisan yang inovatif untuk menangani keperluan perubatan pesakit kanser yang tidak dipenuhi di China dan seluruh dunia. Ditubuhkan pada akhir tahun 2015, CStone telah mengumpulkan pasukan pengurusan bertaraf dunia dengan pengalaman luas dalam pembangunan, penyelidikan klinikal dan pengkomersialan ubat yang inovatif. Dengan penekanan strategik pada terapi kombinasi imuno-onkologi, Syarikat ini telah membina saluran yang memberi tumpuan kepada onkologi yang terdiri daripada 15 calon ubat, termasuk lima calon peringkat akhir pada percubaan penting atau peringkat ujian klinikal. Dengan pasukan yang berpengalaman, saluran yang banyak, model perniagaan yang didorong oleh pembangunan klinikal yang kukuh dan pendanaan yang besar, visi CStone adalah untuk diiktiraf secara global sebagai syarikat biofarmaseutikal China yang terkemuka dengan membawa terapi onkologi inovatif kepada pesakit kanser di seluruh dunia. Untuk maklumat lanjut tentang CStone, sila layari: www.cstonepharma.com.

Tentang EQRx

EQRx™ komited untuk menghasilkan ubat-ubatan inovatif pada harga yang jauh lebih rendah untuk kepentingan orang ramai dan masyarakat. Dengan mengumpulkan pihak berkepentingan daripada seluruh sistem penjagaan kesihatan dan memanfaatkan kemajuan terkini dalam sains dan teknologi, syarikat berusaha untuk menemui, membangunkan dan menyediakan ubat-ubatan berkualiti tinggi yang dilindungi paten dengan lebih efisien dan efektif berbanding sebelum ini. Beribu pejabat di Cambridge, Massachusetts, syarikat ini disokong oleh GV, ARCH Venture Partners, Andreessen Horowitz, Casdin Capital, Section 32, Nextech dan Arboretum Ventures. Untuk maklumat lanjut, sila layari www.eqrx.com

Kenyataan Pandang ke Hadapan

Kenyataan pandang ke hadapan yang dibuat dalam artikel ini hanya berkaitan dengan peristiwa atau maklumat pada tarikh kenyataan dibuat dalam artikel ini. Kecuali seperti yang dikehendaki oleh undang-undang, kami tidak bertanggungjawab untuk mengemas kini atau menyemak semula secara terbuka mana-mana kenyataan pandang ke hadapan, sama ada sebagai hasil daripada maklumat baharu, acara akan datang atau sebaliknya, selepas tarikh kenyataan dibuat atau untuk menggambarkan berlakunya peristiwa yang tidak dijangka. Anda perlu membaca artikel ini dengan teliti dan memahami bahawa hasil atau prestasi masa hadapan kami yang sebenarnya mungkin berbeza dari yang diharapkan. Dalam artikel ini, pernyataan, atau rujukan, niat kami atau niat mana-mana Pengarah atau Syarikat kami dibuat pada tarikh artikel ini. Mana-mana tujuan ini boleh berubah berdasarkan pembangunan masa akan datang.

HUBUNGAN PELABUR CSTONE
ir@cstonepharma.com 

Source: CStone Pharmaceuticals
Related Stocks:
HongKong:2616
Keywords: Biotechnology Health Care/Hospital Medical/Pharmaceuticals Pharmaceuticals Contracts Licensing/marketing agreements